Ta śruba, to znaczy kręcąc nią zmienia się kąt otwarcia przepustnicy i położenie potencjometru - dobrze myślę ? Z resztą nieważne, ustawiłem to sam czyli przepustnica zamknięta i 590 ohm na potencjometrze. Co do szarpania to takie delikatnie mam i to chyba od zawsze - któraś poduszka chyba kończy żywot. Ale nie jest to uciążliwe.
U mnie na 100% sonda szwankuje. Wczoraj i dziś jeździłem z odpieta i powiem Wam nie to auto. Nie szarpie, obroty nie falują, da się normalnie jeździć tylko spalanie duże i trochę mułowaty jest.
SPAMU¦
Wysłany: Sob Cze 03, 2017 21:37 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Dobrze myślisz ale przepustnica ma być zamknięta. TPS ma 4% tolerancji więc drobne zmiany w położeniu nie wpłyną znacząco na obroty jałowe.
Od tego jest krokowy. A wg mnie śruba jest odbojowa, bo puszczając gwałtownie linkę gazu przepustnica może się zablokować kiedy za daleko wróci.
Jak się dobrze przyjrzysz to tarcza przepustnicy jest ścięta pod niewielkim kątem by w okręgu przepustnicy szczelnie dolegała i sama nie jest w osi (patrząc z boku w przekroju w pozycji zamkniętej)
Wracając: czyli sonda i dziwne, że nie wyszło przy podpięciu kompa
Odbojowa, odbojowa w tym znaczeniu oczywiście - sprężyna wywiera nacisk a śrubka ogranicza maksymalne zamknięcie. A jak mechanikom mówiłem o przepustnicy że ma być zamknięta na wolnych obrotach to patrzyli jak na wariata... Ale jak pisałem wcześniej ustawiłem to sam, teraz przepustnicę mam zamknięta i jednocześnie potencjometr wskazuje około 590 ohm i jest git, schodzi ładnie z obrotów tylko sondę muszę dorwać i wymienic. No i oczywiście odzyskać pieniążki od tych wymieniaczy.
[ Dodano: Pon Cze 19, 2017 14:16 ]
Tak na zakończenie tematu.
Przyczyną tak dziwnej pracy silnika była faktycznie lambda, choć nie wyszło to na komputerze. Po wymianie silnik chodzi w porządku.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum