Większość liczących się na rynku ubezpieczycieli ma na swoich stronach www kalkulatory, które orientacyjnie wyliczą Ci składkę jaką będziesz musiał wybulić
Pomógł: 387 razy Dołączył: 15 Mar 2007 Posty: 4424 Skąd: Oświęcim
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 15:42
Kwota bazowa zależy od:
1. Klasy taryfowej (wynika z pojemności) i strefy regionalnej
2. Klasy pojazdu.
W PZU rover np. 620 SDi ma zwyżkę 3% za klasę pojazdu.
Podstawa (1) po uwzględnieniu zwyżki/zniżki za klasę pojazdu (2) daje składkę bazową.
Od składki bazowej odlicza/dolicza się zniżki/zwyżki za wiek posiadacza, okres bezwypadkowej jazdy, okres posiadania prawa jazdy, wiek pojazdu, kontynuacja ubezpieczenia i takie tam.
Pomógł: 33 razy Dołączył: 25 Mar 2007 Posty: 371 Skąd: Pszczyna
Wysłany: Czw Mar 20, 2008 16:19
kris88 napisał/a:
Witam
Który z ubezpieczycieli ma najniższe (kwota bazowa) OC dla rovera.
Ja ostatnio zmienilem ubezpieczenie mojego roverka z PZU na Generali i jestem bardzo zadowlony. Koszt OC w PZU to 593zl a w GENERALI zaplacilem 380zl, takze roznica jest zasdnicza . pozdrawiam
Niedawno gdybałem który ubezpieczyciel ma najtaniej i wybrałem MTU http://www.mtu.pl/ Zapłaciłem za roczne ubezpieczenie bodajże 386zł bez zniżek... Jakieś tam mam ale jakie nie wiem Motorynki się kiedyś ubezpieczało
Ostatnio zmieniony przez NEOSSS Wto Mar 25, 2008 23:17, w całości zmieniany 2 razy
Sorki, ale podawanie konkretnych kwot jest chyba bez sensu, ponieważ piszecie z różnych regionów Polski (a więc macie różne taryfy regionalne i Wasze kwoty nie są porównywalne). No chyba że tak dla ciekawostki...
Panowie, ale wy podajecie stawki ktore placicie a nie stawke 'podstawowa' dla was, ze sie tak ogolnie wyraze
z moich obserwacji wynika ze 100% ROCZNEJ stawki OC dla Roverka 1.4si 1998 w Bydgoszczy wynosi
od okolo 850 (MTU) do okolo 1400 (Warta )
W mniejszych miejscowosciach/wsiach moze to byc 5-10% mniej jako ze niby jazda miejska jest bardziej stluczko-genna wiec warto miec auto na kogos mieszkajacego poza wiekszym miastem
ale cudow nie ma i 100% skladki rocznej OC na litraz 1.4-1.6 raczej nie bedzie duzo mniejszy niz 850pln
zadzwoń do jakiegoś agenta w twoim rejonie który zajmuje się paroma firmami, ja tak zrobiłem i babka przedstawiła mi ofertę o ok 10% niższą niż np i ling 4, liberty direct lub axa,
samochód mam teraz ubezpieczony w HDI i naprawdę płacę grosze za OC
r200 1.4 stawka podstawowa 830zł w Legnicy - kwota bez znizek
+ jest taki ze jedyna firma ubezpieczeniowa która nie daje wzwyżki za wiek drugiego własciciela
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Pomógł: 20 razy Dołączył: 06 Mar 2007 Posty: 233 Skąd: Leżajsk
Wysłany: Sro Mar 26, 2008 08:28 [R45 1,4 16V, 2001r]
Witam,
Czytam te posty i włosy mi się jeżą na głowie, ile to ludzie "bulą" za to OC. Ja od lat ubezpieczam wszystko w WARCIE - dwa auta, motocykl, dom - za mojego ROVERka zapłaciłem niedawno OC za cały rok 189zł, rok wcześniej 180zł. Nadmieniam, że mam pełne zniżki i kartę stałego klienta. Mimo, że firma w której ubezpieczam jest przedstawicielem również innych czterech towarzystw ubezpieczeniowych, w moim przypadku Warta ma najkorzystniejszą ofertę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum