Witam w związku z tym że nikt nie odpowiedział na moje pytanie myślę że nikt tak naprawdę nie robił sam naprawy czujników parkowania.Więc po kolei moje uwagi.Myślę że nie da się wyjąc czujnika bez zdejmowania zderzaka można wyjąc dwa srodkowe i to latem mocno je podgrzewając.W chwili obecnej 2 stopnie to nie wykonalne.Ja tak jak gdzieś ktoś pisał nie wierciłem wydłubałem nic nie uszkadzając.Piszę że jest ciężko wyjąc bo z wkładaniem też są kłopoty przy 2 stopniach na plusie.NIe mogąc włóżyc czujnika do końca sprawdziłem że działa i doszedłem do wniosku że nie będę się z tym barował.Jednak po przjeżdzie nie mogło mi to dac spokoju podgrzałem opalarką wszystko weszło i działa,myślę że nawet w lato ciężko by było wepchnąc czyjnik jest bardzo twardy pozdrawiam
A jaki problem w R75 zdjąć tylny zderzak ? To 5 minut roboty - parę plastikowych śrubek pod klapą bagażnika, 3 lub 4 pod spodem i kilka wkrętów przy nadkolach. Należy tylko delikatnie wyszarpać zderzak z zaczepów przy błotnikach. czujniki wyjmuje się od tyłu. Sam zdejmowałam zderzak parę razy bo na wiosnę lub jesień przestawał działać parktronik, psikałem wszystkie łącza i nic nie pomagało więc wyeliminowałem czujniki z ubytkami lakieru - mam spokój
SPAMU¦
Wysłany: Sob Lis 19, 2011 09:08 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Witam
Odświeżam temat
Mam problem tego typu,po wrzuceniu wstecznego jest 3 razy pyknięcie sygnału a potem ciągły sygnał i niema znaczenia czy przeszkoda jest blisko czy jej w ogóle nie ma.
Co prawda zauważyłem że są burchle na czujnikach ale czy to może być przyczyną.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 04 Maj 2009 Posty: 344 Skąd: Mazury
Wysłany: Czw Sie 02, 2012 18:52
A u mnie jak w loterii , raz działa prawidłowo innym razem tak jak u kolegi bys , często po kilkukrotnym włożeniu wstecznego "zatrybia" i jest prawidłowo. Problemy zaczęły się kiedy zachciało mi się pobawić urządzeniem diagnostycznym "v-scan multi viaken" i po połączeniu się jako bmw ( bo jako rover nie chciał) odczytałem sygnał z czujników parkowania i dałem aby wykasował błędy i od tamtej pory takie problemy mam z parktronikiem. Czy mogło to być spowodowane tym interfejsem diagnostycznym ?
pablo, Sprawdż wyłącznik światła cofania, jeśli w momencie włączenia wstecznego nie zaświeci się światło cofania to nie będzie również działal parktronic.
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pią Maj 22, 2015 13:30
Koledzy też mam od niedawna problem z czujnikami. Po wrzuceniu wstecznego nie mam żadnego sygnału ale czujniki cykają. Sprawdziłem głośniczek i działa. Metodą "na żywca" zacząłem przy wrzuconym wstecznym wypinać wtyczki z modułu i okazało się, że jak do połowy wypnę białą wtyczkę to parktronik się odezwie i działa nawet po jej włożeniu. Niestety ale tylko dopóki nie wyłączę zapłonu. Po ponownym włączeniu zapłonu jest to samo. Brak reakcji dopóki nie wyciągnę wtyczki.
Popsikałem wszystko spray'em poprawiającym kontakt ale nic to nie pomaga.
Wcześniej miałem 5sek. dźwięk, że czujnik nie działa. Faktycznie, wymieniłem jeden i działało a potem robiłem zawieszenie i mechanik napewno odpinał akumulator - wspominam o tym bo apples na poprzedniej stronie się o to pytał więc może ma to jakieś znaczenie?
w MG ZT-T bo ciszę mam .... pomimo iż parktronik mam ...
Fabryczny czy dokładany?
Albo w zegarach generowany przez ten sam brzęczyk co powiadomienie o włączonych światłach kiedy drzwi kierowcy zostaną otwarte lub może być z tyłu z modułem parkowania.
_________________ Chiptuning: R25, R45, R75, 200/600 SDi, BMW (tuning, dpf serwis), VW Group (tuning, dpf serwis)
ROVER 75/ZT: diagnostyka, kodowanie, adaptacja zegarów, dodawanie kluczyków: używane piloty, nowy transponder (immo)
Kontakt: PW, 512 208 367, marek@roverki.eu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum