Wysłany: Nie Sty 13, 2013 22:19 Rejestracja samochodu- dopisanie rodziciela
Cześć,
mam do was pytanie- przymierzam się do zakupu samochodu, już wszystko nagrane etc. Tylko jedno mnie teraz trapi- by uzyskać zniżki od rodziciela, muszę dopisać go jako współwłaściciela. I to chyba już przy rejestracji pojazdu.
Sytuacja wygląda następująco- rodziciel przebywa w Anglii.
Jak to wygląda od strony prawnej? Pełnomocnictwo notarialne umożliwia rejestrację drugiej osoby jako współwłaściciela?
W umowie niekoniecznie. Po zakupie można dokonać darowizny "części" auta innej osobie. Wówczas staje się ona współwłaścicielem. Musi jednak w US odprowadzić podatek od tej darowizny a nawet jak kwota jest niższa od progu podatkowego to złożyć jakiś druczek.
Moja żona przekazała w ten sposób swojej mamie 5% wartości auta, dzięki temu ma sporo niższe opłaty (PZU).
Jak wspomniałem wcześniej, moja żona przekazała swojej mamie 5% auta, co pozwoliło zaoszczędzić pewnie ze 2kzł przy ubezpieczeniu (OC+AC w PZU). Przy podpisywaniu umowy nie pomyśleliśmy o współwłaścicielu...
Aro najnormalniej w świecie. po prostu nie ma znaczenia. Malo tego jest mozliwe korzystanie ze znizek osoby ktora nie jest wlascicielem pojazdu ale to juz skomplikowane ciut bardziej
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum