Mowa tu o PDC z BMW z wyjściem na przednie czujniki. Nie dam sobie ręki odciąć ale w naszym sterowniku nie ma wyjścia na czujniki przednie. Wydaje mi się że wystarczy podmienić go na modul z czujnikami na przód i uda się zrobić wszystko na jednym sterowniku. A gong da się wyłączyć TOAFem (nie mam możliwości sprawdzenia ale taka opcja jest w nim) będę w PL w kwietniu dopiero więc ode mnie będzie cisza w temacie póki co
Link nie działa. Jak dla mnie czujnik na włącznik to kiepskie rozwiązanie, raz włączę, raz zapomnę. Fajnie jak takie gadżety działają automatycznie. A może ktoś się orientuje czy sygnał vss za zegarami jest w przedziale 0-5V czy 0-12V ?
dawidd trzeba by sprawdzić jaki 'zasięg' mają ori czujniki, bo np. 1.5 metra do przodu to wuj Cię strzeli jak staniesz w korku kilometr od następnego samochodu a czujnik i tak będzie pikał... Ale jak już grzebiesz na arduino to podejrzewam, że ogarnięcie sterownika na arduino nie byłoby wielkim problemem. Kiedyś mi się mignęły czujniki odległości na arduino Zostanie tylko pytanie jak one działają, bo jak łapią wszystkie zakłócenia wkoło (chociaż powiedzmy sobie szczerze, że wiatrak ma 450w to jest sporo) i koniec końców jeżdżę z odłączonym modułem, bo na dłuższą metę to było nie do wytrzymania.
Dlatego w BMW jest zastosowany wyłącznik przednich czujników na desce rozdzielczej. Wypadałoby go zaimplementować do naszej dechy albo sprytnie go ukryć
dj_darco, przycisk pod gałką zmiany biegów - jak ją obejmujesz do wbicia jedynki przy parkowaniu to możesz wcisnąć. Elegancko, nie widoczne, zawsze pod paluszkami.
Ale jak już grzebiesz na arduino to podejrzewam, że ogarnięcie sterownika na arduino nie byłoby wielkim problemem
bardziej raczkuje niż grzebe
[ Dodano: Nie Lut 19, 2017 22:21 ]
Zrobienie czujnika na atmedze nie było by trudne ale czy jest sens budować coś co za dosłownie parę zł można kupić gotowe? Chociaż widziałem fajny filmik z czujnikiem cofania, który po wyjściu z auta pełnił rolę radaru połączony ze światłami i klaksonem. Jak jakieś auto się za bardzo na parkingu zbliżyło to najpierw migaly światła a po jakimś czasie włączał się klakson i awaryjne
prebenny, w miejscu loga Rovera na tylnych drzwiach? Bo rozumiem, że czujniki zorientowane są po skosie do tyłu, patrząc od boków, tak?
dawidd, pomysł ciekawy, ale co z pieszymi? No i to zawsze będzie ciągnąć prąd z akumulatora.
Ciągle też do góry przewija się włączanie czujników prędkością, korki itd. Po prostu zwykły pstryczek na gałce lewarka skrzyni (od strony kokpitu) - przynajmniej w manualach. Zakładałem koledze przednie PDC w BMW i tam również jest włącznik - tylko że fabryczny, pod panelem klimatyzacji. Służy do uruchomienia/wyłączenia przednich czujników, przy czym dezaktywacja następuje także po przekroczeniu określonej prędkości. Dzięki temu parkując można je włączyć tylko raz, a po wyjechaniu z parkingu same ucichną.
No i zastanawiam się, czy mają działać tylko przy jedynce? A co z cofaniem i mocnym skręceniem kół? Wtedy także trzeba uważać, by narożnikiem przodu niczego nie przyhaczyć - czy nie lepiej byłoby, aby wtedy także pikał przód? Wystarczyłoby głośniczek umieścić np. nad nogami kierowcy. Tylne czujniki sygnalizowane byłyby z tyłu, przednie z przodu. Intuicyjne i proste.
Edit: wrzuciłeś to przed moim postem. Czyli taaaak to wygląda. No to na zderzaku, pomiędzy fabrycznymi czujnikami czy pod nimi + lakierowanie w kolor samochodu.
MD w moim module się włączał przy wciśnięciu pedału hamulca (no i wycieraczek ale to w stylu 'it's not a bug it's a feature'). W każdym razie po wciśnięciu hamulca przez 15 sekund monitorował i jak nie znalazł przeszkody (albo nie wyimaginował sobie, bo chodzi wiatrak) to szedł dalej spać a jak znalazł to pokazywał ma lcd.
Co do szarej strefy - w kombi nie ma znaczku Rovera O ile tył pod skosem można skorzystać pewnie z ori czujnika zewnętrzengo o tyle na boki już gorzej coś wykminić.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum