Wysłany: Sro Lip 08, 2009 20:17 [All] Przygotowania do długiej trasy. Co sprawdzić?
Witajcie.
Niedługo bo już za trzy tygodnie ruszam w dość długą drogę. Łódź - Paryż - Łódź. Do przejechania w jedną stronę jest 1500km, przed wyjazdem w taką trasę co należało by:
kupić ?
wymienić ?
sprawdzić ?
Na razie wymieniłem olej w skrzyni biegów i w silniku. Muszę kupić gaśnicę i apteczkę Czy coś sprawdzać z zawieszeniem?
Może ktoś ma parę jakichś dobrych rad?
_________________ Adam
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 20:17 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
reed, 1500 Km to nie tak dużo jak się coś teraz nie dzieje w zawieszeniu to niema sensu sobie głowy zawracać. Najlepiej jest tak
Sprawdzic/wymienić olej /filtr/filtr powietrza. Płyn hamulcowy czy jest tak samo jak i płyn do wspomagania. Sprawdzić stan klocków i tarcz. Ciśnienie w oponach. Opony czy nie są łyse
Czy na wyposazeniu masz sprawne koło zapasowe. Pompka . Z głową rozmieszczać bagaże. No i jak mi coś jeszcze wpadnie do bańki to napisze
Ew można go oddać na jakiś przegląd ogólny
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Ktoredy jedzies do Paryza? Jedziesn an Niemcy i potem na Saarbrücken pewno
Ja jechałem z Wiednia do Paryza i w sumie to nic nie sprawdzałem. Patrzyłem tylko czy nic nie ubywa bo drodze i tyle.
Dobra rada poszalej sobie po autostradzie w Niemczech Ja niestety jechałem na zimówkach i dałem tylko 180km/h pojechać Potem z Saarbrücken jechałem dalej autostrada do Paryża ale niezłe mgły tam sa po drodze jak się jechało w zimie
A jak będziesz wracał to sie przejedz zwykłymi drogami jest parę ciekawych terenów i pojedz sobie przez Luxemburg Lednie tam
Zycze miłego zwiedzania w Paryzu. Tylko strasznie mało miejsc do parkowania i drogo kosztuje parkowac w mieście, najlepiej za miastem auto zostawic
[ Dodano: Sro Lip 08, 2009 21:36 ]
Aha i nie boj się Roverek da rade
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 21:11
...i pamiętaj o wykupieniu assistance, mój kolega przerabiał dwa tygodnie temu niemiłą sytuację, laweta z pod francuskiej granicy do Polski-3000pln, padła mu pompa wtryskowa
.Rover 25, 2000r.
Ja na pewno bym pojechał na stację sprawdzić całe zawieszenie, koszt nie jest duży, a warto wiedzieć "co w trawie piszczy" ewentualnie i wymienić. Też za ponad miesiąc jadę do Włoch, ale niestety lub stety nie swoim R tylko nową Toyota Yaris, przynajmniej nie będę musiał męczyć tak swojej R-ki
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 21:40
ja mam zawsze schize jak musze gdzieś dalej jechać np dwa koła zapasowe biorę, light-sticki, dwie gasnice, oczywiscie podstawowe narzedzia, rekawiczki, oleje itp, he he
Na taka trase potrzebna jest:
- Apteczka zgodna z norma DIN
- Gaśnica
- Trójkąt ostrzegawczy
- Kamizelka odblaskowa (dla tylu osób ile jedzie !)
- Lewarek
Waro takze kupić:
- Zapasowe żarówki i bezpieczniki
- Baniak płynu do spryskiwaczy (Najlepiej jakis mocny by owady się nie lepiły)
Do sprawdzenia:
-Poziony płynów i czy nie ma wycieków
- Stan tarcz i klocków
- Czy któraś śróba od koła nie jest poluzowana
- Sprawdzić działanie wszystkich swiateł
- Ciśnienie w oponach
- Stan i napięcie paska
No i inforormacja ze strony dla turystów
FRANCJA
Niezbędne wyposażenie pojazdu
- pasy bezpieczeństwa na przednich siedzeniach, a tylnych o ile są zamontowane
Wysłany: Sro Lip 08, 2009 22:10
...i jeżeli wybierasz się z rodziną , to zanim wyruszysz, zerknij, czy wszystkich masz w aucie, bo później wiesz człek myśli non stop (,,Kevin sam w domu''), o żonie ewentualnie można zapomnieć- navi skutecznie Ci ją zastąpi
A i jakiego ubezpieczyciela polecacie może? OC + Zielona Karta i Assistance. Kończy mi sie ubezpieczenie zaraz przed wyjazdem, więc mogę wybrać coś najbardziej optymalnego
Ja bym zabrał jeszcze, przewody rozruchowe, komplet kluczy i śrubokrętów, kombinerki, nóż, kłębek drutu i z metr przewodu. Zresztą wożę to na co dzień, mimo posiadania pełnego assistance
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum