Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 17:01
Robię przekładkę auta i akurat jestem na etapie elektryki, to akurat i głosniki zmieniłem. Niedługo pewnie przetestuje audio. Niestety pierszeństwo mają auta klientów, a moje w wolnej chwili robię
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 08, 2014 17:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czyli lepiej to zdemontować i mieć więcej miejsca w bagażniku ? Przy oryginalnych roverowskich głośnikach (nie H/K) to ta tuba jeszcze się gubiła jakościowo, ale przy trochę lepszych głośnikach mocno odstaje więc coraz częściej ją wyłączam (dzięki Sash997 mam w podłokietniku specjalny wyłącznik - coby dziecko miało spokój na tylnym foteliq)
A może jest jakiś zamiennik o podobnych gabarytach ?
Wg mnie nie warto, na początku cieszyłem się basem (bo w ogóle go nie miałem) teraz uważam że ten bas jest strasznie słaby/plastikowy. Często drży mi tylna szyba a basu tego woofera z przodu prawie nie słychać. Myślałem że to z powodu braku otworu ale skoro rafalmis1 napisał że otwór nic nie daje to znaczy że to jest dziwoląg ze znaczkiem H/K. Sprzedawca od którego kupowałem głośniki zajmuje się car audio, mówił że w jednym BMW miał do czynienia z podobna tubą i pomimo kilku godzinnej walki nie udało się z niej uzyskać dobrego efektu więc tuba poleciała do śmietnika. Ja swoją dostałem prawie gratis przy zakupie oryginalnego wzmaka H/K.
Pomógł: 86 razy Dołączył: 09 Maj 2013 Posty: 1730 Skąd: Ciechanów
Wysłany: Sro Wrz 10, 2014 21:04
No i spoko
[ Dodano: Sro Wrz 10, 2014 22:04 ]
No i mam tą tubę, wsadzę ją jak już jest, bo bagażnik i tak zawsze pusty. Jaki wzmak do niej? Bo nawet nie wiem ile to ma watt
Zanim podwiesisz tubę to najpierw nalej do niej wody albo piasq nasyp, ona za lekka jest i dźwięki jakiś taki niemrawy. Podobno bas z takiej tuby powinien grać na takich częstotliwościach że ludzkie ucho nie może go zlokalizować (miejsca gdzie gra) i dla tego wystarczy 1 mono głośnik w dowolnym miejscu, a tu nie dość że są dwa głośniki to chyba nie te częstotliwości bo jak to gra to od razu słychać że to gdzieś z tyłu jest - dźwięk jak ze studni ....
Ciekawi mnie jakby to grało jakby zrobić podobnej wielkości skrzynie z MDF'u - taką płaską ale powierzchniowo dużą o identycznej kubaturze.
Zanim podwiesisz tubę to najpierw nalej do niej wody albo piasq nasyp, ona za lekka jest i dźwięki jakiś taki niemrawy. Podobno bas z takiej tuby powinien grać na takich częstotliwościach że ludzkie ucho nie może go zlokalizować (miejsca gdzie gra) i dla tego wystarczy 1 mono głośnik w dowolnym miejscu, a tu nie dość że są dwa głośniki to chyba nie te częstotliwości bo jak to gra to od razu słychać że to gdzieś z tyłu jest - dźwięk jak ze studni ....
Ciekawi mnie jakby to grało jakby zrobić podobnej wielkości skrzynie z MDF'u - taką płaską ale powierzchniowo dużą o identycznej kubaturze.
Punx: moim zdaniem to kwestia odpowiedniego filtru subwoofera. Dam se rękę uciąć, że jest za wysoko cięty (pewnie grubo powyżej 100Hz, jak nie 150 nawet). Mam taki subwooferek, co prawda jeszcze go nie instalowałem, ale widzę w nim potencjał. Może nie do głośnego łupania, ale jako dobre uzupełnienie najniższych rejestrów pewnie się spisze.
Ja przedwczoraj przejechałem się jako pasażer na tylnej kanapie przy włączonym basie i powiem tak: z tyłu to ta tuba nawet daje radę, co prawda "czuć" skąd dobiega dźwięk ale jest on o wiele przyjemniejszy i bardziej odczuwalny niż na przednim siedzeniu kierowcy. Może to jednak kwestia tego że ten bas nie ma wyciętego w półce otworu i wydobywa sie przez wentylację/otwór rolety ?
Z przodu słychać o wiele ładniejszy baz z wymienionych głośników + taki sporo cichszy ten z tuby, w zasadzie tubę z przodu słychać nie jako bas ale jako takie pukanie (z tyłu jest inaczej !?) więc te "basy" z racji tego że się mocno różnią jakością robią słaby efekt.
Co do odpowiedniego odcięcia, to nie wiem co tu można poprawić, mam oryginalny wzmak H/K kupiony razem z tubą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum