Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Kwi 2008 Posty: 178 Skąd: Radom
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 17:59 [R75] Głośniejsza praca silnika przy skrętach
Typ: CDT Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.0 Rok produkcji: 2000
Witam,
Otóż mam wrażenie, że od pewnego czasu jadąc tak około 40-60 km/h przy skrętach (lewo lub prawo nie ma to znaczenia) odczuwam głośniejszą prace silnika.
Czy jest to w ogóle możliwe, jeśli tak to co może być tego przyczyna. Może to tylko moje dziwne odczucia.
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Pon Lis 29, 2010 11:13, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 17:59 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Wysłany: Pią Kwi 09, 2010 18:09
Możliwe ze względu na większe obciążenie silnika na skutek kręcenia kierownicą, a co za tym idzie pompą wspomagania.
1. Sprawdź poziom płynu w zbiorniczku wspomagania.
2. Sprawdź jak pracuje pompa wspomagania podczas kręcenia kierownica na postoju.
3. Sprawdź dokręcenie i ogólnie koło pasowe.
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 02:42
Koło pasowe, groźnie zabrzmiało:/ aż się boje sprawdzać.
Od razu zacząłem szukać takiego koła, choć nie chę zapeszać, znalazłem coś takiego
Ta głośniejsza praca silnika jest tylko przy skręcaniu w lewo, choć nie wiem zy to ma jakieś znaczenie. Czy jak padnie kolo, to nie słychać stuków przypadkiem, bo u mnie nic nie słychać.
I może to śmieszne, ale zauważyłem to od momentu wymiany czujnika położenia wałka rozrządu.
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 06:58
jacekmarus sprawdź najpierw punkt 1 i 2. Dodatkowo posłuchaj czy to czasami przekładnia (maglownica) nie wydaje dziwnych dźwięków.
Koło pozostaw na koniec.
To z allegro wygląda OK, chociaż nie wiem co to za firma. Jeżeli nie zastosowali innowacji w jego budowie i jest nowe to osobiście bym je kupił gdyż cena to połowa Corteco.
jacekmarus, może masz niedokręcone któreś koło po prostu, lepiej nie zostawiać tego na koniec, może dziwny dźwięk bierze się z koła a nie z silnika czy osprzętu.
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 09:54
Dzięki już biegnę żeby to wszystko posprawdzać bo to naprawdę ciekawe, a tę głośniejszą prace przy skrętach odczuwam tylko gdy jadę szybciej, gdy jadę powoli wszystko jest ok.
Czy wymiana tego czujnika położenia wałka może mieć na to wpływ??
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 11:34
właśnie sprawdziłem to koło pasowe i jak na pierwszy rzut oka wszystko jest ok:)
żadnych stuków i puków przy gaszeniu silnika nie ma więc koło jest chyba ok:)
tylko w dalszym ciągu nie wiem skąd te szumy podczas jazdy na zakrętach, może jestem przewrażliwiony jakiś.
Opony i koła odpadają bo na zimówkach było to samo.
Wysłany: Sob Kwi 10, 2010 16:21
łożyska na kołach też raczej odpadają bo dokładnie rok temu wymieniałem na przodzie:)
czas zweryfikuje co to jest:) zastanawia mnie to że dzieje się tylko tak przy większych prędkościach??
apples ja za swoje łożyska zapłaciłem prawie po 300zł/szt:/
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum