Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:00 [R75] Radio 2-DIN - zmiana radia fabrycznego
Pomocy!!!!!!!!!
Poczytałem na forum odnośnie zmiany radyjka fabrycznego na inne w rozmiarze 2 din.
Moje radyjko alpine fabryczne ma tv navi i zmieniarkę cd (standard dla wszystkich,którzy znają roverki 75).
Czytając czyiś post(nie spędzam wiele czasu na kompie)Zobaczyłem zdjęcia kostek,które można wymienić na tzw adapter z kostki bmw na kostkę iso były zdjęcia z r 75.
Więc kupiłem ramkę 2 din radyjko 2 din z wyjściem iso i przed kupnem tego adaptera(bmw na iso)pomyślałem przecież są 2 rodzaje kostek do bmw (żeńskie te które mają otwory na piny i drugi rodzaj męskie z wystającymi pinami.)Wymontowałem więc oryginalne radio i tu niespodzianka kostki bmw nie ma jest to cała jednolita wiązka podzielona na 3 części jedna z białą końcówką i druga z niebieską a następna trzecia biegnie prawdopodobnie w kierunku zmieniarki...i co dalej proszę o szybką pomoc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony przez apples Sro Cze 15, 2011 13:23, w całości zmieniany 2 razy
SPAMU¦
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:00 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 12:06
pokaż fotkę? bo wolno dzisiaj kojarzę. Taka kostka duża to była przy Harmony nie alpine.
Nie mogę wgrać fotek na kompa bo jestem u mamy a ona ma stary komp.
Szukałem na forum i nie umiem znaleźć.Moje radio to ALPINE YIE000310PUY fabryczne mkvlll
jest takie wejście na dwie kostki białą i niebieską i właśnie te kostki wychodzą z tej wiązki co opisałem.Radio jest patrząc od jego tyłu do góry długie a na dole krótkie (standardowe z ekranem tv montowane w roverkach).Fabryczne kostki(12 pinowe jak pamiętam).
nervoos, radio masz w bagażniku, w tylnej części komory koła zapasowego i przy nim znajdziesz szukaną przez Ciebie wtyczkę. Przy tym zestawie nie da się chyba bezboleśnie wsadzić radia 2din i trzeba będzie raczej porzeźbić w instalacji. Dwie wtyczki od fabrycznego monitora łączą go z radiem umożliwiając sterowanie i z modułem nawigacji i nie ma tam przewodów głośnikowych.
hvil [Usunięty]
Wysłany: Sro Gru 29, 2010 15:46
jedyna rada, to wywalić wszystko, nowe kable w drzwi, dłuższy przewód antenowy doprowadzić, napięcie z aku i zrobić od nowa:-) dawniej kazdy w swoim wozie tak robil ze radio porządne to i sie napiecie od nowa prowadziło i wszystkie kable na głośniki, to wcale nie tak duzo roboty a jaka przyjemnośc:)
To nie zła lipa.Załamka na maxa. Dzięki za pomoc kolejna głupota ze strony rovera.Na lato postaram się zmienić auto na inną markę,bo to już za dużo.Radio tragedia co trochę coś się psuje zmieniarka potem radio źle odbierało potem spalił się czytnik navi bo poluźniły się listwy chromowe i dostała się woda.Autko jest piękne mam nawet dwa,ale to taka chińszczyzna jak dla mnie.
[ Dodano: Pią Gru 31, 2010 13:40 ]
Już załapałem o co chodziło
nervoos napisał/a:
Zobaczyłem zdjęcia kostek,które można wymienić na tzw adapter z kostki bmw na kostkę iso były zdjęcia z r 75.
.
Było to z roverka bez navi i tv i w tych roverkach była stosowana najprawdopodobniej inna instalacja jak będę miał czas to znajdę te fotki na forum.Adapter bmw-iso znajdzie zastosowanie tylko w tych roverkach(bez tv i navi).Mowa o instalacji w konsoli przedniej ,w której znajduje się radio.
Pomógł: 12 razy Dołączył: 05 Mar 2009 Posty: 178 Skąd: Szczecin
Wysłany: Nie Sty 02, 2011 21:16 Re: [r75]Zmiana radia fabrycznego alpine (navi,tv)na 2din
Nie martw sie , dasz rade . Ja nie mialem zadnych kabli i mialem tylko radio Alpine . Ta biala i niebieska kostka jest od monitora i leci do tv , radia i czytnika . Masz polaczenie kabli pod monitorem kostka 17 pin bmw . Jest tam wyjscie na glosniki , zasilanie , com itp oraz do komunikacji z komputerem I-BUS . Ja mialem 2 kostki ISO a zamontowalem od podstaw nawigacje 16:9 . Jesli nie widzisz tej kostki BMW bo taka wystepowala tez w Harmony to jest na pewno ponizej panelu sterowania klimy . Czytajac ponizej posty raz jeszcze zaznaczam jest polaczenie wiazki przewodow z bagaznika z kastka BMW w srodkowej konsoli - tam odchodza kable na glosniki , zasilajace itp. Nie bedzie anteny radiowej i przy zastosowaniu innego radia nie ma sterowania z kierownicy
Wysłany: Sob Cze 18, 2011 10:51
Mam takie samo fabryczne radio i też chciałem wymienić na 2din nawet pytałem się elektryka czy umiał by to zrobić i powiedział że tak ale pewnie nie zaglądał głębiej w kable jak znajdziecie jakieś rozwiązanie to podzielcie się informacjami i dobrą radą
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 09:44
nervoos napisał/a:
To nie zła lipa.Załamka na maxa. Dzięki za pomoc kolejna głupota ze strony rovera.Na lato postaram się zmienić auto na inną markę,bo to już za dużo.Radio tragedia co trochę coś się psuje zmieniarka potem radio źle odbierało potem spalił się czytnik navi bo poluźniły się listwy chromowe i dostała się woda.Autko jest piękne mam nawet dwa,ale to taka chińszczyzna jak dla mnie.
Ale to radio jest bmw a nie Rovera
Zresztą podobnie jak i wiele innych dupereli, które się psują
no wiem że jest z BMW ale napewno lepsze by było niż to które było montowane w roverach tylko ciekawe czy by pasowało
Tomi [Usunięty]
Wysłany: Nie Lut 05, 2012 13:29
GaDo napisał/a:
no wiem że jest z BMW ale napewno lepsze by było niż to które było montowane w roverach tylko ciekawe czy by pasowało
Ja odpowiadałem utyskiwania, że Rover jest kiepski i się psuje... podczas gdy popsuły się rzeczy związane z radiem i samo radio BMW... więc czy to Rover taki kiepski, czy bmw?
dobra ale nadal nie wiem czy to radio będzie pasowało napewno będzie lepsze niż to oryginalne bo w tym z bmw jest dużo większy wyslwietlacz, nie chodzi mi o żadną awaryjność, przypuszczam że to seryjne też wzieli z BMW
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum