Wysłany: Czw Lip 29, 2010 19:38 [r 25 1.4 '01] pytanie o gaz , problem ze stagiem
Witam dzis zalozono mi gaz.
Stag-4
magic jet pojedyncze i
parownik alaska
Gaz chodzi nie najgorzej ale jest jeden maly problem z ktorym gazownik nie mogl sobie poradzic.
po naduszeniu pedalu gazu nastepuje jakby zdlawienie i dopiero zaczyna przyspieszac
na wykresie w czasie rzeczywistym ac synchro widac ze czasy otwarcia wtryskiwaczow leca do zera pozniej pozniej przyspieszaja normalnie
wlsciwie delikatnie obochodzac sie z gazem mozna jezdzic ale cos tu jest nie tak
czy ktos wie moze co jest przyczyna? gazownik mowil ze sie dowie i ze pogada z doradcam i staga ale moze ktos cos pomoze?
bardzo bym prosil o pomoc i o jakies sugestie nie znam sie za bardzo na gazie
Pozdrawiam
Adam
SPAMU¦
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 19:38 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 12 razy Dołączył: 23 Mar 2008 Posty: 62 Skąd: Rzeszów/Zgłobień
Wysłany: Czw Lip 29, 2010 21:09
Witaj, powiedz gazownikowi żeby wyciął tzw. dotryski tak do 1,6ms a autko zacznie jeździć. Pod spodem masz przykład jak to mniej więcej ma wyglądać (mapa zapożyczona z lpg forum).
tylko jest jedne problem
prosilem gazownika zeby zalozyl mi stag 300
a on mi zalozyl stag 4 i powiedzia lze to "nastepca staga 300"
teraz patrzac na stronie staga widze ze stag 4 nie ma wyciecia dotryskow
ma to stag 300
co zrobic?
chyba wymiana instalacji jutro?
Witaj, powiedz gazownikowi żeby wyciął tzw. dotryski tak do 1,6ms a autko zacznie jeździć. Pod spodem masz przykład jak to mniej więcej ma wyglądać (mapa zapożyczona z lpg forum).
Ja proponuję sprawdzić 1,2ms - 1,3ms - przy 1,6ms auto mi zaczęło gasnąć w czasie jazdy(!) po raptownym zdjęciu nogi z gazu. Obroty do zera i czerwono na desce rozdzielczej, brak wspomagania hamulców i takie tam. Przy prędkości 60km/h to była jazda
Ja mam teraz chyba 1,3ms, ale efekt jest w drugą stronę w stosunku do "dławienia" - jak raptownie wcisnę gaz na 2 lub 3 biegu to czuć spore szarpnięcie. Tyle, że to silnik ze sporą mocą i może z tym to jest związane. W każdym razie na benzynie tak nie reaguje.
Co silnik to inna praca i u mnie odcięcie ustawił gazownik a i tak skorygowałem, mam na 1,8ms więc trzeba poeksperymentować, pojeździj z gazownikiem z komputerem i niech ustawi instalację "pod Ciebie" bo takie jest jego zadanie. Ja w chwili obecnej mam idealnie zgrane mapy i nie wiem jakim cudem lepiej jedzie na gazie niż na benzynie Spalanie na 1,4 103km mam w mieście 10l a w trasie niestety najniższe 7l.
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
wydryszek
jade do goscia w poniedzialek zeby dzialal
zobaczymy co z tego bedzie
mam nadzieje ze sobie poradzi bo wygladalo na to ze sie zna
tylko nie maielm czasu siedziec u niego sie jeszcze bawic
rzecywiscie on cos mowil o mnoznikach ze trzba sie pobawic
dzieki za info
widze ze masz ta sama instalecie wiec powinno dzialac
pozdro
Odpowiem na wszystko co napisałeś "zgadza się"
Co do instalacji to tylko mam minus że mam wtryskiwacze grupowe na listwie razem obok siebie. Reszta to samo Działa perfekt, pomijając drobne niedogodności wynikające z konieczności wymiany niedługo elementów zapłonu (kable, świece, kopułka itd).
Jak zrobisz to daj znać czy się udało i jak się jeździ.
Pozdrawiam
_________________ "Jest cechą głupoty dostrzegać błędy innych a zapominać o swoich" - Cyceron
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum