Wysłany: Czw Lip 21, 2011 14:57 [r200] Jaki sygnał na wejściu obrotmierza/predkosciomierza
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1997
Witam, ostatnio zakupilem sobie dodatkowy licznik do mojego rovera, chcialbym wprowadzić kilka modyfikacji:
Wskazówki od predkosciomierza i obrotomierza po przekreceniu kluczyka w pozycje zaplon przemieszczaja sie przez cala skale. Dlaczego tylko te 2? Bo wsazówka od paliwa jest bardzo wolna... od temp jest lepiej ale tez bez rewelacji.
I tu moje pytanie, orientuje sie ktos jaki sygnal jest podawany na wejscie obrotomierza i predkosciomierza? Narazie wiem tylko ze na temp jest rezystancja, natomiast na wskaznik paliwa napiecie.
obrotomierz i prędkościomierz, są sterowane elektronicznie, wiec pewnie napięcie.
Czujniki w obu wypadkach bazują na czujnikach impulsowych, a sygnał na deskę jest podawany przez komputer.
Ten patent z ruszeniem wskazówek przy przekręceniu kluczyka to nie jest fabryczne cacko, tylko komuś się spodobało w subaru i sobie dołożył. Pewnie gdzieś jest podawane przez krótką chwilę +5V lub +10V a przy licznikach będzie jakis dokładany kabel...
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
W sumie w pierwszym poscie troche źle napisalem, mialem na mysli to iz chcialbym aby wskazowki przemiszczaly sie przez cala skale, co oczywiscie nie jest fabrycznie zamontowane.
To może najpierw spróbuje z częstotliwością, bo na attiny26 jesszcze nie ogarnalem PWM .
Generalnie chcialem dolożyć 2 rzeczy:
-po przekroczeniu ustalonej liczby obrotow zmienia sie kolor podswietlania.
-po przekrecniu w pozycje zaplonu wskazowki przechodza przez cala skale i wracaja na swoje miejsca.
Ruszające się wskazówki zrobisz tylko a obrotomierzu i prędkościomierzu ale UWAGA, nie wiem czy przypadkiem jak poruszysz prędkościomierzem to licznik nie zacznie Ci przebieg liczyć
Jak byś miał oscyloskop to łatwo by było sprawdzić
Niestety mój zabytkowy oscyloskop padł na dobre, zostaje jedynie opcja na PC, niestety jest ograniczony do pasma akustycznego .
Hmm, o tym zwiększaniu przebiegu to nawet nie pomyślałem, byłoby to dość niekorzystne :<.
[ Dodano: Pią Lip 22, 2011 11:47 ] ADI-mistrzu, niestety miałes racje - zwieksza się także prędkość . Chyba pzoostaje jedynie opcja ze zmianą koloru podświetlania w zależności od obrotów...
Podałem mu zwykły prostokąt, "programuje" w C, o ile można to nazwać programowaniem . Generalnie znam podstawy, ale mam w planach troche zglebic ten jezyk .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum