odświeżę temat, od razu mówię jestem laikiem w kwestii aut i tego co gdzie szukać i proszę o w miarę zrozumiałą pomoc
MG ZTT 2.0 diesel 2003
problem z klimatyzacją, tzn nie chłodzi tylko grzeje, była dobita do pełna, mam wymieniony filtr kabinowy, zrobiłem test klimy i wyszło 00, podmieniłem przekaźnik w skrzynce bezpieczników pod maską (na ten od świateł przeciwmgielnych bo jest taki sam) - nie pomogło a światła działają więc to nie to, wąż od układu jest twardy (więc wnioskuję że ciśnienie jest) ale jest gorący ? wyżej przeczytałem o Trinary switch ale gdzie to diabelstwo znajdę i jak sprawdzić czy o to chodzi (jakieś zdjęcie poglądowe) ewentualnie czy może być to efekt za dużego ciśnienia? pytam bo klimę nabijał mi znajomy na zasadzie na maxa, jeśli tak to jak zmniejszyć ciśnienie? podejrzewam że jakimś zaworem ale którym i gdzie jest?
Proszę o pomoc bo jutro rano ruszam w trasę :-(
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lip 31, 2018 15:42 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Do układu klimatyzacji powinno wchodzić 450g +-50g czynnika +olej . Gumowe węże łączące rurki klimatyzacji raczej nie są ściśliwe. Grube rurki klimatyzacji powinny być zimne a cienka ciepła/gorąca. Co możesz zrobić sam? wydaje mi się że tylko sprawdzić czy sprężarka startuje na swoim sprzęgle, ciśnienia pracy i ilość czynnika to raczej tylko fachowcy ze sprzętem mogą sprawdzić i postawić jakąś diagnozę.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
U mnie czynnika nie brakowało a szum/syczenie było słychać. Objaw się nasilał aż było słychać coś w rodzaju gwizdu, smielismy się z dziećmi że eR to transformers
Gwiz na początku był tylko podczas uruchamiania klimatyzacji, w tym sezonie zaczęło gwizdac co jakiś czas w trakcie pracy klimy aż doszło do jego całkowitego zablokowania i ciśnienie rozwaliło sprężarkę.
_________________ Jeżdżę spokojnie bo nie ma czym poszaleć
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum