Post został napisany dziś a nagrania w systemie "mono" zaginęły chyba "kilka lat" wcześniej więc odkrycie "paru płytek" zmiksowanych przez chyba jakiegoś głuchego debila (perkusja znajduje się po prawej stronie, gitara po lewej saksofon na samym środku a wokal 'chodził' pomiędzy perkusją a gitarą) nie jest większym wyczynem. Niuanse o których piszesz jesteś w stanie dostrzec nawet nawet na kioskowych słuchawkach za 5zł jeśli są to słuchawki stereofoniczne.
Widać że nie wiesz co to jest mikrodynamika i scena dźwiękowa...
Jak załatwisz mi słuchawki za 5zł na których będę miał scenę dźwiękową przed sobą stawiam Ci wódkę.
Hrabia napisał/a:
Faktem jest że wynikowy plik mp3 blado wychodzi przy wav-ie jednak wystarczy obejrzeć naklejki na głośnikach gdzie zaznaczone pasmo przenoszenia bezlitośnie daje do myślenia.
Właśnie to przenoszenie poszczególnych głośników skłania do budowy systemów opartych na 3 różnych przetwornikach które odpowiadają za daną część pasma.
Hrabia napisał/a:
Jeśli jednak chcesz czegoś do posłuchania w samochodzie to sugerowanie się marką sprzętu, jego mocą i kolorami podświetlenia szybko zweryfikuje kubatura pojazdu i poziom hałasu podczas jazdy.
Od tego są różne wynalazki by ze wszystkim dało się radę powalczyć. Od czegoś w końcu jest potencjometr głośności również.
Botanix napisał/a:
Cytat:
Skoro jakość nagrań jest kiepska radio w niczym Ci nie pomoże czyt. nie naprawi Ci dźwięku.
Generalnie masz racje ale tu się mylisz, dobre radio lepiej odtworzy nawet kiepskiej jakości mp3 niż radio słabe.
Na dobrym radyjku jeszcze bardziej będzie słychać niedociągnięcia.
michone napisał/a:
Ja ostatnio staram sie sciagac tylko flac'ki aczokwiek bardzo malo ich jest
Jest mało ale coraz więcej.
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 20:39 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 35 razy Dołączył: 20 Gru 2008 Posty: 775 Skąd: Głogów / Leeds w UK
Wysłany: Nie Cze 14, 2009 22:57
greg-si
Cytat:
Na dobrym radyjku jeszcze bardziej będzie słychać niedociągnięcia.
Dokładnie to miałem na myśli... lepiej odtworzy czyli precyzyjniej, nie koniecznie z pożądanym efektem. Generalnie jak ktoś ma zamiar sluchać muzy przy 128kb to współczuję, absolutne moim zdaniem minimum to 256kb/s przy pop-ie itd. oraz 320kb/s przy instrumentalnej ( gitara i te sprawy ).
greg-si
Hrabia napisał/a:
Jeśli jednak chcesz czegoś do posłuchania w samochodzie to sugerowanie się marką sprzętu, jego mocą i kolorami podświetlenia szybko zweryfikuje kubatura pojazdu i poziom hałasu podczas jazdy.
Od tego są różne wynalazki by ze wszystkim dało się radę powalczyć. Od czegoś w końcu jest potencjometr głośności również.
Potencjometr sprawy do końca nie załatwia, przekrzykuje inne hałasy ale wciąż... co nie znaczy oczywiście, że błędem jest rozbudowywać CA...
Generalnie jak ktoś chce się na prawdę muzą zachwycać to zakłada porządne słuchawki
tam jest tego cała masa, niestety moje radyjko flac-ów nie rusza ale zawsze można przerobić spowrotem do wave...
Z tym, że nie na pewno lepsza. Zanim ściągniecie flac'a z torrentów poczytajcie komentarze bo zaczyna się ostatnio moda na przerabianie mp3 na flac i wrzucanie w neta Imo flac to jeden z najlepszych formatów dla muzyki dziwi mnie dlaczego radia samochodowe nie posiadają odpowiednich dekoderów. Nawet moja stara 'empetrójka" za którą dałem 3 lata temu trochę ponad 200zł bez problemu radzi sobie z formatem flac jak i z większością innych formatów...
Wracając do tematu to im lepszy system CA w samochodzie tym więcej słychać niedoskonałości mp3jek dlatego jeśli ktoś ma zamiar inwestować w miarę porządny sprzęt niech daruje sobie ten format, a przynajmniej 128-256kbps...
Po wielu nieprzespanych nocach i burzy mózgów z samym sobą zdecydowałem że będzie to Pioneer deh 2100ub cos w końcu wybrać musiałem a męczyłem się z tym chyba z miesiąc
Widać że nie wiesz co to jest mikrodynamika i scena dźwiękowa...
Masz rację... dlatego zastanawiam się (na fotce którą dedykuję właśnie Tobie) jak wyeksponować ziemniaki w stokrotce. Przepraszam za ironię... potraktujmy ją z uśmiechem ale pewne zjawiska akustyczne nie są mi obce z racji wykonywanej pracy.
greg-si napisał/a:
Jak załatwisz mi słuchawki za 5zł na których będę miał scenę dźwiękową przed sobą stawiam Ci wódkę.
Oczywiście że jest to możliwe... tylko nie morduj ich potencjometrem... usiądź wygodnie w cichutkim pomieszczeniu i lekko wzgłośnij.
Dlaczego montuje się głośniki samochodowe również z tyłu skoro scena dźwiękowa znajduje się z przodu (i z tym się zgadzam)? Chcąc mieć "jakąś" scenę dźwiękową w samochodzie tylnych głośników należy się raczej pozbyć... bas w bagażniku - ok. Niestety uzyskanie zadowalającego efektu (jest to już uzależnione od tego co każdego jest w stanie zadowolić) nie jest to możliwe dysponując kwotą 500zł. Ale mogę się oczywiście mylić.
Dlaczego montuje się głośniki samochodowe również z tyłu skoro scena dźwiękowa znajduje się z przodu (i z tym się zgadzam)? Chcąc mieć "jakąś" scenę dźwiękową w samochodzie tylnych głośników należy się raczej pozbyć... bas w bagażniku - ok. Niestety uzyskanie zadowalającego efektu (jest to już uzależnione od tego co każdego jest w stanie zadowolić) nie jest to możliwe dysponując kwotą 500zł. Ale mogę się oczywiście mylić.
No właśnie producenci aut produkują auta z głośnikami z tyłu. Pragnę również zauważyć że 90% (jak nie wszystkie) aut które biorą udział w jakiś tam zawodach na jakość dźwięku i zdobywają jakieś tam znośne miejsca nie ma głośników z tyłu które grają wyżej niż 60-100Hz.
Co do drugiej części to za 500zł można sobie kupić kilka dobrych płyt a nie jakiś lepsiejszy sprzęt grający do auta.
Ps. Dzięki za fotkę
_________________ R400 1.4, R620Ti, R420Si, R400 2.0 Turbo, R200 Coupe, R800 Coupe Turbo ->
R200 Coupe Turbo & V8
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum