Pomógł: 3 razy Dołączył: 03 Mar 2003 Posty: 193 Skąd: Konin
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 22:19
tak też myślałem
więc totalnie nie wiesz co jest do zrobienia w przypadku takim jak mój czy innych kolegów z systemem alpine.
Widziałem u Maryba jak zwykłe podłączenie dodatkowego urządzenia wiąże się z ciągnięciem przez całe auto kabli w jedną i drugą stronę.
Widziałem w necie (pokazał mi Tomik) samą instalację w moim przypadku jak kable idą raz w przód raz w tył i znów do przodu.
więc podjąłem decyzję że wymiana u mnie jest bezsensu - nie opłaca się. Koszt radia i wsadzonej pracy lub kasy nie przynosi efektu który zaskoczy, się zwróci czy wykorzystam.
_________________ R75 Tourer PN53721
R75 Salon PN68140
SPAMU¦
Wysłany: Wto Lut 05, 2013 22:19 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
sobierw, jakie złącza potrzebujesz mieć do stacji multimedialnej z przodu w konsoli? bo z rave wynika że głośniki maja tam złącze sterowanie z kiery też i zasilanie tez jest więc co jeszcze potrzeba?
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
Zapomnij o kostkach tego monitora tam nic nie wykorzystasz tam jest za radiem złącze do głośników i do sterowania z kiery oraz z zasilaniem choć najtrudniej o zasilanie i masę i pewnie trzeba by z kostki która jest na zdjęciu pobrać.
[ Dodano: Sro Lut 06, 2013 12:56 ]
To jest fotka złącza gdzie sa głośniki, sterowanie z kierownicy i zasilanie wzmaka antenowego
MG TF 160 srebrny pocisk
sobierw, widziałem instalację od dużej navi w bagażniku u xRonxa i tam wychodzą takie wtyki do przodu i wszystko było zgodne z Rave więc sadzę że u ciebie też powinno być. Poza tym przejrzałem wszystkie Rave jakie posiadam włącznie z tym co jest do polifta i V8 (włącznie z tourerem) i we wszystkich jest na schematach ta wtyka o numerze C0395 a ona jest od głośników i paru innych pierdół i wnioskując po tym jak było u xRonxa (wszystko zgodne z dokumentacją ) sadzę ze u ciebie jest tak jak w rave.
[ Dodano: Czw Lut 07, 2013 01:09 ]
rafalmis1 napisał/a:
Chyba że są dwie i za monitorem będzie jeszcze jedna
Tak właśnie wynika ze schematów w Rave że są dwie
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Czw Lut 07, 2013 18:59
jestem w delegacji i mam kompa bez cd a rava w domu więc proszę zrób printsc tego schematu i wrzuć mi na maila sobierw@wp.pl lub wklej go na forum.
dzięki
R75 Salon PN68140
sobierw a skad ja mam wiedziec przyjacielu który wariant ty posiadasz a 3 czy 4 to za bardzo nie dam rady wrzucić tym bardziej tak żeby czytelne były. pobierz sobie rave ze strony klubowej mimo ze ma rozszerzenie iso to jest to zwykłe archiwum rar i otworzysz z dysku
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 10:53
już dziś rano to zrobiłem - dzięki
no i wychodzi na to że sygnały lecą raz do tyłu raz do przodu.
głośniki są wszak podłaczone do sterownika z przodu ale sygnał jest wzmacniany z tyłu (w bagażniku) sterownie kierownicze idzie do sterownika z przodu ale zasilane jest przez tył. Więc totalne zamieszanie z tą instalacją w przypadku navigacji Alpine z dużym wyświetlaczem.
A do tego wszystkiego wszystkie elementy zestawu (tuner radia, tuner TV, czytnik map i moduł GPS oraz wzmacniacz) połączone są wtyczkami, które są inne to nie iso to nie bmw - przewijają się 3 kolory (biała wtyczka, niebieska wtyczka i czarna wtyczka)
rozszyfrowałem że w niebieskich wtyczkach najczęściej jest (+) i (-) oraz sygnały sterujące, w białej głośniki ale i coś jeszcze, co jest w czarnych wtyczkach nie wiem jest i prąd i sygnał ale czego dot. nie wiem.
Pisałem na forach ogólnych dot. audio car i większość ludzi tam wybebesza wszystko i kładzie nową instalację szczególnie przy wymieanie radia i głośników.
rozpisują się na temat głośników i konieczności lepszego okablowania by się nie utleniało by było pozłacane a co do radioodtwarzaczy to temat rzeka.
Ci od BMW to goście zboczeńcy audiocar-owi, podobnie golf-arze i oplowcy.
nie stać minie na wymiane całego audio instalacji wiec jeżeli Tomek nie załatwi przejściówki od producenta to rezygnuję ze stacji tomikowej
R75 Salon PN68140
sobierw, napisz w jakim schemacie mam poszukać to może podpowiem tobie co i jak połączyć bo na moje da się bez wybebeszania auta tylko trzeba do odpowiednich kabli się dostać. We wszystkich jakie widziałem schematach prawie wszystko masz w konsoli na środku, poza tym rover ma dość logicznie zrobione instalacje by można było łatwo zamieniać systemy audio, może nie dziecinnie łatwo ale źle nie jest.
[ Dodano: Pią Lut 08, 2013 11:23 ]
albo musieli byśmy się kiedyś spotkać i ogarnąć auto i być może dało by rade. xRonX przyjechał do mnie i Harman/Kardon zrobiliśmy do dużej navi mając wiązkę od małej nawigacji .
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Pią Lut 08, 2013 11:58
spotkanie to świetny pomysł jestem za na nawet przecie - jak to się mówi.
mam RAVE 08/2006 ZAA000300 - jak dotrę wieczorem do domu to podeślę Ci nazwę katalogu i numer strony. Może uda się wyłuskać i przesłać mail-em te schematy.
Konin i Czempiń to prawie blisko - z mały prawie ale przynajmniej to samo województwo.
R75 Salon PN68140
Tomi już ma sposób, aby zrobić to w ciągu 2 godzin i nie trzeba wyciągać starej wiązki.
od początku pisałem ze się da. Poczytać rave i wszystko jasne.
MG TF 160 srebrny pocisk
Wysłany: Sob Lut 09, 2013 14:06
sukces ma wielu ojców
ale Sknerko do chwili zamontowanie i uruchomienia to nie był bym takie pewien
ale jak zadziała to na 100% Ty dowiesz się pierwszy a i mini sukcesik będzie po Twojej stronie że mnie wspierałeś dobrze że masz taką ksywkę i nie kazałeś wydawać setek dutków na profesjonalistę.
Dzięki Tobie, Goni i Tomikowi wraca wiara w ludzi i w autko
[ Dodano: Sob Lut 09, 2013 14:06 ]
[R45] jeszcze gdyby się znalazł sposób na biegi w Kasi autku
R75 Salon PN68140
Gonia, dobra powtórzę jaśniej
Od początku pisałem ze się da bez budowania auta od nowa. I da się dobrze
MG TF 160 srebrny pocisk
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum