Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Czw Kwi 07, 2016 11:03 [R75] radio pierdzi, tylko z rana
Typ: V6 Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 1999
Witam,
Wiem, że był podobny temat, ale nie ma nigdzie jednoznaczej odpowiedzi.
Więc.
Od jakiegoś czasu, zaczęło w Roverku pierdzieć w głośnikach, tylko na FM
i tylko jak zimny silnik, po jakimś czasie 15 min przestaje i wszystko jest ok,
czysto radio gra.
Byłem przed wymianą kabli i świec, dziś w końcu wymieniłem na NGK, ale problem nie ustąpił
a miałem cichą nadzieję?!
Co może być przyczyną,
cewki? (Nie wymieniałem jeszcze)
Coś na alternatorze?
Radio oryginalne, czy jakieś tam sony, bez różnicy.
Aha, czyściłem te wzmacniacze na tylnej szybie.. ich styki..
_________________ Pozdrawiam
Paweł
SPAMU¦
Wysłany: Czw Kwi 07, 2016 11:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pewnie włącza Ci się ogrzewanie tylnej szyby i zakłóca radio. Sprawdź, czy jak włączasz/wyłączasz ogrzewanie tylnej szyby, to coś się zmienia z pracą radia
_________________ Wolę pchać Rovera niż jeździć Golfem
czort obstawiam cewki niestety, lub alternator, choć on mało prawdopodobny bo by raczej cały czas zakłócał.
cin1391 prawdopodobnie nie masz zasilania wzmacniacza antenowego (najprawdopodobniej) lub kłopot z kablem/przejściówką/gniazdem wzmacniacza antenowego. Niestety trzeba przejrzeć to wszystko jeszcze ew połączenie wzmacniacz szyba lubi zaśniedzieć
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Nie Maj 29, 2016 17:31
Chyba rozwiązałem problem pierdzącego radia Fm (tylko z rana, lub po dłuższym postoju, zimnym silniku)
Wymieniłem kable, świece, nic się nie zmieniło. Sugerując się poradą sknerko drugi raz zajrzałem w to miejsce, wstrzymując się od wymiany, wyczyściłem cewki ich wtyczki. demontując cewkę nr 6 z tyłu, zobaczyłem luźny kabelek z kółeczkiem.(jakaś masa)
Przykręciłem go, nie pod cewkę, tylko tam zaraz z obok mocowania cewki, pod śrubkę.
Rezultat, nie pierdzi, albo czyszczenie cewek pomogło, albo to właśnie ten kabelek...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum