Na wszystko ci nie odpowiem bo nie wiem.....Ja tez kupowałem na fakture i nie wnosisz żadnych opłat w US. W przypadku takiej transakcji nie piszecie umowy tylko dostajesz od osoby sprzedającej fakture. Co do firmy nie wiem. Aha. Jeśli chodzi o współwłasciciela to musisz powiedzieć żeby dopisał do faktury. jest to wymagane przy rejestracji. Jedyne moje opłaty to ok 150pln(przerejestrowanie)
_________________ www.w-mp3.pl Nie trąb, robię co mogę
Już wszystko wiem bo rozmawiałem z piterem34 na GG
reed napisał/a:
Co to dla mnie oznacza? Coś gdzieś czytałem, że nie będę musiał zapłacić podatku w US.
Czy to prawda?
Tak prawda. Nie musze płacić podatku PCC (2%).
reed napisał/a:
Czy umowy mamy zawrzeć dwie czy na jednej wpisać dwie osoby?
Umowa, tudzież faktura - musi zawierać dane dwóch osób.
reed napisał/a:
Autko jest na Belgijskich blachach, czy na takich mogę przyjechać do mojego miasta i zarejestrować auto w WK ?
Jeżeli autko jest zarejestrowane (czyli nie zostało wyrejestrowane w kraju z którego przyjechalo)i ma ważne ubezpieczenie to tak! W każdym innym przypadku na ryzyko kupującego. Nie polecam!
Cytat:
Dzięki za pomoc
Ależ proszę Uwielbiam sobie sam na pytania odpowiadać... ale i tak dzięki piter34
kupiłem mojego MG, ale umowę będę pisał za kilka dni (przebywam zagranica na studiach). Będę współwłaścicielem wraz z ojcem. I tutaj rodzi sie pytanie jakie dokumenty trzeba sporządzić itd pytam czysto teoretycznie dlatego, ze nie chce niczego przeoczyc
Ja jak swego czasu rejestrowałem R400 z moja matką jako współwłaścicielką (umowę miałem na siebie przy kupnie samochodu) to pani z wydziału komunikacji nam podyktowała treść umowy sprzedaży połowy samochodu mojej matce i tak było to rejestrowane. Jeśli umowy nie masz jeszcze podpisanej to po prostu piszesz umową na siebie i na ojca jako kupujących i tyle. Reszta procedury jest taka sama jakbyś sam rejestrował (przy rejestracji może być konieczna obecność twojego ojca).
Niech się jednak wypowiedzą bardziej kompetentni w temacie.
Współwaścicielem mojego auta jest moja żona. Sprzedający wpisał ją na fakture obok mnie. Przy rejestracji była potrzebna jej obecność po to tylko zeby podpisac dodatkowy druk o pełnomocnictwie.... Po co ? Nie pytałem.
Nie ja pierwszy Przede mną byli jeszcze: jedyna i staf
Też kupiłem autko z okolic Płocka. Jutro minie miesiąc, przejechałem już (tylko) prawie 5 tyś. km i wszystko w porządku. Jedyne wydatki to olej, filtry i wycieraczki.
Też kupiłem autko z okolic Płocka. Jutro minie miesiąc, przejechałem już (tylko) prawie 5 tyś. km i wszystko w porządku. Jedyne wydatki to olej, filtry i wycieraczki.
Pamiętasz może osobe od ,której kupiłes swojego Roverka?
Witam.
Zamierzam kupić autko na fakturę VAT. Jako współwłaściciela "upatrzyłem" teściową . Rozumiem, że moje dane oraz teściowej powinny znaleźć się na fakturze.
Samochód jest sprowadzony, opłacony, wniesiona oplata recyklingowa itp, gość prowadzi PHU.
Chciałem się upewnić jakie w tym przypadku dokumenty dodatkowo powinienem dostać lub jakie są potrzebne do zarejestrowania i ubezpieczenia ?
Podobno mogę wykupić od niego ubezpieczenie (tablice) na 30 dni (około 60zł), czy w tym przypadku przez 30 dni moge się poruszać bezproblemowo po kraju czy lepiej od razu rejestrować i wykupić OC ?
Podobno mogę wykupić od niego ubezpieczenie (tablice) na 30 dni (około 60zł), czy w tym przypadku przez 30 dni moge się poruszać bezproblemowo po kraju czy lepiej od razu rejestrować i wykupić OC ?
Ubezpieczenie możesz wykupić, ale nie tablice. Jak długo możesz jeździć zależy od tablic jakie są teraz. Jeżeli są to normalne (mało prawdopodobne) to możesz, jeżeli eksportowe (prawie pewne) to możesz jeździć do daty jaka jest nanich wybita. Z dniem następnym samochód nie ma już dopuszczenia do ruchu w RP. W razie kontroli pięć stów, laweta i uciążliwa procedura odzyskania samochodu.
Ubezpieczenie możesz wykupić, ale nie tablice. Jak długo możesz jeździć zależy od tablic jakie są teraz. Jeżeli są to normalne (mało prawdopodobne) to możesz, jeżeli eksportowe (prawie pewne) to możesz jeździć do daty jaka jest nanich wybita. Z dniem następnym samochód nie ma już dopuszczenia do ruchu w RP. W razie kontroli pięć stów, laweta i uciążliwa procedura odzyskania samochodu.
To [prawda. Syn przespał temat z Alfą i miał problem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum