Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 19:26 Przezimowanie auta w garażu czyli nie rejestrowanie auta.
Witajcie,
Kupiłem sobie ostatnio Saaba 900 vel. Krokodyl.
Auto z Niemiec ale wykupiłem tablice przejazdowe i ubezpieczenie na miesiąc.
Auto to chce przezimować aby nie męczył się taki antyk w naszych warunkach.
Proszę powiedzcie mi co muszę wykupić tylko by nie płacić żadnych kar jak będę rejestrował to auto .
Czy na umowie od Niemca po prostu zmienić datę umowa kupna-sprzedaży i to wszystko ? Żaden urząd nie będzie się czepiał ?
Kolejne pytanie takie czy w każdym momencie mogę kupić to ubezpieczenie miesięczne i jeździć kolejny miesiąc ?
Pozdrawiam,
Kuba
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Wrz 12, 2011 19:26 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
no ale jak ja nie mam zarejestrowanego tego auta wogóle nie ma ubezpieczenia takiego normalnego. Ani niemieckiego chodzi mi tu przeddewszystkim o akcyze o podatek i ubezpieczenie.
Nie wiem jak to jest teraz, ale brat kilka lat temu sprowadzał sobie autko które remontował, oczywiście skarbówka opłacona, a rejestrował i opłacał OC dopiero po 4 m-cach jak skończył.
oj raczej sTERYD, moim zdaniem się mylisz bo jak robią handlarze by zarejestrować auto ?
Oni po prostu date przestawiają. y
Wiem ze jak jest umowa w PL to trzeba podatek dochodowy zapłacić.
Doradzę Ci tyle ile wiem jako doradca ubezp.
Według ustawy OC jeśli auto jest wyrejestrowane tymczasowo to idziesz do ubezpieczalni i ona wylicza Ci OC o ponad 90% tańsze (albo wogóle nie zapłacisz)
Wychodzi na to że rejestrować chyba nie będziesz musiał aczkolwiek akcyza i opłaty skarbowe i owszem.
Natomiast jeśli chodzi o handlarzy to tylko oni mają możliwość wykupować 30 dniowe polisy. Nikt więcej. Przy podpisywaniu takiej polisy jesteś poproszony o numer regon okazać wpis.
Pomógł: 142 razy Dołączył: 19 Mar 2009 Posty: 3960 Skąd: Pieszyce
Wysłany: Wto Wrz 13, 2011 09:29
borsi napisał/a:
Czy na umowie od Niemca po prostu zmienić datę umowa kupna-sprzedaży i to wszystko ?
Tak.
borsi napisał/a:
Żaden urząd nie będzie się czepiał ?
Jest to możliwe ale niezwykle mało prawdopodobne.
borsi napisał/a:
Kolejne pytanie takie czy w każdym momencie mogę kupić to ubezpieczenie miesięczne i jeździć kolejny miesiąc ?
generalnie to ubezpieczenie to wałek, Policja potrafi się doczepić, lepiej nie jeździć póki nie przerejestrujesz auta - mnie tak pogonili dobrze że pod chatą to nie wzywali lawety
Należy tylko śledzić przepisy czy nic sie nie zmieni .... Swojego czasu w niemczech dawali tylko jeden brief , potem przepisy sie zmienily i ci co mieli wczesniej sprowadzone auta musieli załatwiac drugi brief albo auto na częsci ciąć.
Ubezpieczenie jest wymagane w Polsce od dnia 1wszej rejestracji w kraju czyli nie musisz wykupować jeśli nie rejestrujesz.
No wałek a mnie ubezpieczyli w warcie więc tego nie rozumiem
Więc nic nie rozumiem.
Mogę nie mogę mieć tego auta zarejestrowanego ?
Muszę- nie muszę .
nonsensopedia.
No wałek a mnie ubezpieczyli w warcie więc tego nie rozumiem
Oni mają to w - no wiesz gdzie - liczy się prowizja... potem są problemy z takim ubezpieczeniem gdyby coś Ci się przydarzyło.
tu się mylisz. Auto rejestruje się na numer vin. Z prowizją nie przesadzaj bo w warcie za komunikację jest 3 %. Czyli ubezp tylko wypowiedziec niezapomnij
Nie no oczywiście że popieram was że miesięczne wypowiadanie to bezsens. Ale taka konstytucja. To samo z policją komu by się chciało z nimi kłócić. Miesięczna owszem na miesiąc, i uwierz mi że wystarczy VIN. takie polisy robimy na okrągło.
Na miesiąc?
Wiesz, ja Ci mówię jak jest według konstytucji. (...)
Cytat:
(...)Ale taka konstytucja.(...)
Oczywiście masz na myśli ustawę z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych a nie ustawę zasadniczą...
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum