Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam!
Chodzi mi jak wygląda temat mocowania błotnika i pasa przedniego ?
Wytłumacze na przykładzie: do rovera 200/25 można bez żadnych przeróbek zamontować przód od polifta 2005 ?
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lut 23, 2017 13:09 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
na 99% tak bo blotniki w 200 i polifcie sa te same, maska tez. musisz sie jednak liczyc ze zmiana swiatel na poliftowe no i rover po takiej operacji bedzie wygladal jak zespawany polonez z passatem.
_________________ Najpierw Rover 25 2.0 iDT 2001r
Teraz MG ZR 105 2005r
abuk888, Kolego ja dałem przykład szukam gołej karoserii i znalazłęm właśnie z 25 z 2002r a i dlatego moje pytanie Bo niechce robić rzezby a szukam zdrowej budy pod budowe rajdowki.
miedzy roverem 200 a 25 juz jest inna maska, blotniki, pas przedni, lampy, zderzak. Przy polifcie powinno byc jak przy 25 ale moga byc inne otwory pod lampy w pasie przednim...
_________________ to boost or to boost even more - that's a question
Akurat jestem na etapie kończenia takiej przekładki
Z różnic to:
maska, zderzak, belka pod zderzakiem, błotniki, pas pod maską ( ten w którym jest zamek maski), go musiałbyś przespawać i mozna go połączyć z dolną częścią starego pasa. Choć jak chcesz bardziej pro, to odciąć cały pas przedni rozwiercając na zgrzwach i wstawić pas z 25. Do tego potrzebujesz lejek zbiorniczka spryskiwaczy bo z 200 nie podejdzie. Potrzebujesz też końcówki fartuchów, bo lampy z 25 są szersze i głębiej wchodzą ( czyli czeka cię podcinanie fartuchów i robienie wstawki na wysokości przed zbiornicziem wspomagania oraz na wysokości osuszacza klimatyzacji po stronie kierowcy. No i lampy, czyli rzeźba z kostkami. Na szczęście kolory kabli są identyczne i sobie odpowiadają ( czyli łączysz kolorami i bangla).
sebeks, Maska ma inne mocowania czy może różni się tylko wykończeniem przy światłach ? Ciekawi mnie to bo widziałem 25 bez tego przetłoczenia na środku maski ale to była raczej szpachla-mod
maska pasuje P&P na stare zawiasy z 200. Starej maski nie jestem w stanie porównać z nową z R25 bo niestety... pozwijało ją przy dzwonie jak harmonijkę, z resztą lewa podłużnicę też, o pasie przednim nie wspomnę
jak masz klimę to załatw sobie wąż/rurkę łączącą osuszacz ze skraplaczem. W 25 jest tam odcinek giętki. Jak zostawisz z 200 to nie wejdzie ci kierunkowskaz w zderzak. No może jakbyś jakoś powyginał fikuśnie starą rurkę to może by to siadło. Mnie się nie chciało bawić bo miałem rurkę z R25.
jeszcze jedno. układ chłodzenia zostawiasz z 200 i wentylator chłodnicy. Nie wiem jak chłodnica, bo ja kupując nową kupiłem do 200, ale wentylator z R25 na pewno nie podejdzie do 200 P&P. Musiałbyś przerabiać węże klimy idące od sprężarki bo w R25 są inaczej poprowadzone. No i kostka wentylatora jest inna. Mnie się nie chciało bawić.
Czyli reasumując:
Maska + błotniki + zderzak kompletny + lampy przód + kostki lamp + cały pas przedni (koniecznie z fartuchami) wraz z belką pod zderzakiem + wąż klimy osuszacz->skraplacz + wlew zbiorniczka spryskiwaczy + wiązka kierunkowskazów ( potrzebne będą Ci kostki) + podpora maski ( ta do podtrzymywania po otwarciu - taki pręt, bo jest inaczej gięty).
Wszystko pasuje P&P na miejsca mocowań starych elementów blacharskich. Musisz jedynie przespawać końcówki fartuchów ( lampy są szerzej) Do tego będziesz musiał w podłużnicach wywiercić otwory powiedzmy M4,5 pod dolne mocowanie lampy i wkręcić tam blachowkręty M6 bo nie ma gwintu w podłużnicach w tym miejscu ( czyli nie ma gdzie wkręcić śruby którą mocujesz dolne mocowanie lampy) - koniecznie namierz przed wierceniem gdzie to ma być przy założonym zderzaku i wstępnie ustawionych lampach
Wlew zbiorniczka spryskiwaczy po prostu wyciągasz do góry i nowy wkładasz, jest na wcisk.
To chyba tyle. Jakbyś miał jakieś konkretne pytania to wal śmiało, najlepiej na PW bo wtedy na pewno zauważę że ktoś co chce
Jak nie zapomnę to za 2 tygodnie po powrocie do domu cyknę fotę metamorfozy mojego R200
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum