mniej pracy mamz wyłożeniem całego silnika. z braku odpowiednich kluczy nie mam zamiaru znowu męczyć sie z wyłożeniem skrzyni , podmianą i składaniem. szczerze mówiąc wykonuje podobne czynności a składanie idzie szybciej.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Cze 24, 2012 02:02 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
z braku kanału i odpowiednich narzędzi to prędzej wyżu-ce silnik niż tylko skrzynie.
koło zamachowe jest inne niż w tamtym silniku wiec czeka mnie ciężka robota, jak sinik odpali to dam znać. życzcie mi powodzenia.
[ Dodano: Sob Cze 30, 2012 18:21 ]
Witam ponownie. Jednak to koło zamachowe miało winę, auto pięknie jeździ i te parę koni więcej idzie odczuć ( samochód jest bardziej agresywny) lecz podczas jazdy po przełączeniu na benzynę roverek się muli, brak mu mocy będę musiał jechać na przeprogramowanie kompa.
koledzy dzięki za pomoc, bez was mój roverek stał by jeszcze długiiiiiiiiiiiiii czas ponieważ ja bym do tego nie doszedł tak prędko.
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam wszystkich roverzystów .
lecz podczas jazdy po przełączeniu na benzynę roverek się muli, brak mu mocy będę musiał jechać na przeprogramowanie kompa.
a może to wtryski? nie wiem ale mogą się różnić, są osoby które wsadziły do kompa z 1.4 silnik 1.8 i działało, skoro na gazie jest ok to może oznaczać że wtryski są za małe bo kompa dalej masz tego samego
Wątpię że to wtryski choć sam nie jestem pewien do końca. Założyłem te od silnika 1.6 ponieważ tamte potrzebowały większego ciśnienia a w tych wystarczy tylko paliwo i ładnie wtryskują. lecz po zgaszeniu i odczekaniu chwile na benzynę pali dobrze a jak przełączę na gaz i tak pojeżdżę następnie przełączę na benzynę to znowu się muli
[ Dodano: Nie Lip 01, 2012 23:02 ]
sprawdzę jeszcze jak reaguje na zimnym silniku
Z katalogu bosh'a to brałem
Ale fakt faktem, wartość wtryskiwaczy z tego co pamiętam może pływać +/-10cc/min
np w silnikach 1,4 są beżowego koloru, w 1,6 są niebieskie/błękitne. w 1,8 nie wiem, być może te co w 1,6. w polonezie po swapie z 1,4 na 1,6 miałem ten sam problem co kolega. pomogła wymiana wtryskiwaczy na te od 1,6. sprawa załatwiona od ręki.
silnik 1.6 jest z 1998 bądź 1999.nie wiem co jest miedzy starymi wtryskami a tymi co mam wiem jedno na tych lepiej działa ponieważ stary silnik miał problem jeździć na tamtych wtryskach.
ok. ale co mnie martwi !
po dokładnych sprawdzeniach stwierdzam iż:
silnik gdy jest zimny działa wyśmienicie i na gazie i na benzynie, bardzo szybko wchodzi w obroty i bardzo ładnie się nim jedzie. po rozgrzaniu do dość wysokiej temp. roverek traci moc na gazie a na benzynie szarpie i ledwo jedzie.
ostatnio wjechałem znowu w większą kałuże ok 20-30 cm głębokości (zdarzyło mi się to już na tamtym silniku.) auto od-razu zgasło i oczywiście miałem problem z odpaleniem ( przedtem musieli mnie wyciągać traktorem a z auta wylałem ok 3 wiader wody.) po odpaleniu mogłem jechać tylko na biegu 1 i to w obrotach ok 3-4 tysięcy, na mniejszych od-razu gasnął.
więc wtryski są porządku a problem znajduje się całkiem w innym miejscy.
silnik gdy jest zimny działa wyśmienicie i na gazie i na benzynie, bardzo szybko wchodzi w obroty i bardzo ładnie się nim jedzie. po rozgrzaniu do dość wysokiej temp. roverek traci moc na gazie a na benzynie szarpie i ledwo jedzie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum