Wysłany: Nie Gru 28, 2008 14:55 słowacja samochodem....
elo
kto się zna na prawie słowackim? hehe
a moze ktos mial okazje sie spotkac z niebieskimi sluzbam na slowacji? ponoc dla turystow sa nieublagani co trzeba miec jadac do nich w aucie? niektorzy mnie strasza ze musze miec tyle kamizelek co pasazerow oraz, ze musze miec lacuchy lol ps - jade do Popradu to moze to prawca a moze nie, ktos cos wie?
z gory dzieki za odpowiedz
see yaa
SPAMU¦
Wysłany: Nie Gru 28, 2008 14:55 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Do obowiązkowego wyposażenie samochodu osobowego należą:
* zapasowe bezpieczniki elektryczne, jeżeli są używane w instalacji elektrycznej danego samochodu;
* zapasowe żarówki, po jednej sztuce z każdego rodzaju;
* podnośnik samochodowy;
* klucz do demontażu kół samochodowych;
* koło zapasowe;
* linka holownicza;
* trójkąt ostrzegawczy;
* kamizelka odblaskowa, która musi być umieszczona w kabinie pasażera, a nie w bagażniku;
* apteczka samochodowa (wyposażenie: gaza hydrofilna, składana sterylna 7,5 x 7,5 cm - 10 sztuk, roztwór dezynfekcyjny Ajatin - jodyna 50 ml - 1 szt, ustnik do sztucznego oddychania - 1 szt., folia izotermiczna - 1 szt., chusta trójkątna - 2 szt., rękawice ochronne (gumowe) jednorazowe - 1 para, chusta foliowa 20 x 20 cm - 1 szt., plaster szeroki 1,25 cm - 1 szt., bandaż sterylny - 4 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 10 x 15 cm - 1 szt., kompresy hydrofilne, sterylne 6 x 5 cm - 1 szt., opaska gumowa 70 cm - 1 szt., opaska elastyczna 6 x 4 cm - 1 szt., plaster opatrunkowy 8 x 4 cm - 10 szt., agrafki - 4 szt., nożyce - 1 szt., plastikowy pojemnik apteczki do transportu - 1 szt.)
To nie jest tak - otóż ztcw to Słowacja, tak jak Polska ratyfikowała Konwencję Wiedeńską, więc auto powinno być wyposażone tak jak w kraju zarejestrowania, a więc w Polsce.
W tej chwili np. Niemcy zwracają Polakom niesłusznie wystawione mandaty za brak apteczki.
Trzeba się tylko ze Słowakami umieć wykłócić.
Swoją drogą byłem tam nie raz autem i nigdy nie zostałem zatrzymany.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
To nie jest tak - otóż ztcw to Słowacja, tak jak Polska ratyfikowała Konwencję Wiedeńską, więc auto powinno być wyposażone tak jak w kraju zarejestrowania, a więc w Polsce.
W tej chwili np. Niemcy zwracają Polakom niesłusznie wystawione mandaty za brak apteczki.
maciej, wymieniłem koledze kwadrat, co jest wymagane przez słowackie przepisy, a kwestia umów/praw międzynarodowych i co najważniejsze ich właściwa interpretacja to osobny temat i dobrze, że go poruszyłeś
Chyba że dla własnego spokoju żeby się na niepotrzebny stres nie narazić.
Dokładnie - negocjacje po Słowacku mogą być ciężkie...
Poza tym akurat te rzeczy mogą się przydać.
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Jak już zostaniesz zatrzymany na Słowacji to powiedz coś niemilego na Czechów. Te dwie nacje nie lubią się za bardzo więc możesz liczyć na lagodniejsze traktowanie Ja tak zrobiłem w czechach,nagadałem na słowaków że są tacy i owacy, puścili mnie za niewielkim kieszonkowym myślę że działa to w dwie strony.
Zielonej karty już nie ma, tylko musisz wziąć pełne polskie OC (w Warcie taki papier A4, bo takie małe poświadczenia wielkości dowodu rejestracyjnego są tylko po polsku, a na tym dużym jest też po angielsku), bo ono teraz działa na terenie całej Unii.
Winiety są, ale można je kupić na każdej stacji potrzebne są tylko na drogach ekspesowych, autostradach i "drogach klasy I"(na niektórych obwodnicach miast nie są potrzebne).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum