Wysłany: Nie Lis 02, 2008 01:01 [R825] Nagły wzrost spalania
Typ: SD Rodzaj silnika: diesel Pojemnosc silnika: 2.5 Rok produkcji: 1996
Witam
Zaobserwowałem nagły wzrost spalania w moim roverku i to dość spory O ile wcześniej osiągałem dość dobry wynik (tak mi sie przynajmniej wydaje) 8-10 litrów na 100km w mieście, tak teraz spalanie sięga 12-13 litrów . Od razu mówię nie zmieniłem stylu jazdy nie, nie zmieniłem stacji (tankuje tylko na bp ultimat'a). Ma ktoś jakiś pomysł co mu się mogło podziać?? Z góry dziękuję za porady!
Ostatnio zmieniony przez kasjopea Wto Sty 04, 2011 00:40, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Nie Lis 02, 2008 01:01 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Filterek ma jakieś 5000km. Wiem, że w niektórych dieselkach da sie regulować pompę wtryskową, ma ktoś jakieś pojęcie czy w tym aucie też?? Może to jest przyczyną?
u nas jest raczej malo postow na temat tego silnika to zdaje sie VM
sam silnik stosowany byl tez wi nnych samochodach moze wiecej znajdziesz na innych forach
_________________ Pozdrawiam Andrzej
Rover 800, byl 214 Si 95
FSO 125p 1.4 16V MPI
Jawa 350
Wysłany: Czw Lis 06, 2008 23:45
Może warto profilaktycznie wymienić filtr paliwa. Z tym silnikiem nie mam żadnego doświadczenia, ale jeździłem kiedyś francuskim dieslem i był bardzo wrażliwy na zapowietrzanie, wystarczyła jakaś mała nieszczelność na łączeniach wężyków paliwowych i zasysał powietrze razem z ropą.
Lejące wtryski napewno mają wpływ na zużycie paliwa, spadek mocy a co za tym idzie mocne deptanie w pedał. Dawka się faktycznie nie zmienia ale wtryskiwacz nie rozpyla ropy i z kolei nie miesza się odpowiednio z powietrzem. Spalanie jest do kitu. Właśnie dlatego przy lejących wtryskach silnik kopci na czarno (duża ilość sadzy wynikiem niecałkowitego spalania). Jak kontrolować wtryski objawowo? Chyba tylko patrzenie w koniec wydechu zostaje patrzeć bo nie widzę innych możliwości.
Tak więc chyba brak dymienia przy lejących wtryskach jest niemożliwy choć kto wie?!? Niech sie tera inni wypowiedzą
[ Dodano: Sro Gru 03, 2008 23:44 ]
Panowie wymieniłem filtr powietrza, filtr paliwa i dalej nic... Co gorsza spalanie mi dalej rośnie, teraz sięga 16-18 litrów na 100km przeglądnąłem dokładnie cały układ paliwowy łącznie z bakiem i niema żadnych wycieków błagam pomocy!!!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum