Oto efekty mojej pracy:
Zdjęcie zrobione o godzinie 15, kiedy było dość jasno. Po ciemku jeszcze nie sprawdzałem, jak to wygląda. Na pewno troszkę za ciemne mam wskazówki bo pod słońce kiepsko je widzę.
Foto z godziny 23. Teraz dopiero przekonałem się, co to znaczy nie widzieć wskazówek
Teraz pytanko: Jakiś pomysł na podświetlenie ich bez wsadzania diod pod wskazówy?
Znalazłem coś takiego: http://allegro.pl/vipera-...3339297448.html
Jakbym pomalował takim bezbarwnym to by wystarczyło?
_________________ A driver don't pick the car. The car'll pick the driver.
It's a mystical bond between man and machine...
Ostatnio zmieniony przez Sabz Sro Lip 03, 2013 09:59, w całości zmieniany 1 raz
Teraz pytanko: Jakiś pomysł na podświetlenie ich bez wsadzania diod pod wskazówy?
ja mam polakierowane pomarańczowym uv a podświetlenie mam zwykłymi żarówkami, poza tym mam połamane te poprzeczki które osłaniają żarówki co daje więcej światła i wskazówki widać
No właśnie myślałem o diodach na górze, ale stwierdziłem, że oświetli to cały panel zegarów i będzie to brzydko wyglądać.
Kozik, pisząc "zwykłe żarówki" masz na myśli te co oświetlają tarcze od spodu? Nic innego nie montowałeś? Myślę o tych lakierach uv i zastanawia mnie jedna rzecz. Jeżeli mam teraz czerwone wskazówki i pomaluję je bezbarwnym lakierem (dajmy na to takim, co pokazałem post wyżej), to będą one świecić na czerwono czy na niebiesko-fioletowo? Po prostu nie wiem czy kupować znowu czerwony tyle że UV, czy bezbarwny. Może zrobisz wieczorkiem zdjęcie? Chętnie zobaczyłbym jak to u Ciebie błyska.
PS: Jeszcze jedna sprawa. Nigdzie na allegro nie mogę znaleźć takiego kolorowego lakieru UV. Jedynie ten bezbarwny co wam wysłałem.
Jeszcze jedna sprawa. Nigdzie na allegro nie mogę znaleźć takiego kolorowego lakieru UV. Jedynie ten bezbarwny co wam wysłałem.
Znajdz u sibie w miescie sklep z artykulami dla malarzy, ja w takim kupowalem kiedys takie male farbki w roznych kolorach. tyle ze nie nazywaly sie uv ale fluorescencyjne. i efekt byl taki ze przy obojetnie jakim delikatnym oswietleniu ich swiecily na taki kolor jakim byly pomalowane. nawet jak byly pomalowane na zolto a dalem z gory niebieskie diody to swiecily na zolto, a nie na zielono czy niebiesko.
farbki te byly w tubkach, bez pedzelka.
jedyny minus ze im blizej swiatla tym mocniej swiecily, wiec jak np wskazowka obrotow byla u gory a predkosci na dole no to swiecily z rozna moca
Patrzcie co wyczaiłem ciekawego: http://allegro.pl/farba-l...3341504689.html
Problem w tym, że na każdej takiej aukcji pokazują zdjęcia, gdzie zegary są oświetlone światłem UV od góry. Na jednej nawet napisali, że jeżeli się tego nie zrobi to to nie ma sensu. Ryzykować?
Moje obawy w kwestii jednej wskazówki potwierdziły się. Auto rozgrzałem do optymalnej temperatury, a wskazóweczka strzeliła focha i pokazuje mi tak:
Jak ją skalibrować?
Poprzednia tarcza od temperatury również się zepsuła. Wskazówka od razu wędrowała najwyżej jak mogła - grubo poza skalę. Wskazówek nie wyciągałem. Jedynie malowałem je i skrobałem tarcze.
Moze nalozyles tyle farby ze jest za ciezka a nie ze sie rozkalibrowala
Nie możliwe. Położyłem 2, na prawdę cienkie warstwy. Wydaje mi się, że ogólnie te wskazówki są strasznie czułe, bo w końcu ta pierwsza również się popsuła, tyle że w drugą stronę
Wydaje mi się, że ogólnie te wskazówki są strasznie czułe, bo w końcu ta pierwsza również się popsuła, tyle że w drugą stronę
no to musisz ja podniesc o te 2mm ale na wylaczonym silniku i na opadnietej wskazowce. nie wiem jak tam jest z temp ale wiem ze koledzy musieli tak robic z predkosciomierzami, wypinali ten cycek co zatrzymuje wskazowke na 0, przesuwali recznie o tyle co trzeba i kladli ja spowrotem na 0. chyba to nawet w tym temacie bylo
Szkoda, że temp tego cycka nie ma
Ale moment - przesunęli dajmy na to 2 mm w górę, a potem dali znowu na 0. W sensie że po przesunięciu w górę zdjęli wskazówkę i włożyli ją tak aby była na 0?
W sensie że po przesunięciu w górę zdjęli wskazówkę i włożyli ją tak aby była na 0?
nie,
odpinasz cycek, wskazowka opada, przesuwasz o tyle co Ci przeklamywalo, podlaczasz licznik i w czasie jazdy jak wskazowka sama poszla do gory montujesz cycek.
Zdejmij wskazówkę, rozgrzej auto do normalnej temperatury, i włóż tam gdzie byc powinna, ja tak robiłem w r600 jak zmieniałem wskazówki na podświetlane
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum