Pomógł: 18 razy Dołączył: 27 Mar 2008 Posty: 224 Skąd: Międzylesie
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 19:57 Rejestracja uszkodzonego auta
Typ: wszystkie Rodzaj silnika: wszystkie Pojemnosc silnika: wszystkie Rok produkcji: wszystkie
Witam
Kupując lekko uszkodzone auto, przeznaczone na części, czy muszę je rejestrować? Niemal przekonany jestem, że nie ma potrzeby opłacania OC ale chcę sie upewnić.
pozdrwoionka!
Ostatnio zmieniony przez szoso Pon Mar 12, 2012 07:50, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Sob Mar 10, 2012 19:57 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Teraz cos sie pozmienialo.I o ile dobrze pamietam to chodzi o to ze jak nie wypowiesz to nie przedluza sie automatycznie.
farek moze zrob tematw dziale : Prawo i ubezpiecznia
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Póki samochód jest zarejestrowany, musi posiadać ubezpieczenie OC. Skoro tutaj każdy obywatel może sobie sprawdzić czy dany pojazd posiada ważne ubezpieczenie, to myślisz, że UFG nie monitoruje tego nie bieżąco?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Farek pomijając fakt OC to z tego co wiem, to kupowanie auta z przeznaczeniem na części jest nie za bardzo legalne. Przynajmniej auto zarejestrowane w RP.
Ale są takie opcje :
1. Kupujesz, opłacasz OC, rozbierasz, a potem kombinujesz co zrobić z resztą (tzn. jak go wyzłomować)
2. Kupujesz i od razu złomujesz (na podstawie umowy), ale wtedy teoretycznie nie masz prawa juz go mieć
3.nie mogę napisać publicznie,ale jak chcesz to na priva mogę napisać
UFG ma takie zaległości i tempo pracy ,ze nigdy nie wiadomo za ile lat sie upomną o swoje. Gdy odbierałem twardy dowód do autka z opinią o unikatowym charakterze i oznajmiłem pani z okienka ,że OC nie musi taki pojazd mieć gdy go nie używam to ona sie uparła ,że musi zgłosić to do UFG. Po dosłownie roku przyszło pismo z UFG bym udokumentował ,że miałem lub nie musiałem mieć OC lub żebym zapłacił kare. Wysłałem mailem papierki i pół roku nie odezwali się czy sprawa wyjaśniona ( choć pani przez tel. powiedziała ,że drogą mailową zostanę powiadomiomy o rezultacie zgłoszenia )
Jeżeli auto było zarejestrowane w Polsce, to lepiej nie ryzykować kiedy im się przypomni. ( Chyba ,że jest to stary rzęch nie ubezpieczany od ładnych paru lat zanim wszystkie umowy OC były wklepywane w komputer to wtedy można domniemywać ,że nigdy nie dojdą ,że taki pojazd istniał ) przy Autach z importu nie rejestrowanych jest wolna amerykanka i nikt nic nie dojdzie póki co .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum