Ja od października mam HELLA i trzymają, światło jest białe.
Wcześniej były Philipsy ale nie wiem jak długo, z takimi kupiłem (pierwsza sztuka poszła w październiku, pod koniec lipca druga).
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sie 11, 2013 20:18 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
No padła mi jedna Osramka, w tej chwili mam założoną zwykłą i wygląda to strasznie...
Dryndnę jutro do Zbyszka i się spytam jak sprawują mu się owe Bosmy i ew. je wezmę (jak nie, to Hella)- wyjazd na festiwal jako headliner wymaga odpowiedniego wrażenia
Trochę odświeżę temat
Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120, wytrzymałość jest prawie identyczna z +90, które miałem wcześniej, tj. ok. 1,5 roku. W tej półce cenowej chyba nie ma lepszego produktu, biorąc pod uwagę jakość oświetlenia/trwałość/barwa a i droższe produkty(bardziej znane markowo), które też kiedyś przetestowałem jakoś niczym szczególnym się nie wyróżniają na tle obecnie używanych
Testowałem żarówki w swoim R i stwierdzam, że najlepszą jakość i cenę prezentuje tungsram- podróba Osrama. Cool blue i nightbrakery miałem, pierwsze może pół roku wytrzymały, wymieniłen na nightbrakery a po 3 miesiącach padła jedna, za kilka dni druga. Tungsram mam od dobrego pół roku i bajka- modelu nie pamiętam ale coś z xenonem w nazwie, blue xenon czy coś, i rzeczywiście jest biały przechodzący w niebieski, ostatnio przepolerowałem reflektory i nadal jest super. Także polecam mimo tego, że to jakieś chińczyki.
Teraz mogę z całą pewnością polecić żarówki Tunsgram/GE +120
Cieszę się, bo takie H4 kupiłem ostatnio do "kuchenki" ... jesli chodzi o ilość i barwę światła to nie mam uwag ... narazie co do trwałości się nie wypowiem. Do dziś zrobiłem na nich jakieś 6kkm. (2 miesiące jazdy ) Założyłem też te +120% tungsramy do belli w światła drogowe i wyraźnie jaśniej świecą niż standardowe. Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej)
Eee, jakie chińczyki Kupuję w sklepie firmowym, wytwarzane są na Węgrzech, żadna podróba Osrama. Często można je kupić pod szyldem GE(General Elelectric). Chyba, że w "internecie" nawet Tungsramy tez podrabiają
[ Dodano: Nie Kwi 06, 2014 22:09 ]
Brt napisał/a:
Jeśli rzeczywiscie będą trwałe na dodatek, to nic tylko kupować ... cena w porównaniu do Philipsa czy Osrama jest o ok 40% niższa (albo i wiecej)
Wytrzymały prawie półtora roku, przy takiej samej częstotliwości użytkowania co +90, więc jak dla mnie trwałość rewelacyjna jak na "wysilone" żarówki. Podróżuję przeważnie przy braku słońca, więc i liczy się dla mnie jakość oświetlenia drogi, i nie mam do czego się przyczepić. W ciemności nawet przy deszczu też dają radę
W latach 90-tych Tungsram'a przejął General Electric.
Zamierzałem Philipsy kupić Vision Plus 60% i Premium. Taki komplecik zapasowy wszystkich żarówek i halogenów, bo nie mam nic. Odradzacie?
Może tego Tungsram'a lepiej? I jaką kupić W5W dla postojówek żeby była biała albo zbliżona odcieniem do mijania. Obecnie nie wiem jakie mam ale są białawe
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:41 ]
PS Białawe jak lewe światło na pierwszym zdjęciu od szylozbi
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 01:47 ]
PSS Info o Tungsram'ie jest na Wikipiedii, a ja gupi ich historię po angielsku czytam
[ Dodano: Sob Kwi 12, 2014 02:14 ]
PSSS Warto zajrzeć! Na 41 i 42 stronie są Rover'ki. Teraz już wszyscy będą wiedzieć jaki typ żarówki do jakiej lampy (ja i tak wole RAVE)
http://www.gelighting.com...cm181-12563.pdf
__EDIT__________________________________
Błąd na błędzie w ich broszurze. Nie bierzcie jej pod uwagę. Porównałem z RAVE i w przypadku ZR'a wiele typów żarówek się nie zgadza. Podane jest tam H7 do mijania i drogowych, gdzie w rzeczywistości do drogowych są H1. Inna wtyczka i H7 nie podejdą.
W wierszu Streetwise jest ok i te informacje powinno się odnieść do ZR, R25.
Ostatnio zmieniony przez NoPE Nie Kwi 13, 2014 21:46, w całości zmieniany 1 raz
Co do W5W, ja polecam z kolei oryginalne OSRAMy xenon cos tam 4000K- niektórzy jak je włączę po zmroku lub jak jest troszke ciemniej myślą, że mam mijania włączone. Z tym że cena za komplet to chyba coś koło 70-90 zł.
Ja również, jak i chłopaki wyzej polecam Tungsram, dokładna ich nazwa to Sportlight +90% BlueIsh.
Fakt, w porównaniu do innych żarówek padają szybko, przy moich kilometrach wytrzymują maksymalnie rok, jednak szybciej niż pół roku się nie spalą.
Jeśli o barwę chodzi, jest to białe światło, z delikatną poświatą niebieskiego. W nocy, na suchej drodze i stosunkowo świeżo pomalowanych pasach ma się wrażenie jazdy po pasie startowym
Gorzej sprawa ma się, gdy asfalt jest mokry, ale nie jest najgorzej w porównaniu do chociażby zwykłych żarówek "Narva", które fakt faktem wytrzymały ponad rok.
Wiem, zajeżdza to trochę reklamą, ale nie to mam na celu.
Jeżdzę na tych żarówkach od 4 lat i narazie nie znalazłem niczego lepszego w stosunku cena/jakośc.
Cena H7 ~35zł/kpl
H4 jakby ktoś potrzebował można nawet za 20zł kupić jak się dobrze poszuka
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum