Wysłany: Nie Maj 09, 2010 12:03 Przygotowanie do kupna auta.
Witam, jako że w przeciągu dwóch najbliższych tygodni mam zamiar kupić swoje pierwsze cztery kółka mam kilka pytań.
1. Przy kupnie auta jaki komplet dokumentów powinienem dostać ? Autko z 94 roku.
2. Auto docelowo ma rozstać zarejestrowane na mojego dziadka z racji 60% zniżki, a ja mam być tylko współwłaścicielem. Czy na umowie kupna/sprzedaży mogą być tylko moje dane i dane sprzedającego ? Czy muszą się tam również znaleźć dane mojego dziadka ? Niestety ze względu na to, że dziadek nigdy nie ma czasu, nie jest wstanie wraz ze mną pojechać po ten samochód.
SPAMU¦
Wysłany: Nie Maj 09, 2010 12:03 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
2. Auto docelowo ma rozstać zarejestrowane na mojego dziadka z racji 60% zniżki, a ja mam być tylko współwłaścicielem. Czy na umowie kupna/sprzedaży mogą być tylko moje dane i dane sprzedającego ? Czy muszą się tam również znaleźć dane mojego dziadka ? Niestety ze względu na to, że dziadek nigdy nie ma czasu, nie jest wstanie wraz ze mną pojechać po ten samochód.
Musza być dane twojego dziadka jak on ma być 1. właścicielem a ty 2. dla zniżek inaczej to nie przejdzie Tak samo wszystkie podpisy w urzędzie it.s itd musi być twój dziadek i podpisywać.
Przerabiałem to już dwa jak moja dziewczyna na swojego wujka auto brała dla zniżek
_________________ ( ͡° ͜ʖ ͡°) Diagnostyka i Chip Tuning Rover/MG Diesel oraz kodowanie pilotów
Jeżeli chcesz to załatwić legalnie to masz dwie opcje:
1. Albo dziadek przyjedzie z tobą po auto.
2. Albo auto kupujesz tylko na siebie, a potem dziadkowi odsprzedasz połowę auta.
Sprzedający natomiast musi ci wydać następujące dokumenty:
1. Dowód rejestracyjny (zwróć uwagę czy jest ważne badanie techniczne)
2. Polise ubezpieczeniową (tak samo sprawdź ważność)
3. Kartę pojazdu o ile była wydana (w dowodzie rejestracyjnym jest wpisany jej numer o ile była wydana w rubryce "numer karty pojazdu")
4. Jeżeli sprzedającym nie jest osoba która widnieje w dowodzie rejestracyjnym jako właściciel to musisz otrzymać również wszystkie umowy kupna-sprzedaży począwszy od właściciela wpisanego do dowodu rejestracyjnego, a skończywszy na aktualnym właścicielu.
P.S. Jeżeli zdecydujesz się na zakup tego roverka w Tarnowie to daj znać. Jak chcesz to podjadę z tobą.
Jednak chyba ostatecznie zrobię w ten sposób, ze pojadę i kupie auto na siebie. A potem zrobię darowiznę na dziadka. Policzyłem wszystko i wychodzi na to, ze gdybym to ja był współwłaścicielem to nawet gdyby go ubezpieczał mój dziadek to musielibyśmy zapłacić ponad 2 razy więcej....
Pamiętaj, że dziadek to już nie zerowa grupa podatkowa, i będzie on musiał odprowadzić podatek od darowizny, jeśli wartość auta przekroczy limit (chyba ponad 9000zł obecnie).
_________________ Lincoln Continental `77 *** M-B 320E *** M-B E500
pamiętam ,że jak kilka lat temu potrzebowałem zarejesterowac mamę jako współwłaściciela dla zniżek to wystarczyło jakies oświadczenie w wydziale komunikacji napisać na miejscu i bez problemu dopisalu druga osobę ale czy to było prawnie zrobione czy z niewiedzy urzedniczki to nie wiem
najprościej wpisac go na umowie razem z tobą . I jesli nie chcesz dziadka fatygować do WK to warto mieć upoważnienie od dziadka jesli będzie wpisany jako 1wszy właściciel a ty jako współwłaściciel - w moim WK wymagają .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum