Wysłany: Wto Sie 02, 2011 14:52 Mandat - brak dokumentów.
Witam, mialem tydzien temu taką sytułację:
Skręciłem w nieprawidłowym miejscu (przez podwójną linię ciągłą) wiem, że źle zrobilem i mandat oczywiście mi sie należał. Jednak nie mialem przy sobie dokumentów, bo zostawilem godzinę wczesniej portfel u znajomego i właśnie po niego jechałałem, ale mniejsza z tym.. Chodzi o to, że policjanci zagrozili mi że jezeli w 10 min nie zobaczą dokumentów to zabiorą mi samochód na lawete i na parking policyjny. Przestraszyłem się troche i zalatwiłem te dokumenty jak najszybciej sie dało, po czym dostałem mandat 200zł za podwójną ciągłą i 150zł za brak każdego z dokumentów... Czy to bylo wszystko zgodne z prawem?
Mogli mnie straszyć że zabiorą mi samochod na parking policyjny? Czy jak juz zobaczyli dokumenty to mogli mi dać mandat za ich brak?
_________________ Ludzie szybko jeżdżą, bo nie mają wyobraźni... Ja zapi**dalam, bo umiem
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sie 02, 2011 14:52 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
podepne się, tylko temat o tyle cięższy że nie dotyczy Polski.
W drodze do Chorwacji zostawiłem na stacji beznynowej w Czechach portfel z prawkiem. Zorientowałem się po 300km, nie ja byłem kierowcą ale właśnie miałem siadać za kółkiem. Miałem info że dokumenty są już na policji w Czechach.
Pytanie brzmi czy zagraniczne przepisy mówią tak samo, tj jakiś pieniężny mandat i prowadzi dalej osoba uprawniona? Czy mógłbym mieć większe nieprzyjemności? Wolałem nie sprawdzać i prowadziła do końca moja dziewczyna tj łacznie ponad 2tyś km. Awaryjnie na krótkie odcinki do 100km siadałem jak gonił czas a droga była ciężka.
Kraj docelowy Chorwacja a po drodze Austria, Słowenia i Czechy. Już jest po ptakach, ale do tej pory mnie to ciekawi.
wracając do wydarzeń w Polsce, ponieważ o zagranicznych nic nie wiem,
to jeżeli znasz swoje dane osobowe na pamięć a konkretnie chodzi o PESEL nawet nie ma potrzeby dowożenia prawa jazdy ponieważ mogą Cię sprawdzić na bębnach i wtedy najwyżej 50zł mandatu. Przynajmniej tak jeszcze w zimie było jak mnie zatrzymali.
Ciufa, o ile się nie mylę od jakiegoś czasu nie trzeba wozić przy sobie kwitu od OC i za jego brak zamiast lawety dostajemy tylko mandat. Policja miała sobie sama sprawdzić czy auto posiada ubezpieczenie ale do dzisiaj ten system chyba nie działa. Są też przymiarki do tego aby całkowicie wyeliminować potrzebę wożenia tony dokumentów w portfelu i aby policja mogła sobie wprowadzić w centralnym systemie (CEPiK)wszystkie dane na temat kierowcy i pojazdu tak jak to jest w niektórych krajach. Wystarczy, ze auto będzie nasze i będziemy mieli jeden dokument stwierdzający tożsamość. Co z tego wyjdzie zobaczymy...
_________________ Jeśli twierdzisz, ze szukałeś i nie znalazłeś to znaczy, ze kłamiesz.
Ciufa, o ile się nie mylę od jakiegoś czasu nie trzeba wozić przy sobie kwitu od OC i za jego brak zamiast lawety dostajemy tylko mandat.
tak, cos mi sie obilo o uszy, ze oni wysylaja zapytanie do ufg i jak nie ma OC oplaconego to UFG wali kare
teraz doczytalem ze kolega dostal za brak trzech dokumentów 150 zł, dlatego zastanawia mnie co ma wpisane na mandacie w polu "nazwa i numer dokumentu tożsamości"
jezeli ma tam wpisane PJ to jakim cudem dostal mandat za jego brak
Miałem taką samą sytuację i policjant poinformował mnie że jesli ktoś dostarczy dokumenty na miejsce zatrzymania to mandat tylko za wykroczenie.
Poza tym jeśli zatrzymali cię w miejscu w którym można zostawić auto, np.chodnik to nie mogą ci odholować auta- o tym też mnie poinformowal policjant,gdy spytałem co sie stanie z autem jeśli nikt nie dostarczy papierów.
Dostał mandat za prędkość, miał do zapłaty na kwicie 200 i też tak zrobił. Po jakimś czasie wyszło że policjant w protokole zatrzymania czy w czymś tam zamiast 200 wpisał 100 i po miesiąca z Elbląga przyszedł zwrot 100 więc zawsze możesz się tym zainteresować.
A czy w takich sytuacjach zawsze jest warto chodzić do komendanta, nawet jak ci nie zmniejszy to się dowiesz co robić w przyszłości jak cię spotka taka sytuacja.
Jest jakaś opcja, że jak tam pojde to zmniejszą mi ten mandat?
ja bym napisał odwołanie, że nie przyjmuje mandatu za brak dokumentów
odpisać na to pismo muszą
na odwrocie masz pouczenie i tam powinno coś na ten temat pisać
masz chyba 7 dni na to
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum