Wysłany: Czw Gru 21, 2023 14:25 [R75] Co to za błędy . Pomocy
Typ: i Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.8 Rok produkcji: 2000
Witam. Oto błędy z komputera podłączonego. Kompletnie się nie znam świeci mi się kontrolka ABS tylko na desce rozdzielczej i nie zauważyłem aby cię się działo z autem a pokazało kilka błędów. Pomocy...
-Lampka kontrolna usterek (mil) przerwa w obwodzie
-obecny
-ogrzewanie sondy lambdy za katalizatorem: przerwa w obwodzie
-obecny, test nie został zakończony
-sterowanie zaworem odsysania par paliwa
Historyczny,test nie został zakończony
-wtryskiwacz 1
-wtryskiwacz 1
-wtryskiwacz 2
-wtryskiwacz 2
Historyczny, test nie został zakończony
-czujnik temperatury cieczy chłodzącej . (Wymieniony ostatnio więc nie wiem czemu ten błąd.)
-historyczny
-napiecie akumulatora, zwarcie do masy
Obecny
-czujnik położenia wału korbowego
-wypadajace zapłony,mogące spowodować zwiększanie emisji szkodliwych składników spalin
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 21, 2023 14:25 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Czym odczytałeś te błędy?
Historyczne można ignorować, to znaczy, że kiedyś zostały zarejestrowane usterki. Zaświeca Ci się kontrolka silnika po przekręceniu kluczyka? Wygląda na to, że ktoś ją odciął.
Absu tam nie znajdziesz, bo to osobny układ, a tutaj masz sam sterownik silnika.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Błędy odczytał mi mechanik taki Ukrainiec
Świeci się tylko ABS i z klocków hamulcowych kontrolka po odpaleniu samochodu.
Jakieś pomysły co mogę w nim zrobić w takim wypadku ?
Dziękuję za odpowiedź kolego.
Oki dzięki za wskazówki. Będę przy samochodzie po jutrze bo blacharz robi próg to sprawdze kolego raz jeszcze wielkie dzięki
[ Dodano: Czw Sty 25, 2024 11:53 ]
Po przekręceniu kluczyka tylko raz czyli na zapłon to świeci się check engine ale to chyba w każdym samochodzie tak jest czyli kontrolka działa
Gdy odpalam samochód check engine się nie zapala, tylko ABS lecz po przejechaniu kilometra mniej więcej ABS gaśnie.
Dziwna sprawa. Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić błędy.
Nie masz problemów z ladowaniem? Jak ABS zapala się przy odpalaniu, to raczej nie czujniki, tylko spadek napięcia na zasilaniu, ale to powinno po chwili minąć, kilometr, czyli kilka minut,już powinno być odczuwalne jeśli to problem z zasilaniem.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Dzięki za odpowiedź. Odpalam samochód to kontrolka ABS się świeci na kilka sekund po czym gaśnie i czuć pod pedałem hamulca ABS, po kilku chwil znów ABS z deski rozdzielczej się zapala i już ABSu pod pedałem hamulca nie czuć i już tak zostaje. Czyli finalnie ABS się świeci ale go nie czuć pod hamulcem. Po weekendzie pojadę do mechanika z nim
Gdy stoję nie. Tylko nawet podczas wolnej jazdy nawet gdy jadę po asfalcie bez lodu i lekko naciskam pedał hamulca to czuję pod pedałem charakterystyczny dźwięk i czucie ABSu
Czyli wariuje. Z przodu raczej mało prawdopodobne, ale z tyłu wystarczy zdjąć tarczobębny i będzie widać, czy z pierścieniem coś nie tak, albo raczej co z nim nie tak. U mnie rozsypane tarcze kotwiczne wytarlły pierścienie prawie do zera.
No to grubo. Jak pech to pech.
Byłem teraz u trzech innych elektromechaników , podpieli pod komputer i nie mają zasilania z ABSem kazali podjechać w środę jak będzie elektryk...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum