Wysłany: Sro Lip 15, 2009 21:13 podpisanie umowy a kopia dokumentów
Witajcie,
Mam do Was pytanie. Czy firma z którą chcę nawiązać współpracę/podpisać umowę ugodową/cokolwiek, może zażądać od mojej firmy kopie dokumentów takich jak:
- wpis do ewidencji działalności gosp. / wyciąg z KRS
- zaświadczenie o nadaniu numeru NIP
- zaświadczenie o nadaniu numeru Regon
Czy jest to jakoś prawnie regulowane ? Czy muszę przesyłać takie kopie, dlaczego nie mogę po prostu podać tych danych ? Czy są jakieś regulacje prawne dotyczące przechowywania/udostępniania innym przesłanych kopii dokumentów ?
_________________ pozdrawiam Skiba
SPAMU¦
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 21:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Co do prawnych aspektów - nie pomogę bo nie wiem.
W mojej firmie kilka razy nawiązywałem kontakt handlowy z innymi firmami i zazwyczaj wymagali tego typu dokumentów. Podejrzewam iż było to spowodowane sposobem płatności za towary, które są w obrocie pomiędzy firmami a dokładniej udzielaniem kredytów kupieckich lub innych długoterminowych sposobów spłacania faktur.
_________________ -Nigdy nie rozmawiaj z idiotą.
Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.-
Pomógł: 6 razy Dołączył: 12 Kwi 2008 Posty: 111 Skąd: Kraków
Wysłany: Sro Lip 15, 2009 23:10
W KRS wymienione są osoby które w świetle prawa mogą podpisywać umowy za firmę (bez upoważnień), wiele firm nawiązując współpracę chce, aby to podpis właśnie osoby wymienionej w KRS widniał na umowie.
Przesłanie tych danych innej firmie sprawdza, czy nie wyciągnąłeś tych danych z "palca". Oczywiście podanie ich jest dobrowolne (ale firma może nie chcieć nawiązać współpracy jeśli tego nie zrobisz).
Przesłanie tych danych innej firmie sprawdza, czy nie wyciągnąłeś tych danych z "palca". Oczywiście podanie ich jest dobrowolne (ale firma może nie chcieć nawiązać współpracy jeśli tego nie zrobisz
Tak, to w ramach asekuracyjnych przed ewentualnymi "niespodziankami", choc podanie niektorych danych w obrocie prawnym jest obowiazkowe jak np NIP-u.
Skiba reguluja to przepisy zawarte :
-ustawa z dnia 02 lipca 2004r - o swobodzie dzialalnosci gospodarczej. Tekst jednolity
Dz.U. z 2007r Nr 155, poz.1095. Konkretnie rodzial 2 - zasady podejmowania i wykonywania dzialalnosci gospodarczej /art.14-22/
-ustawa z dnia 19 listopada 1999r - prawo dzialalnosci gospodarczej /Dz. U. Nr 101 z dnia 17 grudnia 1999r, poz.1178 z pozn. zmianami/
[ Dodano: Czw Lip 16, 2009 10:27 ]
jeszcze do kompletu, obowiazuje w obrocie gospodarczym:
- ustawa z dnia 14 lutego 2003r - o udostepnianiu informacji gospodarczych /Dz.U. z dnia 25 marca 2003r Nr 50, poz.424 z pozn. zm./
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Czyli wychodzi na to, że przy założeniu, że dwie firmy chcą podpisać umowę, to nie mogę zmusić firmy (prawnie) do podpisania umowy po podaniu danych np z wizytówki/strony firmowej www/itp, jeżeli ta uporczywie żąda kopii w/w dokumentów ?
Oczywiście dane mogę im udostępnić z tym nie ma problemu, mogę podać przez telefon, wysłać emailem, listem itp .. ale czy MUSZĄ faktycznie (prawnie) żądać kopi zaświadczeń/itp ?
nie mogę zmusić firmy (prawnie) do podpisania umowy po podaniu danych np z wizytówki/strony firmowej www/itp, jeżeli ta uporczywie żąda kopii w/w dokumentów ?
tak, nie mozesz zmusic. A to niestety, ze jeszcze funkcjonuje zbyt duzo oszustow w obrocie gospodarczym i kazdy chce sie w jak najwiekszym stopniu upewnic aby nie miec w przyszlosci klopotow.
[ Dodano: Czw Lip 16, 2009 11:00 ]
aha jeszcze jedno, kopie musza byc potwierdzone, ze sa zgodne z orginalem. Sama kopia bez potwierdzenia jest niczego wartym swistkiem papieru.
Skiba, nie wiem jak to wygląda ze strony prawnej, ale np. u mnie w pracy mamy zasadę, że nic nie sprzedajemy klientowi, dopóki nie dostarczy/przefaksuje kompletu wymienionych przez Ciebie dokumentów. Chodzi tu głównie o zabezpieczenie. Klient np. dostaje towar z terminem płatności 120 dni, nie płaci, więc z czasem trzeba wnieść sprawę do Sądu. Między innymi do tego potrzebne są te papiery . Zdarzył nam się klient, który nie chciał udostępnić papierów, bał się, że poznamy wartość kapitału jego firmy i przyjedziemy np. porwać jego dziecko. W takich przypadkach, klient najpierw musi wpłacić kase, a potem dostaje towar .
Często jest tak, że pobieżne sprawdzenie takich dokumentów mówi wiele o kontrahencie.
np. trudno było by mi wypchać towaru za 50 000 gościowi co ma śliczne wizytówki i firmę zarejestrowaną od tygodnia, znam też przypadek wychwycenia firmy której NIP nie był powiązany z miejscem prowadzenia działalności, lub też współwłaściciel był niezłym wykrętasem.
To najprostszy sposób przeprowadzena wstępnej weryfikacji, sam często proszę o przesłanie tych dokumentów, jak mi ktoś odmawia to dowidzenia i po sprawie.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 28 Sie 2009 Posty: 77 Skąd: Toruń
Wysłany: Pią Paź 02, 2009 23:47
Jeżeli chcesz być wiarygodny to musisz udostępnić te dane firmy, w działalności gospodarczej nie obowiązuje (przynajmniej po części) Ustawa o ochronie danych osobowych. Dane każdej firmy są jawne (nawet jednoosobowej), jeżeli masz zarejestrowaną działalność pod adresem zamieszkania (tzn. tam gdzie są przechowywane księgi podatkowe) to ochrona twoich danych osobowych i tak jest fikcją, na własne życzenie.
do wszystkich przetargów też są wymagane takie dokumenty.
problem w tym, że te dane są jawne, i każdy moze sobie wejść na stronę KRS pobrać dane takiej, czy innej firmy, i przedstawić jako swoje.
_________________ W przypadku obu Roverków w zasadzie mogę powiedzieć, że to spełnienie marzeń. Całe szczęście zostało jeszcze trochę do spełnienia
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum