nie wiem, może to ja mam coś popsute, ale we wcześniejszych autach też tak miałem, że przelew działał dopiero przy wysokiej temperaturze, mogę nagrać filmik
[ Dodano: Sob Sty 26, 2013 18:09 ]
adamsky napisał/a:
Hmmm no to po pompie na bank bo się nie przelewa.
no już leć kup i wymieniaj
adamsky napisał/a:
A oglądaliście filmik?? Macie jakieś podejrzenia co to może być?
poczytałem sobie, ten cienki wężyk na zbiorniczku to jest nadmiar, płyn chłodniczy po nagrzaniu zwiększa objętość i nadmiar idzie do zbiorniczka wyrównawczego, tak to działa
http://autowiedza.republika.pl/chlodzenie_sil.html pkt2 Uwagi
[ Dodano: Sob Sty 26, 2013 19:04 ] adamsky jeśli u ciebie się silnik przegrzewa to sprawdź drożność tego przewodu cienkiego na zbiorniczku, może faktycznie pompa zdechła
Ale na rozum jeśli pompa pracuję to, wytwarza jakieś ciśnienie i wywołuje ruch płynu w układzie więc, musi płyn albo iść na zbiorniczek wyrównawczy albo na nagrzewnice jeśli jest otwarta.
_________________ Był 214 si LPG 16v 1.4 103KM 97r. Platinum Silver
Był R 25 2.0 iDT 113kM 05r. X POWER GREY MET
No w sumie to bardzo dobre info. Zapamietam je z króccem na zbiorniczku. Wg tej teorii wiem na pewno już że to pompa wody się zepsuła i będzie ją trzeba wymienić.
Na początku, przed wymianą termostatu miałem duże obawy przed hgf a wtedy kolorowo by nie było:)
Wysłany: Pon Sty 28, 2013 11:12
WITAM ! Z wymiana pompy nie ma wiekszego problemu.
Trzeba zdemontować alternator i polużnić (lub wyjąć ) śruby mocujące klimę bo nie odkręcisz jednej śruby , robilem to latem zeszlego roku i nie pamietam czy je wyjmowałem czy poluźnilem ale napewno ogarniesz temat , ogólnie nic strasznego , bez pospiechu ok 2godz i zrobione. Z Odpowietrzeniem też nie miałem żadnego problemu. Kilka dni i poziom w zbiorniczku się ustabilizowal.
Damian_Pietras, No jeżeli możesz to wrzuć bo w pracy nie mam dostępu do RAVE`a a w domu muszę ogarnąć lapka bo nie ładuje systemu i czeka mnie reinstal.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum