No wiec nie wiem na 100% ale chyba wciąż funkcjonuje tzw. ciągłość wykroczenia. Jeśli jedziesz 120/90 i wyprzedzasz na podwójnej ciągłej to karzą za dwa wykroczenia. Jeśli jedziesz 120/90 za chwilę 50/60 a później znów 120/90 to ukarać mogą tylko raz za najwieksze przekroczenie prędkości.
Widziałem raport o kolesiu który w ciągu 2 godzin ok 50 razy (celowo rzecz jasna) przekraczał prędkość pod fotoradarem, ukarali tylko za największe.
Nie wiem jak ten przepis odnosi się dziś w stosunku do fotoradaru.
_________________ ROWER JEST WIELCE OK
L. Janerka
SPAMU¦
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 18:53 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 9 razy Dołączył: 25 Cze 2009 Posty: 254 Skąd: Kraków
Wysłany: Sob Paź 31, 2009 19:53
kaciorek1000 napisał/a:
Widziałem raport o kolesiu który w ciągu 2 godzin ok 50 razy (celowo rzecz jasna) przekraczał prędkość pod fotoradarem, ukarali tylko za największe.
Nie bardzo chce mi się w to wierzyć..przecież przekraczał tą prędkość co jakiś czas a nie za jednym razem - bo to rzecz jasna niemożliwe. Jeśli więc przejadę 50 razy obok misiaków z suszarą to złapią mnie tyko raz, lub anulują 49 mandatów a zostawią ten z największym wykroczeniem???
_________________ 'Mówią o mnie, że jestem wariat
ale ja to nieźle ogarniam...':P
maciej, dzięki że mnie wyręczyłeś i wtłumaczyłeś o co chodzi
zuber84cool napisał/a:
jeżdżę już 7lat
to sorry nie doczytałem że masz takie doświadczenie. ja mam prawko dopiero 15 lat i niecałe 800tys km za kółkiem więc to rzeczywiscie niewiele
a tak na marginesie
zuber84cool napisał/a:
to co piszesz to jest jedno wielkie nieporozumienie
chyba to co ty piszesz to nieporozumienie bo nie zrozumiałes o co w temacie który założyłem chodzi
Założyłem temat aby dowiedzieć się czy można kumulowac wykroczenia a nie po to by chwalić się nieumiejętnym prowadzeniem auta i obrażaniem osoby której zrobiłem szkodę
Jeśli nie potrafiłeś odp.na moje pytanie nie trzeba było glosu zabierać
Ps.Odpowiedź uzyskałem w kilku pierwszych postach więc proponuję zamknąć temat aby go nie zaśmiecać. Temat bez zbędnych komentarzy będzie bardziej czytelny dla osób które będą szukaly odpowiedzi na podobne do mojego pytania
To coś ktoś pomieszał - każde przekroczenie jest osobne.
Jeśli jedziesz 120/90, potem zwolnisz do 90, więc przez chwilę pojedziesz zgodnie z przepisami, a potem wpadniesz w teren zabudowany i będzie 80/50, to to będą dwa osobne wykroczenia.
Jakiś czas temu instruktor na kursie B+E opowiadał o gościu, który brał u niego doszkalanie, bo mu na Wisłostradzie na jednej prostej strzeliło 3 fotki z fotoradaru - każda po 30 pkt. - pierwsza "bo tak", a następne, bo nie spodziewał się kilku fotoradarów na jednej drodze - tzw. "kaskada", czyli "wielka kumulacja".
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum