Forum Klubu ROVERki.pl :: Proszę o radę przy wyborze głośniczków do R200
GarażTechniczny FAQSzukajFAQRejestracjaZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Proszę o radę przy wyborze głośniczków do R200
Autor Wiadomość
RadekAniol 

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 08:30   

Jak wygłuszyć drzwi? Jaka przybliżona cena?

SPAMU¦

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 08:30   Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 09:51   

kupić maty wygłuszające, zdjać boczek, w miejsce istniejącej folii wstawić matę, dokłądnie dopasowując ją do blachy, oczywiście zakrywając dziury no i tak, żeby cięgna od zamka chodziły prawidłowo. poskładać wszystko do kupy i cieszyć się lepszym basem :D Warto przy okazji zrobić konserwację wnętrza drzwi i sprawdzic, czy coś nie brzęczy wewnątrz, oraz przesmarować prowadnice szyb smarem silikonowym.

[ Dodano: Czw Kwi 12, 2007 10:56 am ]
A jeszzce cena. Ja płaciłem za matę 50x50 cm 15PLN. 3 takie maty wystarczę do obu przednich drzwi w r200 5d.

Moloch 

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:35   

Brt napisał/a:
kupić maty wygłuszające, zdjać boczek, w miejsce istniejącej folii wstawić matę, dokłądnie dopasowując ją do blachy, oczywiście zakrywając dziury no i tak, żeby cięgna od zamka chodziły prawidłowo. poskładać wszystko do kupy i cieszyć się lepszym basem :D Warto przy okazji zrobić konserwację wnętrza drzwi i sprawdzic, czy coś nie brzęczy wewnątrz, oraz przesmarować prowadnice szyb smarem silikonowym.

[ Dodano: Czw Kwi 12, 2007 10:56 am ]
A jeszzce cena. Ja płaciłem za matę 50x50 cm 15PLN. 3 takie maty wystarczę do obu przednich drzwi w r200 5d.

Hhmm Brt prawie by się zgadzało wszystko, ale nie napisałeś, że drzwi matą oklejamy również w wewnątrznej części, a nie tylko zaklejamy dziury... (mata bitumiczna nie służy tylko do wygłuszenia drzwi ale także do usztywnienia blachy, aby nie powstawały rezonanse :razz: ). Aby ów mata w wewnętrznej części drzwi się trzymała, trzeba oczywiście najpierw starannie wymyć drzwi, potem je odtłuścić (rozpuszczalnik, zmywacz produkcyjny), kolejnym etapem jest podgrzanie mat bitumicznych tak aby klej lepiej trzymał (suszarka do włosów bądź opalarka, z opalarką trzeba uważać bo daje dużo wiecej ciepła niż suszarka, powodując zbyt nadmierne rozpuszczanie kleju na macie). Następnym etapem jest klejenie, trzeba mocno dociskać matę aby nie odpadała. Z matami jednak nie można przesadzać bo ważą troszkę. :wink:

Brt 
mgz insz.

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:39   

I wszystko jasne ;) Tak wiec Panowie do dzieła :D

Moloch 

Wysłany: Czw Kwi 12, 2007 11:44   

Aaa tak wogóle to najlepiej sobie przeczytać lekturkę :lol:

Poradnik CAR AUDIO

jerzu 

Wysłany: Wto Lip 17, 2007 16:48   

Niestety wczesniej byly inne wydatki zwiazane z autkiem i glosniki poszly w odstawke :) Dzisiaj chce zamowic na allegro jakies tylko nie wiem jakie :) cena to do 250 zl chodzi mi o 16 na przod :) znalazlem takie:
http://www.allegro.pl/ite...atis_sklep.html
http://www.allegro.pl/ite..._hurt_k_ce.html
http://www.allegro.pl/ite...zie_165_mm.html
http://www.allegro.pl/ite...v_warszawa.html

Bede bardzo wdzieczny za szybka odpowiedz :)

Revolt 

Wysłany: Sro Lip 18, 2007 06:46   

oryginalny nie bede ... Hertz

Pod rozwage mozna by było wziąć jeszcze Helix'y blue 62 ale jesli chodzi o "gołe" parametry to wypadają gorzej w stosunku do Hertz'ów

xROnx 

MG ZT

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 21:32   

a czy oryginalnie jest jakies wygluszenie w roverkach 200 w drzwiach?chociaz takis kawalek prostokątu na srodku drzwi. czy jest kompletnie gola blacha? chcialbym to wiedziec bo chce kupic maty i nie wiem ile sztuk.
aha mam glosniki 165mm to chyba tez wejda w drzwi prawda?

Tymek 

Wysłany: Nie Lip 22, 2007 22:39   

Zdecydowanie polecam Sinus live
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

tiruces 

Wysłany: Wto Lip 24, 2007 22:30   

Witam

Ja u siebie posiadam taki, nie drogi zestawik:
http://allegro.pl/item219...1_kd_g_731.html
http://allegro.pl/item218...ka_gratis_.html
http://allegro.pl/item218..._vat_sklep.html

gra to na prawde fajnie, juz nie jedna osoba pytała mnie czy nie mam jakiejś tuby w bagażniku, muszę jeszcze tylko wygłuszyć drzwi i będzie ok.

jazdajj 

Wysłany: Sob Sie 25, 2007 22:10   

Ja u siebie ma wsadzone w drzwi 24 maty 25x50 app, a tapicerke i ruchome elementy posmarowalem pasta braxa. I jest super, zadnych wibracji, bas z samych 16 schodzi zdecydowanie nizej niz u mojego kumpla w astrze ktorzy ma zestaw jbl 6x9 + piec pod to... Nie ma po co ladowac glosnikow na tyl, zepsujesz sobie tylko dzwiek, przy odrobinie checi zrobsz drzwi na cacy. Kup sobie np. na allegro kilka miekkich mat app i zrob sobie wytlumienie chocby jak napisal Brt kilka postow wyzej. Twetterki przykrec do slupkow i na pewno bedziesz bardzo zadowolony. A glosniczki polecam te http://allegro.pl/item226..._hurt_k_ce.html

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Czw Paź 18, 2007 22:11   

podepne sie pod temat bo bylo tu kilka watkow poruszanych jakie mnei osobiscie interesuja

najpierw powiem ze mam wygluszone drzwi - radyjko pionek seri 3630 straszy model + przod na phonocarach - 16 + gwizdki w miejscahc fabrycznych

no i w czym porblem >? nie gra :( glosniki sa mocno w dole i gleboko wsadzone. jak sie przysuwam do kieraka to jest lepiej , ale ja mam troche wzrostu i fotel max w tyl . jak sie siedzi to wrazenie jest takie, ze scena jest gleboko w przodzie auta . zastanawiam sie na ile przelozenie tweeterow na slupki pomoze i czy jakis dobry glosnik na tyl by nie wypelnil auta >? moze na pierscieniach dorobic je tak, by glosnik bardziej w kierunku srodka auta nie ustawic. ktos zmagal sie z podobnym problemem ?

moje wymagania - nie moze to byc zbyt rozbudowany system. wygladac ma w miare seryjnie. nie chce by sie to rzucalo w oczy, ale by dawalo przyzwoity dzwiek. no i nie chce isc mocno w koszta - piecyki tuby itp raczej odpadaja, bo by mi zaraz to z auta wyjeli :(

bede wdzieczny za rady i pomysly.

[ Dodano: Sro Paź 31, 2007 11:48 ]
podbijam powyzsze zapytanie, bo nikt sie nie wypowiedzial :(

thef 

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 10:24   

Odświeżam temacik ;)

orzech 

Wysłany: Sob Lis 03, 2007 13:24   

jezeli masz wrazenie ze scena jest niemal na samym przodzie auta to napewno pomoze wyciagniecie gwizdkow na wierzch (poprostu wyjmij i poloz i zobacz jak gra i wtedy kombinuj ze slupkami), pomoze takze wzmak pod glosniki w drzwiach lub sredniotonowe na tyl ale nie wpolke
mam nadzieje ze gwizdki masz na zwrotnicach

maniaq 

MG ZS

Wysłany: Nie Lis 04, 2007 16:38   

orzech napisał/a:
jezeli masz wrazenie ze scena jest niemal na samym przodzie auta to napewno pomoze wyciagniecie gwizdkow na wierzch (poprostu wyjmij i poloz i zobacz jak gra i wtedy kombinuj ze slupkami),

tak tez myslalem ze zrobie, ale nie wiem jakich efektow sie spodzeiwac, czy warte jest grzebania. gwizdki sa na zwrotnicach oczywiscie :)

orzech napisał/a:
pomoze takze wzmak pod glosniki w drzwiach lub sredniotonowe na tyl ale nie wpolke

wzamcniacz razczej odpada, tu chodzi o to, ze glosniki daja rade, ale nie wypelniaja auta , nie ma takiej przestrzeni dzwieku jakbym chcial. nei leze na kieraku , a tylko tam jest ok :/ chyba ktoregos dnia bede wypruwal gwizdki :(

DawidNB 

Wysłany: Nie Paź 26, 2008 08:01   

odświeżając temat.
Czytając dokładnie cały wątek wiem już, chyba prawie wszystko o matach i o teorii wygłuszania drzwi. Ale chciałbym się dowiedzieć coś więcej o dystansach z mdf'u.
Czy ktoś próbował zrobić coś takiego sam w garażu? bo mam kawałek płyty mdf i szukając oszczędności chciałbym spróbować dystanse zrobić sam za pomocy wycinarki, wiertarki i pilników.
ale czy da radę coś takiego samemu zrobić ?? jeśli tak to czy ktoś ma jakieś wymiary takiego ustrojstwa ??

michone 

Wysłany: Nie Paź 26, 2008 09:05   

mozesz sam zrobicpanel z mdf/osb nic trafgicznego, ja chce zrobic tylko czekam az ktos zwymiaruje orginalne panele :P bo nie chce mi sie drzwi rozkrecac i skrecac :/

DawidNB 

Wysłany: Nie Paź 26, 2008 09:33   

no jak odbiorę mojego R od blacharza, i nie będzie mrozów to zacznę rzeźbić dystanse.

escatox 

Rover 200

Wysłany: Pon Paź 27, 2008 22:19   

podepnę się pod temat głosników mimo że niżej mam swój ;P )

krótka piłka:

Muzyka elektroniczna, ważne są niskie tony

Hertz DSK 165 czy Helix DB 62.1 w przyszłości ma to działać pod wzmacniakiem ;)

michone 

Wysłany: Pon Paź 27, 2008 22:33   

hertz dsk.... slyszales je czytylko na allegro znalazles?? przecierz to tragiczne glosniki... czeskie tesle arx 165 graja podobnie a kosztuja 3x mniej... wysokotonowy to prawie jak alphard... normalnie pustynna burza (wali piachem)... za darmo jak bym dostal to sprzedal bym na allegro :P

Odpowiedz do tematu