Wysłany: Nie Sty 31, 2010 17:58 [PoRD] Miękki dowód rejestracyjny
Wiem że pozwolenie czasowe, tzw. "miękki dowód" jest ważne 30 dni.
Oczywiste także jest (według prawa) że nie mogę z nieważnym pozwoleniem jeździć.
W takiej sytuacji mam pytanie - co grozi za jazdę bez ważnego dowodu rejestracyjnego w razie kontroli?
Oczywiście nie mogę odebrać dowodu tylko ze względu na to iż nie ma mnie na miejscu i przy pierwszej okazji dowód mogę odebrać.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Sty 31, 2010 17:58 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów,
podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.
Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto prowadzi na drodze publicznej pojazd pomimo braku dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
[...]
4) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu;
[...]
podlega karze grzywny.
Na zasadzie art. 9 kw będzie taka osoba mogła odpowiadać na podstawie powołanych przepisów. Raz za jazdę bez wymaganych dokumentów (dowód rejestracyjny), dwa za kierowanie pojazdem bez jego dopuszczenia do ruchu (też dowód rejestracyjny). W przypadku ostatniego przepisu dotyczy on jedynie właściciela, który taki pojazd pozwala osobie trzeciej prowadzić.
Kara grzywny może być orzeczona od 20 zł do 5.000 zł
_________________ Nie udzielam pomocy na priv oraz na gg! Masz problem? Pisz na forum
A mi wydział komunikacji kazał oddać miękki dowód po roku , i zostałem z autem bez żadnych papierów. Jedynie na wezwaniu o oddanie dowodu i blach próbnych dostałem pieczątke i adnotacje ,że dowód zwrócono. jeszcze sie zastępca wydziału rypnoł i wpisał analfabeta "dowud zwrócono" hehe a twardego nie chcieli wydać bo brak przeglądu ( auto w remoncie juz 4ty roczek )
Ubezpieczalnie mi nie chcą auta ubezpieczyć bez dowodu i błędne koło a do UFG napisałem maila to mnie olali .
[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 11:20 ]
poza tym zazwyczaj jak ma sie miekki niewazny tylko to zwracaja uwage i puszczaja. Jezdzilem ponad rok takim autem i zaden policjant nawet nie zwrocil uwagi.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 11:20 ]
poza tym zazwyczaj jak ma sie miekki niewazny tylko to zwracaja uwage i puszczaja. Jezdzilem ponad rok takim autem i zaden policjant nawet nie zwrocil uwagi.
_________________ Miałem już około 25 samochodów różnych marek i narodowości. Z Roverków to: 620i LP
G, 623Si Lux LPG, 820Ti coupe, 620Ti, teraz czas na roverkowego diesla, czyli 45 IDT...
Panowie, wszystko zależy, do kiedy jest ważne BADANIE techniczne. Sam kwit to papierologia tylko i jeżeli policjant nie będzie "chciał się czepiać", to będzie OK
Pojazd niedopuszczony do ruchu to pojazd bez rejestracji w ogóle lub z nieważnym/przeterminowanym badaniem technicznym albo taki, który ewidentnie 'na oko' nie spełnia warunków (łyse opony, czerwone kierunki, brak błotników (w ciężarowych też chlapaczy) (to tak IMHO)
ZTCW to teraz dają 50 zł za brak każdego dokumentu (prawko, dowód, OC) i każą dowieźć - taka praktyka.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie dopuszczony do ruchu znaczy niezarejestrowany lub tez np. bez homologacji.
Tak czy siak holowac nie moga.
[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 20:12 ] maciej, nawet nie kaza dowiezc.
[ Dodano: Pon Lut 01, 2010 20:14 ]
Jechalem bez polisy i powiedzieli dali 50zl mandatu i powiedzieli, ze zglosza ten fakt w UFG i jezeli sie okaze, ze nie mialem to bedzie mnie UFG scigal. Tak samo jezeli jade bez dowodu rejestracyjnego to dostaje 50zl mandaru, ale i tutaj jest wazna rzecz. Jezeli samochod nie jest na mnie moga chciec potwierdzenia uzyczenia pojazdu i jezeli zajdzie podejzenie kradziezy holuja auto.
Perez moim zdaniem jeśli nie masz dowodu, chodzi mi o brak ważnego dowodu rejestracujnego a nie brak dowodu przy sobie to mają prawo zholować.
Troche naciągane ale dla policji wystarczyło by pewnie wytłumaczenie ,że Prawo o ruchu drogowym stwierdza ,że dokumentem stwierdzającym dopuszczenie pojazdu do ruchu jest dowód rejestracyjny. Gdy dowód traci ważność przestaje być dokumentem przez co pojazd nie ma potwierdzenia dopuszczenia do ruchu. Nic bardziej precyzyjnego nie znalazłem więc zawsze można sie kłócić
Jednak gdzieś wyczytałem ,że w przypadku braku prawka ( np stare papierowe prawko lub wogóle nie zdane ) nie moga pozwolić dalej jechać kierowcy - nikogo nie interesuje ,że uprawnienia masz ale nie wymieniłeś prawka. i jesli niema pasażera z prawkiem to moga usunąc auto z drogi na koszt właściciela.
Za brak prawka rowniez masz mandat 50zl. Bylo w TV jak byla wymiana praw jazdy.
W przypadku kiedy dowod jest niewazny nie musisz go pokazywac.
Moj kolega jezdzil przez poltora roku bez przegladu i nie chcac stracic dowod mowil, ze zapomnial. Za kazdym razem 50zl.
No to fakt, że lepiej nie pokazywac Polskie prawo - masz nie ważny przy sobie źle , wogóle nie masz lepiej
To samo z diagnostami, Raz sie przyczepił ,że halogen przedni pobity. Pytam czy jak odkręce oba to będzie ok - mówi,że tak . Pytam a jak zakleje taśmą ? To już kręcił nosem Lepiej nie mieć niż mieć pobite.
To samo z diagnostami, Raz sie przyczepił ,że halogen przedni pobity. Pytam czy jak odkręce oba to będzie ok - mówi,że tak . Pytam a jak zakleje taśmą ? To już kręcił nosem Lepiej nie mieć niż mieć pobite.
No nie wiem o co Ci chodzi??
To akurat ma bardzo duży sens.
Jeśli dobrze rozumiem, to piszesz o "przednich światłach przeciwmgłowych" bo to jest w Polsce zwykle, kompletnie niesłusznie, rozumiane pod nazwą "halogenu", czy tak?
Argumenty, że diagnosta miał rację są dwa i każdy powinien wystarczyć:
- rozbity reflektor oślepia
- fragmenty szkła mogą kogoś pokaleczyć lub przebić Tobie lub innemu uczestnikowi ruchu oponę
Te światła są nieobowiązkowe, więc lepiej, żeby ich wogóle nie było, niż żeby miały być uszkodzone.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
A tego nie słyszałem? Na jakiej podstawie tak jest?
Pomogła: 20 razy Dołączyła: 28 Wrz 2001 Posty: 356 Skąd: Warszawa
Wysłany: Nie Lut 07, 2010 12:19
Widocznie Twój dowód tymczasowy jest na 40 dni, co nie zmienia faktu, że dowód tymczasowy jest czasowym dopuszczeniem do ruchu (termin umieszczony w dowodzie).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum