A jednak kopcące auta dają mi się nieco we znaki na włączonym nawiewie.
Ja mam na to taki sposób, że gdy dojeżdżam do skrzyżowania i widzę korek to zamykam obieg powietrza. Jak sobie pochodzi zamknięty obieg z klimą to nie jest wcale źle, a chroni skutecznie przed smrodem. Jak jadę i widzę, że zaraz znów nie stanę na światłach za kopcącymi autami to otwieram obieg, żeby wpadło "świeże" powietrze.
U mnie odpowiednik K1082 Zaffo węglowy od Tomiego. Mimo, że węglowy nie zauważam zbytniej różnicy między tym, a np. Filtronem, szczególnie po paru m-cach użytkowania. W minimalnym stopniu pochłania zapachy.
No to ja robie tak samo, zamknięcie otwarcie, parują szyby - klima.
Ale najczęściej się kończy ze w końcu zapomninam coś przełączyć.
Pewnego dnia to po prostu tak miałem dość, że zamiast jechać sobie z otwartym szyberkiem (moja ulubiona opcja) zamknąłem obieg, klima w ruch i wio. I tak całą drogę.
W każdym razie widze ze to norma. Pozostaje mi sie cieszyć, że to nie kabriolet !
Ale węglowy ma w teorii zatrzymywać też toksyczne substancje i zapachy.
Jednak chyba przeliczyłem się w kwestii skuteczności.
Obieg wewnętrzny jest super, ale czasem powoduje parowanie szyb.
macie racje, szyby ładnie paruja ale tylko w przypadku kiedy nie ma sie klimatyzacji
a jeszcze jeden plus obiegu wewnętrznego to oszczędność ( wydajność ) klimy która podczas chłodzenia ciagle tego samego powietrza, bardzo szybko obniży temp. w samochodzie
Nie ma się klimatyzacji włączonej.
Bo ja mam ale jej nie lubie.
Wysusza oczy, boli gardło, spadają osiągi i wzrasta zużycie paliwa.
Czasem jest fajna i bardzo przydatna - true.
Ale w słoneczny dużo bardziej pasuje mi szyberdach.
Jednak dostanie po nosie od jakiegoś KAMAZa poprzez otwarty szyberdach - bezcenne
Połaczenie zamkniętego obiegu + uchylony/otwarty szyber jest bardzo skuteczne dopóki właśnie nie podjedzie ciężarówa z wysoko umieszczonym tłumikiem. Wtedy robi się masakra.
Mam takie krótkie pytanie tylko proszę nie obraźcie się. Filtr węglowy Zaffo jaki jest kierunek włożenia tego filtra? Ma na ramce strzałki z napisem Air Flow czy te strzałki wskazują kierunek przepływu powietrza czy może z której strony dmucha? Innymi słowy czy strzałki mają być zwrócone w stronę wentylatora czy w stronę skraplacza klimy? Czy powietrze wpada na filtr zgodnie ze strzałkami czy od strony strzałek? Jeszcze raz przepraszam za pytanie ale mam jakieś zaćmienie.
Tak - posiadasz i jak dawno niewymieniany czyli rok np. to koniecznie wymień. Nie będą Ci parowały szyby a zimą w dodatku taka wilgoć będzie mogła przymarzać w środku do szyby a wtedy albo lekkie skrobanie/ścieranie zostaje albo czekać aż auto się nagrzeje.
30x211x212 (to bez klimy na pewno) - takich wymiarów szukaj na Allegro, Tomateam, Intercars itd.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum