Witam.
Również mam problem z podgrzewaniem szyby
po wciśnięciu guzika słychać pyknięcie przekaźnika, niestety bez efektu, szyba nie grzeje, kontrolka na guziku nie świeci. Dobrze zauważyłem że przekaźnik załącz dopiero po odpaleniu samochodu? gdy jest zgaszony nie słychać pyknięcia.
Sprawdziłem wiązki w tylnej klapie, poprawiłem luty po poprzednim właścicielu, sprawdzałem miernikiem napięcia nie ma, rozebrałem tapicerkę bagażnika po prawej stronie, wypiąłem kostkę od szyby i tam również napięcie 0 czyli brak zasilania. Bezpieczniki pod maską również wyglądają na dobre, przekaźnik słychać więc co jeszcze sprawdzić? Pisaliście coś o bezpiecznikach w kabinie, gdzie one się znajdują?
Lampka na przełączniku poprostu mogła się przepalić ale nie ma to nic wspólnego z działaniem. Skoro przekaźnik pyka to sprawdź czy dochodzi do niego napięcie i czy wychodzi z niego napięcie dalej.
Dzięki Cezary_Czapski, bezpiecznik przepalony, lecz niestety po włożeniu nowego od razu się spalił
Przewody w klapie sprawdzałem wiec pewnie gdzieś w instalacji robi sie zwarcie
W sobotę dziewczyna zostawia mi swojego Rovera to będę dalej szukał
macie jakieś pomysły gdzie może robić sie zwarcie?
Ja właśnie wróciłem z walki z anomaliami elektrycznymi związanymi po części z brakiem ogrzewania tylnej szyby i nie działaniem dmuchawy w kabinie.
Problem był bardziej złożony ponieważ po włączeniu ogrzewania tylnej szyby zamki w drzwiach zaczynały brzęczeć, dodatkowo przepalało non stop bezpiecznik od świateł stopu i cofania. Bezpiecznik od dmuchawy był sprawny.
Powodem całego problemu był gnój w lampkach od oświetlenia tablicy rejestracyjnej, kable przegnite, pełno wody, takie tam, w tej temperaturze bez garażu ich nie naprawię wiec wypiąłem je od środka, pod pokrywą na klapie od bagaznika, tam są złaczki od tych lampek, po wypięciu problem zniknął, przepalając dziwnym trafem po drodze bezpiecznik od centralnego zamka. Ale nic to.
Bynajmniej po odłączeniu tych lampek i poskręcaniu wszystkiego do kupy odzyskałem dmuchawę, światła stopu, cofania i zamki już nie brzęczą po wciśnięciu ogrzewania tylnej szyby no i centralny zamek też już sie nie przepala... nie wiem tylko czy szyba faktycznie grzeje bo już sił na dziś brakło dam znać jak tylko mi auto zaparuje.
ZADANIE DOMOWE DLA ZUCHWAŁYCH: mam taką ciekawostkę którą odkryłem podczas tej zabawy, jeśli ktoś z was mógłby sprawdzić czy to normalne byłbym wdzięczny, już wyjaśniam: w bagazniku pod wykladziną z prawej strony są dwie wiązki kabli które idą na klapę, dokładnie tam są też dwie złączki na tych wiązkach, jedna z mniejszą ilością kabli druga z wyraźnie większą, u mnie kiedy odłączam te grubszą, zostawiając te z mniejszą ilością kabli podłączoną wciskając przycisk ogrzewania tylnej szyby na konsoli włączam środkowe światło stopu, naciskam drugi raz światło gaśnie i tak można sobie poszaleć jak ktoś lubi nie kumam tego, albo coś jeszcze gdzieś zwiera albo angliki ostro dawali w palnik jak robili elektryke w tych autach
Witam , odgrzeję temat u mnie jest następująca sytuacja cały czas grzeje szybę i rozładowuje akumulator , po wyciągnięciu przekaźnika jest ok , wiązka w klapie ok, nie zależnie czy stacyjka załączona czy nie tak się dzieje, myślałem że przekaźnik kupiłem inny ale to samo , może jest jeszcze jakiś inny po drodze ? Wygląda na to że cały czas podaje napięcie na przekaźnik , kontrolka przy przycisku cały czas świeci próbowałem odpiąć przełącznik ale jest to samo ?
Czytając starsze posty ktoś mówił o kontrolce oleju u mnie jest ok ale za to szwankuje wskaźnik od temperatury płynu chłodzącego tzn. wskazania są raz pokazywał za wysokie a teraz pokazuje trochę za niskie . Byłem u elektryka to powiedział że trzeba wymienić czujnik i stwierdził uszkodzony przekaźnik od el.ogrzewanej szyby , ale jak już wyżej pisałem nie jest to przekaźnik ?
Co do czujnika temperatury, odkręć i dobrze przeczyść styk przewodu masowego od aku. do nadwozia. Może to pomoże.
Piszesz że za wysokie a teraz za niskie, tzn. jakie bo różnie to bywa ?
W jakiej pozycji jest wskazówka ?
_________________ Niewiedza kosztuje.
Autor zastrzega sobie prawo do zmiany zdania bez podania przyczyny.
Na początku wskazówka wskakiwała na maxa (czerwone poole) byłem u elektryka z tym czujnikiem i el. szybą potrzymał kilka dni i oddał auto teraz czekam na czujnik bo zamawiał dwa i zaden nie pasował a teraz jak uruchomie silnik to jest poniżej dolnej kreski pomału rośnie do połowy wskaźnika i tak zostaje , nie wiem czy tak ma być bo od nie dawna jeżdżę tym roverkiem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum