Witam..nie wiedziałem gdzie mam skierować ten temat bo jestem tutaj nowy a potrzebuje jak najszybciej pomocy, więc mam taki problem.
Kupiłem samochód od handlarzy, którzy mają własny komis samochodowy:
Auto ma opłaconą akcyzę,recykling ja muszę jeszcze opłacić. Wszelkie potrzebne dokumenty do rejestracji jak tłumaczenie badanie techniczne, karta pojazdu oraz umowa sporządzona między mną a salonem, opłacony vat od auta oraz ubezpieczenie na 30 dni to wszystko ja posiadam.
Moje pytanie, czy mogę auto sprzedać bez rejestrowania go ?
Bardzo proszę o pomoc...
Dziękuje.
SPAMU¦
Wysłany: Wto Sty 17, 2012 18:16 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Auto możesz sprzedać, z tego co pamiętam spisujesz umowę kupna-sprzedaży z nowym właścicielem, ale także dajesz mu umowę tą, która była zawarta między Tobą a komisem, żeby przyszły właściciel nie miał problemów z rejestracją.
Jeśli mnie pamięć nie myli, to jeżeli sprzedasz auto za cenę wyższą niż kupiłeś, to będzie trzeba zapłacić podatek od wzbogacenia, ale powtarzam, że nie jestem pewien.
PS. A ten temat raczej chyba do działu "prawo i ubezpieczenia"
_________________ Sprzedam Radia z Androidem do Rovera 75 / BMW e46
ale jak samochód będzie trefny i będziesz się starał o zwrot kasy to ci oddadzą tą sumę z umowy a nie tą co faktycznie zapłaciłeś, więc trzeba się zastanowić co się bardziej opłaca w razie jakiegoś ale.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum