Wysłany: Sob Lis 26, 2011 00:10 [R200] czy to hgf ?
Typ: Si Rodzaj silnika: benzyna Pojemnosc silnika: 1.4 16v Rok produkcji: 1996
Witam kupiłem roverka jakies 1,5 roku temu po 3 miesiacach od kupna pekla mi glowica i poszledl plyn w olej. Kupilem glowice po regeneracji i nowe uszczelki mechanik pozakladal i bylo ok. Pare dni temu sprawdzalem stan plynu i gdzies uciekl. Zauwazylem ze cos podcieka spod glowicy kolo paska rozrzadu, zawiozlem auto do mechanika, sprawdzil i powiedzial ze cieklo spod wezyka od zbiorniczka i kolektora ssacego podokrecal i kazal auto zabrac i obserwowac co sie bedzie dzialo. Przez dwa dni bylo ok nigdzie nie cieklo az do dzis znowu zaczelo cieknac. Pojechalem dalej do mechanika poogladal i kazal wlac plyn uszczelniajacy do chlodnic, wlalem jezdzilem zrobilem jakies 15 km i narazie jest ok plyn w normie nie cieknie. Dodam ze nie ma plynu w oleju. kupilem niwy typ uszczelki wielowarstwowy Erling i nie wiem co robic. Jak mozecie to poradzcie cos. Napisze jeszce ze od wymiany uszczelki zrobilem 12000km.[i]
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 26, 2011 00:10 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
super mechanik co każe wlewać uszczelniacze, Rover to nie Jelcz
głupota ludzka nie zna granic
ja tylko raz w życiu wlałem uszczelniacz a w zimę drżałem w aucie
w serii K może się to źle skończyć ale ludzie nie zdają sobie z tego sprawy
Pomógł: 27 razy Dołączył: 08 Sie 2010 Posty: 562 Skąd: Lubelszczyzna
Wysłany: Nie Lis 27, 2011 12:48
Weźmy chociaż pod uwagę zaworek odpowietrzający głowicę, bez uszczelniacz się zapycha, u mnie jak go wyciągałem to ciężko go było znaleźć w brudzie ma w końcu średnice 2,5mm nie mówiąc o kanałach w bloku silnika tam też jest ciasno
Witam to znowu ja po kilku dniach spokoju zauważyłem ze dalej coś podcieka do tego jeszcze z drugiej strony. Dziwne ponieważ ślady płynu widzę na silniku a płynu nie ubywa. Dodam zdjęcia gdzie cieknie.
[ Dodano: Sro Lis 30, 2011 23:11 ]
Dodam jeszcze ze od wymiany uszcelki oszczedzam auto na zimnym silniku nie przekraczam 2000 rpm. Sprawdzalem stan plynu minimum 2 razy w tygodniu przed wiekszymi trasami tez. Silnik mial temp. normalna wskaznik przed polowa. Nie wiem co robic szkoda mi auta bo naprawde fajnie sie nim jezdzi. Auto kupione od pierwszego wlasciciela w Polsce jak kupilem mialo jakies 120000 przebiegu kupione od znajomego ktory nie chcial sprzedac ale mi sie to auto podobalo od zawsze i go od niego wyciagnolem. Dodam jeszce ze straty mocy nie ma zbiera sie i naprawde dobrze jedzie.
No niestety, będziesz chyba musiał jeszcze raz wymienić uszczelkę, ktoś najprawdopodobniej spieprzył robotę, albo za słabo przykręcił szpilki głowicy, albo wstawił stare szpilki.
Możesz na razie tak jeździć, bo płyn z tego co piszesz nie dostaje się do oleju, ale radziłbym to zrobić w najbliższym czasie, bo i tak cie to nie minie.
Wysłany: Czw Gru 01, 2011 20:00
A ja powiem tak, 2 tyg temu walczyłem u siebie z identycznym problemem. Pierwsza myśl- uszczelka pod głowicą. Płyn ubywał, silnik był mokry po stronie rozrządu i miejsce łączenia głowicy z cylindrami również było mokre. Po kilku dniach, po nocy postoju mokry był cały przód silnika, lewa strona pod rozrządem i prawa nad skrzynią. Nie miałem żadnych dodatkowych objawów hgf, oprócz znikającego płynu. Wiele czasu poświęciłem na szukanie wycieku, gdyż ciągle miałem nadzieję że to nie hgf. W końcu podłączyłem kompresor do ukł. chłodzenia ( do wężyka przelewowego przy zbiorniczku wyrównawczym) i zacząłem bardzo delikatnie pompować. Nabiłem może z 0.5 atm i wywalilo ciecz pod silnik (puścił najsłabszy punkt) jak się okazało problemem była uszczelka pod kolektorem ssącym
Jeśli CI sie chce również możesz spróbować z kompresorem, jednak należny robić to bardzo ostrożnie, żeby nie przesadzić z ciśnieniem. A jeśli nie, to poświęć kilka godzin i 15 zł na nową uszczelke kolektora ssącego i ją wymień. Koszt jest niewielki, a być może zaoszczędzi niepotrzebnego rwania głowicy.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum