mam takie pytanie otóż dostał właściciel pojazdu którym ja kierowałem fotkę z fotoradaru ze została przekroczona prędkość o 33km/h w terenie zabudowanym gdzie obowiązywało 50km/h. Mandat wynosi 800zl i coś 12pkt czy jakoś tak (mniejsza o punkty)
Nie widziałem jeszcze tego papieru ani foty ale mi mówił właściciel pojazdu ze nie ma tam nic żeby poddać kierowce tylko czy się zgadza na to czy nie na taki mandat. Jak nie to będzie dalej droga sadowa to rozstrzygane. List przyszedł z komendy policji w Krośnie.
Uważam ze trochę ich za bardzo poniosło z takim mandatem Da się to jakoś obniżyć lub coś z tym zrobić bo dziwne jest to ze nie ma nic wspomnianego o kierowcy , a właściciel pojazdu nie ma prawo jazdy w cale.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 11 - 20 km/h
50 - 100 (2 pkt. karne)
38.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 21 - 30 km/h
100 - 200 (4 pkt. karne)
39.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 31 - 40 km/h
200 - 300 (6 pkt. karne)
40.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o 41 - 50 km/h
300 - 400 (8 pkt. karnych)
41.
Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o ponad 51 km/h
400 - 500 (10 pkt. karnych
wiec dziwne,ze taka kwota.
Jak ja dostałem fotke to było napisane, żeby wskazać kierowce jeżeli to nie właściciel pojazdu prowadził. Jeżeli właściciel pojazdu nie wie kto prowadził tzn. nie ma danych osobowych tej sooby nai nr dowodu osobistego to wtedy właściciel placi mandat,ale bez pkt karnych
Jeżeli była fota robiona od tylu - na zdjęciu jest zaznaczone jak był ustawiony foto rada to niektórzy pisze dane jakiegoś "rumuna"
Wszystko powinno być napisane w liście. Do listu powinieneś dostać homologacje danego urządzenia (ja dostałem)
Foto kiedy mi zrobiło wiem bo pamiętam błysk. Pasy zapięte miałem oraz pasażer, światła tez były włączone wiec dziwne to. Byla jedna fota bo więcej radarów tam nie stało.
Punkty mnie i tak nie obowiązują Pójdzie kasa na VNT na mandat pięknie
Co mam nie kłamać żaba Właścicielem auta co prowadziłem nie jestem.
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Pewnie prędkość + telefon albo trzasnęło Cię przy wyprzedzaniu na ciągłej lub cokolwiek innego, na bank masz 2 wykroczenia i Ci zsumowali kasę i punkty...
Pisz pismo do nich i niech wyjaśnią skąd taka kwota mandatu ... ja po każdym fotomandacie pisałem jakieś wyjaśnienie/prośbę o obniżenie wysokości i zawsze coś obniżyli. Swoją drogą bez sensu jest dawanie mandatu bez dokładnego napisania za co. Podobnie jak brak dołączonych fotek. Mnóstwo ludzi płaci mandaty dla świętego spokoju, bo jak się odwoła to nawet jak ma rację to musi to udowadniać w sądzie kilkaset km od miejsca zamieszkania. Chore .......
Nie widziałem jeszcze tego papieru ani foty ale mi mówił właściciel pojazdu ze nie ma tam nic żeby poddać kierowce
mandat jest w przedziale 200 -300 zł ale właściciel nie chce cię wskazać bo dowiedzialbyś się ile jest naprawdę mandatu.Pewnie chce na tobie zarobić
Nie wiem czy nie jestem w błędzie ale obiło mi sie o uszy że jak jest znak informujący o fotoradarze mogą podwoic stawkę dlatego że kierowca został o kontroli poinformowany a mimo to nie dostosował prędkości.
Ale taka sytuacja podwaja tylko kwotę mandatu a nie ilość punktów
a może 300 a jemu się z tego 800 uwidziało bo mu sie zoom w oczach rozjechał
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Ehh sorki ze tak napisze w prost ale posty o tym ze właściciel a w sumie właścicielka chce mnie naciągnąć na jakieś większe koszty nie są miejscu bo to bardzo bliska osoba
Brt, Przydał by się jakiś wzór jak to napisać urzędowo bo ja z Polskim urzędowym pismem leże Jak mi dokładnie wyjaśnią czemu tyle to ok zapłacę trudno ale tylko za prędkość bez większego uwzględniania bez sensu.
W sumie było wjechanie tez na czerwonym świetle ale tego na radarze chyba nie widać, bo radar stoi dokładnie przy światłach i nie widać czy jest czerwone czy nie. Byl tylko znak o tym ze jest foto radar i skrzynka a raczej mega słup był pomarańczowy
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Jeśli sprzęży się sygnał z fotoradaru z światłami to da się wyryć.
Bo jeśli gość jedzie 80km/h a światła są 15m za radarem to niema szans aby się zatrzymał.
Remi ... ja nie pisąłem nic urzedowego, tylko po prostu pismo z wyjaśnieniem, że np. była ładna pogoda, sucha droga i z górki i mi sie lekko przydeptało na gaz a przekroczenie było minimalnie powyżej progu predkości, wiec moze i mandat niech mi dadzą z dolnej granicy określonej w taryfikatorze a nie z górnej, że jechałeś z piekną kobietą i byłeś strasznie zaaferowany, albo, że właśnei jechałeś na szybki numerek i Ci sie spieszyło i nie zauważyłeśtego czerwonego itp. i zwykle pomagało oszczędzić conajmniej kilkadziesiąt PLN. Musisz coś wymyślić co będzie wiarygodne no i napewno nie pisać nic co by było sprzeczne z zaistniałą sytuacją.
W wawie jak zrobili takie fotoradary na duzym skrzyzowaniu, to w kilka dni zarobily gruba kase , zanim sie ludzie przyzwyczaili, ze trzeba
a) wolniej
b nie ma litosci na pozne pomaranczowe
niestety karanie w PL jest mocno rozwiniete, a stety, moze bedzie normalniej na drogach - tylko mogliby sie najpierw porzadnie zabrac za organizacje ruchu by bylo plynniej i ludzie nie glupieli na drodze jak widza kawalek wolnej prostej drogi...
Dzis bylem milo zaskoczony jak na hulajnogach stali i wyrywkowo kontrolowali auta dostawcze, a jak cwaniak z pasa do jazdy wprost polecial w lewo, to zaraz wskoczyl na hulajnoge i go zdjal 200 m za skrzyzowaniem czyli moze bedzie normalniej .. .kiedys
Dzien wczesniej pan w swoim bentleyu tak zablokowal cale skrzyzowanie, bo on z pasa na wprost postanowil na czerwonym skrecic ale niestety takiego debila sie puszcza, bo inaczej nikt nie przejechalby skrzyzowania...
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum