slawkopWiem ze Dolnoslaskie to nie Lubuskie gdzie szukasz mechanika ale w okolicach Wroclawia mam mechanika bardzo dobrego,naprawial mi skrzynie biegow,sam jezdzi R 75 moge powiedziec ze gosc zna sie na tym co robi.
Jesli bys sie zdecydowal na wizyte u niego to napisz na priv,
_________________ Stanislaw
SPAMU¦
Wysłany: Pią Lis 16, 2012 20:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
A ja mam taki pytanie. Wymieniałem dziś wysprzeglik na oryginalny AP i podczas odpowietrzania z odpowietrznika poleciał jakiś szlam. Z pompki szedł czysty płyn. Czy nowe wysprzegliki sa w środku czymś wysmarowane? Ten szlam był gesty z jakimiś białym dodatkiem. Płyn Shell dot 4.
Pomógł: 166 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Posty: 2965 Skąd: Sędziszów
Wysłany: Sob Lis 17, 2012 08:12
Tak, są wysmarowane czymś w środku, jakimś smarem chyba. Warto raz na dwa miesiące, przepłukać układ nowym płynem i wtedy wysprzęglik powinien pożyć troche dłużej
tak jest tam często smar, i nie tylko... wykręć i wyciągnij całkowicie końcówkę odpowietrznika( palcami ją wyciągnij) wtedy dopiero poleci Ci syf... odpowietrznik od tej strony co widzimy ma dużą dziurę z 2mm, ale niestety od drugiej strony 0,5mm. Ten syf często doprowadza do padnięcia pompki, radzę do dobrze wypłukać
zanim podłączyłem nowy wysprzeglik, założyłem końcówkę ze starego wysprzeglika na szybkozłączke żeby sie ona odblokowała i żeby przepompować płyn i ewentualnie wypłukać pompkę. Z pompki leciał czysty żadki płyn, a gdy podłączyłem nowy wysprzeglik na początku poleciało mi geste masło(płyn + biała substancja) i to wcale nie było tego trochę, tylko całkiem sporo, dlatego wydaje mi sie ze wysprzeglik był cały wysmarowany tym czyms
Wysłany: Nie Gru 02, 2012 09:10 sprzeglo - tlumienie drgan
witajcie
powiedzcie mi - czy do Rovera 75 (2.0 V6) tarcza sprzegla jest z tlumieniem drgan skretnych czy bez?
zwroccie uwage na fakt, iz tarcza Valeo jest bez tlumienia ("bez sprezynek") a LUK już z tlumieniem
PS rozsypalo mi sie sprzeglo-mechanik zwrocil uwage na powyzszy fakt (mialem z tlumieniem)
kris-tofer napisał/a:
apples, a Ty się znasz na mechanice samochodowej? tzn. masz jakiś papier ukończenia szkoły mechanicznej?
Mam ale to staaaaaaara historia .
CO apples WIE TY MUSISZ SIĘ JESZCZE JESZCZE PRZEZ KILKADZIESIĄT LAT UCZYĆ .
MASZ SZCZĘŚCIE ŻE CHCE CI POMÓC
Witam wreszcie napiszę co mnie boli od około października zwlekałem ale od tamtego czasu więcej stoi w garażu, otóż około września wpadał mi pedał w podłogę do tego wysprzęglik wył, pedał sprzęgła drżał i to bardzo przy wysprzęglaniu, więc została poczyniona wymiana tego wysprzeglika na AP 399zł, tarczy i docisku nie wymieniałem bo mechanik stwierdził że pojeżdżę na tym jeszcze długo ale po około 3 tyg sporadycznej jazdy od wymiany wysprzęglika pedał znów drży piszę o tym dopiero teraz gdyż znajomy jechał autem i strasznie go owe drżenie pedału sprzęgła denerwowało i stwierdził że coś jest nie tak, w sumie ma racje jest coś nie tak tylko co? czym spowodowane jest owe drżenie pedału sprzęgła przy wysprzęglaniu? biegi wchodzą bardzo dobrze, tylko te drżenie pedału.....
Ja mialem wymieniane rok temu wsio na nowe i było jakiś czas ok, ale odkąd zacząłem walkę z poduszkami to drżaly mi i pedał gazu i sprzęgła. Po wymianie trochę pomogło ale i tak nie jest to co być powinno. Czasem mnie denerwuje to ale co zrobić.
dziś to badałem dokładniej i to jest bardziej chrobotanie pedału sprzęgła, nawet jeśli sprzęgło nie jest wciśnięte to leciutko chrobota, drży cały pedał sprzęgła a gdy do połowy wcisnę pedał sprzęgła to chrobota najmocniej,
haszczu sorki, dzwoniłeś do mnie ale ja Cię kompletnie nie słyszałem, albo nie rozumiałem Potem zasięg mi zniknął i tyle było... centrum dużego miasta prawie
To co opisujesz, też mnie kiedyś dotknęło. Z tym, że u mnie było połączonych kilka rzeczy.
W każdym razie było to nieumiejętne złożenie całości do kupy. Po pierwsze źle skrzynia była wkładana i przekoszony został pierścień uszczelniający. To powodowało dziwne odgłosy, ale co ciekawe nie od razu. Dopiero po jakimś czasie.
Niestety za czas jakiś oprócz chrobotania na wolnych oraz przy wciskaniu sprzęgła, doszedł dźwięk "wycia", buczenia, spod spodu auta w czasie jazdy. Okazało się, że przez ów pierścień znikał jeszcze olej ze skrzyni Zniknął cały. W efekcie miałem do wymiany wysprzęglik, musiałem kupić bańkę oleju, a także pierścień uszczelniający (czy co to tam jest) - złote takie
Zdarzyło się to dlatego, że była to moja pierwsza wymiana samodzielna z udziałem pomagiera Później byłem już bardziej skrupulatny A teraz jeżdżę do specjalisty
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
po tych odgłosach sprawdziłem pompkę okazało się że cały płyn uciekł przez tłok na gąbkę pod kierownicą, wymieniłem na pompkę metalową ale niestety te odgłosy spod maski dalej są, dodam że po tych odgłosach biegi dalej idealnie wchodzą bez problemów
a więc postanowiłem wymienić komplet czyli zakupiłem nowe koło dwumasowe LUK 415 0237 10 za 1500zł, sprzęgło NATIONAL od tomiego 459zł, i wysprzęglik AP 396zł, pompkę metalową 366zł do tego wymienię zakupię olej do skrzyni biegów 102zł więc za same części wychodzi ponad 2800zł do tego robocizna 400zł netto więc mam nadzieję że po tym zabiegu będę dalej cieszył się przyjemną jazdą roverkiem, pierw miałem regenerować dwumas ale ze względu że jedni są zadowoleni z regeneracji drudzy nie postanowiłem zakupić nowe, dziękuje bardzo wszystkim za pomoc i radę
[ Dodano: Nie Gru 15, 2013 21:20 ]
a więc jestem po wymianie całego kompletu który opisałem wyżej jest super:) w końcu pozbyłem się drgań całego samochodu w każdym zakresie obrotów widać to szczególnie na wideorejestratorze jak auto stoi na wolnych obrotach to obraz kamery nie drży jak to było przed wymianą dwumasy jestem jak najbardziej zadowolony!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum