Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 14:05 Mandat za przejazd na czerwonym
Witam Kolegów!
W ostatnią sobotę zostałem upolowany przez sm w Tarczynie na fotoradarze na DK 7 za przejazd na czerwonym świetle. Przejechałem, bo uważałem, że nie zdążę się zatrzymać bez gwałtownego hamowania. Moja prędkość wynosiła 63 km/h, tam dozwolone jest 70 km/h. Kobieta (?) w sm przez tel powiedziała mi, że nie mogą rozłożyć mi tego na raty. Zdecydowanie byłoby to mnie dla mnie dotkliwe. Nie istnieje przypadkiem coś takiego jak mandat kredytowany? A możę jest możliwość odwołania się od tego mandatu? Z góry dziękuję za odpowiedzi
SPAMU¦
Wysłany: Pon Kwi 22, 2013 14:05 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Prawda jest taka że jak znasz przepisy to wystarczy że w ciągu tych 7 dni wpłacisz jakąś kwotę z mandatu.
Musisz pilnować terminu i co 14 dni dopłacać nawet minimalną kwotę.
Wtedy nie będą mogli wystawić tyt. wykonawczego
Taka ciekawostka która mi podał znajomy prawnik.
A i bardzo ważne jest by całość była wpłacona w ciągu roku.
Ja tak powypowiadałem umowy na telefony w T-Mobile i nic mi nie mogą zrobić.
Naliczyli mi kary umowne a ja co 14 dni im wpłacam po 50zł .
Rok kalendażowy od wystawienia mandau.
Tytuł wykonawczy, jak nie zapłacisz mandatu to wystawiają wniosek o ściganie skarbowe.
Jak co 14 dni wplywa wpłata jakiejś kwoty to nie moga tego zrobić bo nawet jak wystawią to z błędną kwotą więc takie wezwanie do zapłaty z mocy prawa jest nieważne.
Tzw domniemanie woli spłaty zobowiązania ma tutaj miejsce.
Co mogę im napisać, jako umotywowanie prośby o zmniejszenie wysokości kary za wykroczenie?
W sumie nic nie musisz pisać, bo obowiązuje taryfikator i za określone wykroczenie jest określona kwota mandatu. Nawet jakby chcieli, to nie mogą Ci dać mniejszego.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
nie wiem co jeszcze można wymyślić ... może jakieś oślepiające słońce ... w każdym razie pisz prośbę o zmniejszenie ... u mnei w 3 przypadkach się opłacało, bo zawsze coś zmniejszyli
Mnie kiedyś chcieli dać 600 zł za przekroczenie podwójnej ciągłej i wyprzedzenie na zakazie (znak B-cośtam). Jechałem wtedy Maluchem i powiedziałem, że on warty ze 300zł... a oni mi chcą 2x większy mandat dać... dostałem stówkę. Jakiś czas temu cywilnym za mną jechali. W zabudowanym zmierzyli 72km/h. Na początek powiedzieli 300, ale jak powiedziałem ile zarabiam to też stanęło na stówce.
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 01 Mar 2012 Posty: 114 Skąd: Ząbki
Wysłany: Czw Kwi 25, 2013 20:07
Ostatnio pisałam do SM - brat dostał widokówke za prędkość. Pismo i tak trzeba było wysłać żeby wskazać kierowcę bo jechał autem mamy. No ale za poradą Forumowiczów zamieściłam w piśmie prośbę o zmniejszenie kary. Naskrobałam parę zdań że jak przekroczył prędkość to mandat oczywiście się należy, no ale czy by nie mogli chociaż zmniejszyć karę. Napisałam o nieznajomości trasy, że pierwszy raz tam jechał, że trasą zmęczony, rozkojarzony i pewnie dlatego nie zauważył ograniczenia prędkości i dalej w ten desen. W tygodniu przyszedł mandat - kwotę zmniejszyli.
W przypadku przejazdu na czerwonym - nieznajomością trasy już się wykręcać nie możesz, ale zawsze możesz napisać że się zagapiłeś, byłeś rozkojarzony, zestresowany, bla bla bla. Cokolwiek.
Mam wrażenie, że w uzasadnieniu napisać można wszystko. Ważne tylko żeby wysłać w terminie.
Jechałem rozdawać zaproszenia ślubne. Podróż samolotem wyszłaby taniej. Dziś do tego pisma załączyłem list do kierowniczki SM, myślę, że przekonywujący:)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum