Wysłany: Nie Gru 21, 2008 10:47 [PoRD] Problem z przepisami - halogeny, apteczka, żarówki
Chcialbym sie dowiedziec w jakim procencie boczne przednie szyby moga byc przyciemnione bo ostatnio zatrzymala mnie policja i powiedziala ze muse zedrzec folie bo mam zbyt mocno inaczej mi dowod rejestracyjny zabiora.
...zdarlem ta folie i zostal na szybach taki klej nie moge tego zmyc moze zna ktos jakis sposob jak mozna sie pozbyc tego kleju?
...kiedy jest dozwolona jazda na halogenach?
....apteczka w aucie jest obowiazkowa?
... jade autem i mam spalone przednie zarowki zatrzymuje mnie policja moge dostac za to mandat? przeciez mogly mi sie spalic w czasie jazdy i kierowca moze nawet o tym nie wiedziec
_________________ chyniu
Ostatnio zmieniony przez Brt Nie Gru 21, 2008 10:56, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 10:47 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 22 razy Dołączył: 19 Maj 2008 Posty: 629 Skąd: Gliwice
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 11:04
chyn napisał/a:
...zdarlem ta folie i zostal na szybach taki klej nie moge tego zmyc moze zna ktos jakis sposob jak mozna sie pozbyc tego kleju?
denaturat, a jak nie to aceton tylko uważaj na tapicerkę (aceton rozpuszcza plastik)
chyn napisał/a:
...kiedy jest dozwolona jazda na halogenach?
....apteczka w aucie jest obowiazkowa?
... jade autem i mam spalone przednie zarowki zatrzymuje mnie policja moge dostac za to mandat? przeciez mogly mi sie spalic w czasie jazdy i kierowca moze nawet o tym nie wiedziec
kierowca i nie wie? kto ci dał prawo jazdy ?
_________________ ɹɐɾʇǝq ɯɐıʍɐɹpzod
nie ma za co- kliknij POMÓGŁ
R420 Di'97,był
R111 LSi'96,był
R420 Di'97,był
R75 CDT+'02,jest
MG TF '04,jest
Szyby muszą przepuszczać 75% światła, jazda na halogenach tylko podczas mgły i nie w terenie zabudowanym.
Za przepalone żarówki możesz dostać mandat jeśli na miejscu ich nie naprawisz
A tak na marginesie to jak dostałeś prawko
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2008 Posty: 32 Skąd: Wrocław
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 11:20
ojoj ... no ładnie .... chyba dawno już zdawałeś prawo-jazdy
ad1) jazda na halogenach jest dozwolona tylko w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (czyt. mgła) lub na "drogach krętych" (oznaczonych znakiem "droga kręta") - można to spotkać w górach na tzw. serpentynach
ad2) apteczka nie jest obowiązkowa - obowiązkowa jest gaśnica (inne kraje, np. niemcy mają odwrotnie, wiec jeśli wyjeżdzasz za granicę warto ją mieć) - niestety u nas jest idiotycznie - przecież ważniejsze jest życie człowieka - niż spalony samochód (tą mała gaśnicą nie udało mi się ugasić ogniska na imprezie - wiec nie ma co liczyć że samochód ugaszę)
ad3) jeśli Cię zatrzymają to nie dostaniesz mandatu (gdyż mogły się spalić w czasie jazdy) - ale musisz wymienić je przy nich (czyli warto wozić zapasowe w bagażniku) - jeśli nie wymienisz to masz przekichane - gdyż samochód nie spełnia warunków "..."
No wlasnie z tymi halogenami to w polsce jest nieporozumienie ciagle drogowcy na nich jezdza niezaleznie od warunkow. Postaniowilem to tepic i jak w czasie dobrej widocznosci w nocy widze halogeny to trabie i wlaczam dlugie:] Co do apteczki to nie wierzylem ze w PL jest nie obowiazkowa... Kolejne nieporozumienie...
No wlasnie z tymi halogenami to w polsce jest nieporozumienie ciagle drogowcy na nich jezdza niezaleznie od warunkow. Postaniowilem to tepic i jak w czasie dobrej widocznosci w nocy widze halogeny to trabie i wlaczam dlugie:] Co do apteczki to nie wierzylem ze w PL jest nie obowiazkowa... Kolejne nieporozumienie...
po co Ci apteczka skoro 99% kierowcow nie zna zasad pierwszej pomocy?? po drugie chyba nie wiecie cojest w apteczce za 10 zl z marketu...
_________________ Sentyment do r200 silverstone pozostanie na zawsze...
Świateł przeciwmgielnych można używać jeżeli widoczność jest mniejsza niż 50metrów.
Apteczka z marketu jest tak samo przydatna jak i mała gaśnica, no ale cóż takie są przepisy i trzeba się do nich podporządkować.
Kpl żarówek i tak warto wozić ze sobą.
Co do kleju na szybach to proponuje wytrzeć rozpuszczalnikiem typu NITRO. Tylko tak jak kolega pisał uważać, żeby nie rozlać po różnego rodzaju tworzywach bo może rozpuścić.
Świateł przeciwmgielnych można używać jeżeli widoczność jest mniejsza niż 50metrów.
To akurat dotyczy TYLKO tylnych - co do przednich -
kams napisał/a:
jazda na halogenach jest dozwolona tylko w warunkach zmniejszonej przejrzystości powietrza (czyt. mgła) lub na "drogach krętych" (oznaczonych znakiem "droga kręta") - można to spotkać w górach na tzw. serpentynach
Zdaje Wam się, miałem 2 pożary auta, raz przy wypadku czołowym swoją hondę accord ugasiłem jedną gaśnicą i auto w które urerzyłem opel vectra A, została ugaszona drugą gaśnicą, roverek jak mi się zapalił to ugasiłem wszystko oprócz maty wygłuszającej silnika na masce, tą obciąłem nożem, bo niestety proszek się skonczył, apteczka mimo, ze nie jest obowiązkowa, też się przydaje, chociażby jak jesteś samochodem w jakiejś trasie i skaleczysz sie w palec to jakimś plastrem, czy bandarzem można jakoś sobie poradzić, lepiej to niz szukać apteki tylko po ro, zeby np nie zachlapać krwią tapiserki. Co do kolegi, który założył temat, ciekawa sprawa skąd to prawo jazdy ma, skoro nie zna podstaw przepisów.
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Kolego kostas a jaką gaśnice polecasz bo nie mogę się zdecydować w co zainwestować i czy jest sens - piszesz że jest i to duży więc proszę o polecenie mi czegoś - wielkość i wogóle na co zwrócić uwage...
PZDR
_________________ Jak chcesz rozśmieszyć Boga, to mu przedstaw swoje plany na przyszość..
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 13:06
Tomek1212 napisał/a:
A moze nie ma prawka i jeździ bez
Znam takiego jednego...
Od ponad 2 lat skubany tak jeździ...Auto ma ubezpieczone na kogoś z rodziny.
I ani jednej kontroli drogowej nie miał jeszcze
chyn napisał/a:
jade autem i mam spalone przednie zarowki zatrzymuje mnie policja moge dostac za to mandat? przeciez mogly mi sie spalic w czasie jazdy i kierowca moze nawet o tym nie wiedziec
.
W nocy raczej by kierowca zauważył.
Nie zaszkodzi wozić ze dwóch sztuk. Awaryjnie w R600 można z "długich" przełożyć choć nie wiem czy działanie "długich" jest w jakiś sposób kontrolowane a tym bardziej obowiązkowe.
Kazda lepsza z homologacja jakas, a nie od kolegi, co na wsi przerabia stare kawalki blachy na gaśnicę, oczywiscie im wieksza tym wiecej gaszenia i skuteczniejsze gaszenie, ale za to duzo miejsca zajmuje w bagazniku, zatem trzeba tak dobrac, aby była w miare duza, ale zeby nie zajmowala pol bagaznika, wg jakis swoich preferencji:)
_________________ Najlepszym dowodem na to, że w kosmosie istnieje inteligecja jest to, że się z nami nie kontaktują.
Pomógł: 54 razy Dołączył: 23 Maj 2008 Posty: 942 Skąd: Zabierzów
Wysłany: Nie Gru 21, 2008 13:12
kostas napisał/a:
ciekawa sprawa skąd to prawo jazdy ma, skoro nie zna podstaw przepisów.
Zawsze można się zasłonić niepamięcią
copernicus napisał/a:
Kolego kostas a jaką gaśnice polecasz
Niezbędne minimum to gaśnica z ładunkiem 1 kg proszku gaśniczego.Są też 2kg i 5kg. Wiadomo-więcej proszku,dłuższy czas działania.
Ale ważne jest też umiejętne gaszenie np. pożaru silnika.
Ostatnio zmieniony przez filo Nie Gru 21, 2008 13:14, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum