Jak dla mnie to bez sensu, ale oznacza, że muszę znów przeczytać PoRD i Rozporządzenie o Znakach i Sygnałach, bo nie ogarniam jak to sędziom wyszło.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Pią Gru 09, 2016 14:50 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Ja to rozumiem i jak najbardziej sie do tego stosuje... Jeżdżąc po rondzie dookoła jestem na wyznaczonym pasie ruchu i sygnalizuję tylko prawym kierunkowskazem zamiar zjazdu z ronda
Także tak robię, powiem szczerze że nie widzę nawet sensu sygnalizowania lewym kierunkowskazem, chyba że rondo jest obszerne, ma 3 pasy i chcę go zmienić, tutaj np. był by konflikt.
Tak więc uważam iż na rondzie powinno używać się tylko prawego kierunkowskazu przy zamiarze opuszczenia go.
Dokladnie, chyba ze rondo ma 2 lub więcej pasów, i pasy wyznaczające kiedy skręca sie w lewo, wtedy owszem, ale na zwykłym 1 pasmowym rondzie nie widzę sensu.
Sytuacja dla sadow bardzo by sie skomplikowała gdyby mieli orzekać o sytuacji magicznego ronda w Swindon w UK.
J/w chłopacy pisali tak samo robię - co więcej w 2011 tak mnie na kursie uczyli więc raczej nie jest to nowość
Jedynie problem widzę na 2-pasmowych rondach bez 'pasów zjazdowych' co jest bardzo głupim rozwiązaniem, bo nie raz mi się z 'lewego' pasa przed maskę wpychali, bo z ronda trzeba zjechać...
Jedynie problem widzę na 2-pasmowych rondach bez 'pasów zjazdowych' co jest bardzo głupim rozwiązaniem, bo nie raz mi się z 'lewego' pasa przed maskę wpychali, bo z ronda trzeba zjechać...
Jakby wszystkie ronda były ładnie oznakowane to problemu by nie było, a tak ludzie okrążają rondo prawym pasem, bądź skręcają z niego w lewo, bo strzałek nie ma.
Tak jest na jednym rondzie w Zamościu, wolna ameryka.
Pomógł: 31 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 485 Skąd: Góra
Wysłany: Pią Gru 09, 2016 21:26
Ogólnie jeżdżąc po polskich rondach nie spotkałem się aby ktoś klikał w lewo, tylko zjeżdżając z ronda.
natomiast będąc we Francji, gdzie rond jest wyjątkowo więcej tamtejsi kierowcy używają lewego kierunku wjeżdżając na rondo, co wydawało mi się zawsze dziwne..
Excalibue dokładnie o takim rondzie mówię. Normalnie 'cywilizowanie' ronda robią tak jak longer86 napisał - turbinowe, gdzie po prostu pas, na którym jesteś 'wypycha' Cię na 'prawidłowy' zjazd a nie jak na 'tradycyjnym' rondzie gdzie masz po prostu pas 'wkoło' ronda i wolną amerykankę.
Ja uważam, ze to ma sens, bo jest nakaz ruchu okrężnego... ale sam jadąc do pracy mijam 3 małe ronda i na 2 "skręcam w lewo" i niestety zdarza się, że wyjeżdżają ludzie sądząc, nie wiem na jakiej podstawie, że będę jechał "prosto" . Z ostatniego miesiąca, ze 3 takie sytuacje, że waliłbym w lewy słupek, bo ktoś wyjechał i jeszcze zamiast szybko uciekać, to hamuje tak, że gdyby nie czujność moja to byłoby kuku.
Dlatego na tych małych rondach, gdzie jest 1 pas ruchu i chce jechać w "lewo" używam kierunkowskazu w lewo i mijając 2 zjazd, wrzucam prawy. Wiem, że to nie jest przepisowe, bo na rondzie inaczej, niż dookoła, nie można jechać bez kierunku, ale... w życiu codziennym ułatwia bo ci z przeciwka, wiedzą, że będę kręcił "wokół" ronda
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
prebenny - widocznie ja jestem z tych 1/4 , ale nadal nie chce obijać auta i robić szkód innym.
Jakbym zgrał z kamerki to na tych samych rondach miałbym naście scen z ostatniego roku. Niestety ludzie coraz bardziej zaganiani i to na drogach też widać - brak kultury, wciskanie, wymuszanie itp.
Z tego co pamiętam właśnie z kursów, to inaczej niż dookoła ronda nie można jechać, więc w lewo nie skręcam, tylko poruszam się po rondzie. Dlatego bez kierunku w lewo sam znak- nakaz jazdy okrężny - dookoła wysepek to również sugeruje.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
maniaq co prawda to prawda - teoria teorią ale praktyka niestety jest taka, że niektórzy na prawdę nie umieją jeździć. Nie wiem czy to wynika z 'ogólnego nieogarnięcia', nieznajomości przepisów czy 'mamwszystkowdupie' ale na prawdę czasami niektórym przydałoby się do łba bejsbolem parę rzeczy wcisnąć
bo ci z przeciwka, wiedzą, że będę kręcił "wokół" ronda
Tylko.. co ich to interesuje.. jezeli Cie wogole widzą..
Wg mnie wyglada to tak , wjezdzasz na rondo i :
Kierowce po Twojej prawej moze interesowac czy przypadkiem nie zjezdzasz pierwszym zjazdem, bo moglby szybciej włączyc sie do ruchu..
Kierowce z naprzeciwka nie interesuje gdzie jedziesz, mozecie jednoczesnie wjechac na rondo, zapewne i tak Cie nie widzi.
Kierowce po lewej tez to nie interesuje ze jedziesz w lewo, w prawo czy prosto, jesli wjezdzesz pierwszy to on ma Ci ustapic, jesli on bedzie pierwszy to Ty mu ustepujesz.
Ponadto jadąc rondem lewy kierunkowskaz jest malo widoczny dla ludzi wjezdzajacych na rondo.
A co z rondami o wiecej niz 4 zjazdach ? jak mam na poczatku zasygnalizowac ze bede skrecal w lewo a nie te drugie lewo ?
Wrzucajac prawy kierunkowskaz jednoznacznie mowie ze bede skrecal w prawo.. czyli zjezdzal na najblizszym zjezdzie..
Ronda 2,3,4 pasowe bez wyznaczonych pasów do skrętów sa poprostu jakies niedorobione wg mnie..
Małe ronda z latarnią albo pinezką po srodku i tak musisz objechac "na około" , albo przynajmniej udawac... no i zachowac pierwszenstwo jak przy wielkim rondzie.. i tez uzywanie lewego kierunkowskazu moim zdaniem mija sie z celem.. no chyba ze jedizesz 18 metrową ciezarówka i nie potrafisz inaczej..
To jeszcze z ciekawych rond jakiś czas temu w Częstochowie było rondo na które wjeżdżający miał pierwszeństwo przed pojazdem poruszającym się już po rondzie
dawidd, to normalne, jakiś czas temu przepisy się zmieniły.
Jeśli jest inaczej to masz przed wjazdem na rondo znak ustąp pierwszeństwa.
Teraz jak będziesz jeździł to zauważysz że wszystkie ronda mają ten znak
A na tamtym rondzie ktoś zapomniał dostawić znaków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum