xROnx, tak z czystej ciekawości na jakiej płycie wypalałeś? chodzi mi o producenta.
_________________ wcześniej PoldoRover 10 lat złego słowa nie powiem
Rover 220SDi "szedł jak pocisk"
LR Freelander 1.8 Hard top PB/LPG będę tęsknił
teraz Rover 75 2.0 V6 Charme [mruczek] zobaczymy kupiony 13 w niedzielę
LR Freelander 1.8 SCAPA Sport
MG TF 160 srebrny pocisk
SPAMU¦
Wysłany: Czw Gru 06, 2012 09:06 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pierwszy raz wypaliłem na jakiejś taniej.. ale tą ostatnią wypaliłem na płycie Sony.
Co ciekawe mam oryginalną płytę do navi ale z 2001r i ona działa więc ze sprzętem wszystko OK
Jak to się nie zmieści, to że plik zajmuje > 700MB nie oznacza że się na płytę nie zmieści w końcu to przecież jest obraz płyty CD. Ja wypalałem tylko EE, bo jeżdżę tylko po PL i czasami CZ.
Proponuję użyć Img Burn i tam "Write file image to disc", sam wykryje i ustawi odpowiedni tryb zapisu zapewne Mode 2.
Poniżej maksymalne rozmiary jakie obsługują różne tryby zapisu dla różnych wielkości płyt:
zatem standardowa płyta 700MB (zazwyczaj przez marketingowców nazywana 730MB) w trybie Mode 2 może pomieścić prawie 800MB.
O ile dobrze pamiętam to trym Mode 2 pozwala na zapis większej ilości danych kosztem rezygnacji z sum kontrolnych, zatem taka płyta jest bardziej wrażliwa na zarysowania i dlatego zaleca się zapis z jak najmniejszą prędkością aby zminimalizować problemy z odczytem na co tu ukrywać leciwych już czytnikach jakie są w naszych NAVI.
Swoją drogą skoro od dawna są emulatory zmieniarek pozwalające na czytanie danych z pendrive/SD to dziwi mnie że nie pojawiły się emulatory NAVI, które pozwalałyby na odczyt map z takich właśnie nośników, zapewne w samym czytniku MK2/MK3 jest jeszcze "zaszyty" mechanizm/soft od GPS i to stanowi problem dla Chińczyków.
Ostatnio zmieniony przez Punx Czw Gru 06, 2012 17:06, w całości zmieniany 1 raz
xROnx, sony niczym od tej taniej się nie różni nagraj njwolniejszym możliwym trybem na TDK (zwróć uwagę żeby nie było made in china) lub na Verbatim, wg mnie tylko te dwie firmy jeszcze gwarantują jakąś jakość.
MG TF 160 srebrny pocisk
Potwierdzam, TDK i Verbatim dają radę choć i tak zapewne klepane są w Chinach. Ja nagrywałem na Verbatim z prędkością x52 i jest OK. Za to jak wyjąłem ubiegłoroczną płytkę z czytnika to się przeraziłem - była cała pokryta jakimś pyłem/kurzem ale mimo wszystko jeszcze się czytała Zastanawiające skąd tyle kurzu wewnątrz czytnika ?
MG TF 160 srebrny pocisk
dzieju, ok PW poszło
nagrywałem obie płyty najwolniejszą możliwą prędkościa...
może coś nie tak jest z plikiem którego ściągnąłem z neta?
ściągałem stąd -> http://chomikuj.pl/PI_/*e2*97*8f+Samochody+-+Chip-owanie/*40*23*23*40Programy/Navteq+VDO+Dayton+2011+2012+Europackage
wprawdzie miałem na myśli TDK ale Verbatima miałem robione w Holandii.
MG TF 160 srebrny pocisk
OK za 3-cim razem udało mi się wypalić płytę która działa w aucie
wypaliłem płytę programem ImgBurn z prędkością minimalną opisaną na płycie jaką miałem (tj x16). Mało tego gdy podawałem ścieżkę gdzie mam plik z obrazem podałem mu scieżkę do pliku .img ale program napisał mi że powinienem podać ścieżkę właśnie do pliku .ccd - który opisywany był wcześniej. Program automatycznie znalazł ten plik i wypalił płytę. Płyta w aucie działa... jeszcze muszę rozpracować jak to zrobić żeby pani mówiła głośniej niż grające radio
A mapę wypaliłem na płycie "Esperanzo" czyli jakaś tania Chińszczyzna
A mapę wypaliłem na płycie "Esperanzo" czyli jakaś tania Chińszczyzna
A nie czasem "Esperanza"? jak tak to akurat moim zdaniem porządna Chińszczyzna choć faktycznie tania
MG TF 160 srebrny pocisk
witam serdecznie, odświeżę temat... u siebie zauważyłem zgoła inny symptom - po wypaleniu płytki, CD rom w aucie nie chce jej łyknąć - nie wciąga, nie da się wepchnąć. Dodam ze z CD nigdy nie korzystałem.
Wyjmij czytnik CD (potrzebny drut wygięty w U), odłącz wtyczki i antenę, podważ górną klapkę (nie ma tam śrubek) i sprawdź czy nie ma w czytniku innej płyty.
Jeśli nie ma płyty podłącz wtyczką zasilania i obserwuj przez otwartą górę czytnika czy działają mechanizmy tacki.
Również dołączę się do odświeżenia tematu.
Za pare dni zamierzam pobawić się nad wgraniem map do nawigacji bo obecnie nie posiadam w moim 1szym, nowo nabytym Roverku
Czy ktoś z Was posiada link do w miarę aktualnych, bądź też jakichkolwiek map Polski?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum