Wysłany: Wto Mar 20, 2012 09:23 [PZU] zwrot kosztów holowania
mam pewien problem z szanowną instytucją PZU.
Mając pakiet auto pomoc, skorzystałem z firmy holujacej nie związanej umową z PZU. W trakcie zdarzenia na drodze byłem w lekkim szoku i nie wiedziałem gdzie mam do nich numer.
Poszedłem do PZU i kazali mi napisać podanie o zwrot kosztów.
Odpisali i poprosili o fakturę
Wysłałem wszelkie papiery
Przyszła oczywiście odmowa.... faktury za holowanie nie odesłali(chcieli oryginał)
W odmowie jest jakiś artykuł 16ust 3 ustawy z dnia 22 maja 2003r o działalności ubezpieczeniowej PZU...
Wnioskuję, że skoro pewnie i tak zamierzali odmówić to po co przeciągali i wzięli rachunki.
Do tej pory pisałem pisałem do Warszawy, czy jest mozliwość przerzucenie dalszego toku sprawy do oddziału na miejscu?
z góry dziękuję za wszystkie sugestie
SPAMU¦
Wysłany: Wto Mar 20, 2012 09:23 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Art. 16 ust. 3 ustawy z dnia z dnia 22 maja 2003 r. o działalności ubezpieczeniowej mówi, iż:
Jeżeli świadczenie nie przysługuje lub przysługuje w innej wysokości niż określona w zgłoszonym roszczeniu, zakład ubezpieczeń informuje o tym pisemnie osobę występującą z roszczeniem, wskazując na okoliczności oraz na podstawę prawną uzasadniającą całkowitą lub częściową odmowę wypłaty świadczenia. Informacja zakładu ubezpieczeń powinna zawierać pouczenie o możliwości dochodzenia roszczeń na drodze sądowej.
Czy PZU jakoś uzasadniło tę odmowę?
_________________ Rover 25 1.4 1999/2001r. midnight blue 1.06.2006 - 7.05.2012
Dziwne, ja nie musiałem pokazywać oryginału. Skserowali se i oddali mi . Nie mają prawa zatrzymać oryginału. I powinni byli podać powód odmowy. ( może nim być np zawyżenie kosztów przez laweciarza ale wtedy moim zdaniem powinni oddać ale pomniejszoną kwotę według ich stawek ) ech ściemniacze z PZU
Najlepiej zrobisz jak pójdziesz do oddziału PZU i pokażesz im oryginał, lecz dasz im tylko do zrobienia kopii, nie oddawaj im oryginału, bo zaraz wymyślą tania sztuczkę, że przepadła im gdzieś i kolejny problem. I zapytaj jaki jest powód odmowy.
_________________ "Whatever the mind of man can conceive and believe, it can achieve."
dzisiaj ubezpieczałem autko i dowiedziałem się, że inne towarzystwa ubezpieczeniowe bez problemu zwracają kasę w takich przypadkach.
pani powiedziała, że po prostu źle wybrałem ubezpieczyciela
mówiła, że miała identyczną sytuację z PTU. wystarczyło wysłać faksem fakturę za holowanie
Proszę Cie, nie uwierzę w żaden pozytywny przymiotnik odnoszący się do PTU i MTU.
luk474 napisał/a:
a obecny wybór jest najtańszy:) ...TUZ
Historia już nie raz pokazała, że najtańszy wcale nie oznacza dobry/wiarygodny/odpowiedni. Trzeba czytać umowę i wybierać nie najtańszy lecz jak najbardziej odpowiedni, bo oc działa w obie strony i aby nie narobić sobie kłopotów i niepotrzebnych kosztów trzeba wybierać odpowiednią polisę.
mówiła, że miała identyczną sytuację z PTU. wystarczyło wysłać faksem fakturę za holowanie
Proszę Cie, nie uwierzę w żaden pozytywny przymiotnik odnoszący się do PTU i MTU.
luk474 napisał/a:
a obecny wybór jest najtańszy:) ...TUZ
Historia już nie raz pokazała, że najtańszy wcale nie oznacza dobry/wiarygodny/odpowiedni. Trzeba czytać umowę i wybierać nie najtańszy lecz jak najbardziej odpowiedni, bo oc działa w obie strony i aby nie narobić sobie kłopotów i niepotrzebnych kosztów trzeba wybierać odpowiednią polisę.
-nie mam podstaw, żeby nie wierzyć tej pani. nic przez tą informację nie zyskała
-zawsze znajdzie się przepis, żeby nas udupić. wybrałem wtedy PZU własnie, żeby nie mieć problemów z wypłatą w razie jakiegoś zdarzenia losowego. Myślałem, że to porządna i wiarygodna firma. Skoro nie mogę na nic liczyć to nie widzę różnicy między PZU, MTU, TUZ czy innymi dziwnymi tworami... jedyna różnica to wielkość składki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum