Wysłany: Wto Gru 16, 2014 15:54 Stłuczka przy cofaniu
Debiut w zdarzeniach drogowych Nie ma tragedii ale 5 stówek z ROR'a wyparowało. Prezentów nie będzie
-próbuję wyjechać w lewo służbową T5 na zatłoczoną ulicę główną z jakiej tam wąskiej.
-wychyliłem się na tyle, żeby zwiększyć widoczność (zaparkowane auta na chodniku
-z lewej pusto można ruszać spokojnie ale z prawej nadjeżdżają auta i zatrzymują się bo gdzieś tam dalej przejście.
-wielmożna panna z Forda Fusion (nie pozdrawiam) oczywiście jedzie po bułki i że ma na noc to się toczy 5km/h i dojeżdża do stojących aut. W nosie dłubie bo ma czas, a jak!
-cham nie jestem i nie będę się cisł, bo jeszcze gotowa zjeść te kozy co wydłubuje więc poczekam i własnie w tym problem, że z lewej dostawczak pędzi i musiałem się schować więc wsteczny i mniej niż pół meta - pach!
-wgniotka od haka (uff!) w zderzaku vectry, gość trochę spanikowany ale w porządku, spisane oświadczenie na byle jakich kartkach, że 500zł załatwia sprawę i do domów.
Sprawa jest bardziej skomplikowana w relacjach służbowych dlatego musiało być po cichu ale tylko interesuje mnie zdarzenie drogowe.
Moja ewidentna wina? Czy nie za blisko mnie stał?
Ostatnio zmieniony przez NoPE Wto Gru 16, 2014 16:27, w całości zmieniany 1 raz
SPAMU¦
Wysłany: Wto Gru 16, 2014 15:54 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
NoPE, ostatnio w stop drogówka była taka sama sytuacja. Kierujący chciał cofnąć, aby inne auto mogło wjechać, bo ten stanął za bardzo na środku. Ruszył jak sam przyznał 0,5m do tyłu, lecz nie widział że za nim jest auto. Również się tłumaczył, że kierowca z tyłu za blisko stanął itd. policjant wytłumaczył mu, że wykonując manewr cofania nie upewnił się czy ma możliwość go wykonać itd. Skończyło się na mandacie i 6 pkt karnych.
Ja nie wiem czy widziałem go w lusterku czy nawet nie zerknąłem. Tego akurat nie pamiętam
Mówi się trudno i jedziemy dalej
Gość wymieni sobie zderzak i jeszcze na prezent jakiś mu starczy.
[ Dodano: Wto Gru 16, 2014 21:59 ]
A tak przy okazji zapytam bo szczerze nie wiem.
Jak zatrzymują do kontroli trzeźwości i trwa to kilkadziesiąt sekund to zatrzymując auto na wysokości policjanta mam włączyć awaryjne czy nie?
Z tego co kojarzę to odległość powinna być zachowana( minimum 50 metrów od poprzedzającego pojazdu ) w przypadku jazdy w tunelu po za obszarem zabudowanym i owy tunel ma mieć więcej niż 500 metrów długości
_________________ Był R 216 Gti, później R 600 SDI, a teraz Opel Vectra C
Znalazłem odpowiedni paragraf w KD i trzeba zachować szczególną ostrożność przy cofaniu, dodatkowo muszę się upewnić czy manewr można wykonać.
Moja wina jak nic.
nie. Awaryjnych używamy jak sama nazwa wskazuje kiedy mamy awarię samochodu i nie możemy kontynuować jazdy. Nie ma obowiazku używania ich w przypadku zatrzymania samochodu do kontroli drogowej. Kiedyś policjant poprosił abym włączył, zapytałem go aby podał podstawę obowiązku włączenia w przypadku kontroli drogowej, nie podał i nie włączyłem i już nie ponowił prośby o ich włączenie.
Pomógł: 1 raz Dołączył: 19 Lis 2014 Posty: 85 Skąd: Tarnowskie Góry
Wysłany: Pią Gru 19, 2014 21:07
zetes napisał/a:
Kiedyś policjant poprosił abym włączył, zapytałem go aby podał podstawę obowiązku włączenia w przypadku kontroli drogowej, nie podał i nie włączyłem
skoro porosił o włączenie awaryjnych to powinieneś to zrobić, nie musiał Ci podawać podstawy prawnej poniewaz w kodeksie jest wyraźnie określona hierarchia "ważności"- najpierw polecenia policjanta, potem sygnalizacja świetlna, potem znaki pionowe i poziome a potem ogólne przepisy rychu drogowego (jesli dobrze pamiętam)
RYCHO35, ale to jest w wzmiance jeśli chodzi o kierowanie ruchem np. przy wypadku na skrzyżowaniu. W przypadku kontroli policjant musi wskazać bezpieczne miejsce do zatrzymania pojazdu, w którym nie będzie utrudnień w ruchu.
Miałam podobną stłuczkę i ja też cofałam, wtedy była zima, niby nikt nie jechał aż wyjechała mi bab w nie odśnieżonym aucie. Fakt to ja musiałam być uważna ale ona też powinna to auto dobrze odśnieżyć.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum