Wysłany: Sro Sie 26, 2009 14:12 sprzedaż samochodu
czy mogę sprzedać do komisu samochód który jest już w kraju rok ale nie jest zarejestrowany bez ponoszenia kosztów w urzędzie skarbowym?jak to taka procedura wygląda proszę o pomoc.
kontakt :609 171 396
lukasz-augustyn1@wp.pl
_________________ DJAUGUST
SPAMU¦
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 14:12 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Pomógł: 44 razy Dołączył: 13 Sie 2009 Posty: 986 Skąd: ..: R-M :..
Wysłany: Sro Sie 26, 2009 15:00
Jeśli Ty jako kupujący posiadasz fakturę zakupu tego auta to możesz go sprzedać do komisu na zasadzie umowy komisowej. Jednakże jeśli kupiłeś go na umowę od właściciela to musisz koniecznie opłacić skarbówkę przed kolejną sprzedażą.
witam.byłem dziś w urzędzie skarbowym.w moim urzędzie sprawa ma się tak jeśli samochód jest w kraju ponad pól roku ,nie musi być on zarejestrowany,liczy się od kiedy jest w Polsce.więc jeśli jest ponad pól roku w kraju to sprzedający nie płaci żadnego podatku.podatek płaci dopiero kupujący.tak sprawę wyjaśnił mi urząd skarbowy.
pozdrawiam
nie że urząd dziwny tylko jest taka ustawa wydana przez ministra finansów.a co do cenników to też maja tylko ze dla tych co kupują samochód ,i dla tych co sprzedają szybciej niż przed upłynięciem 6 miesięcy.dla sprawdzenia wiarygodności zadzwoniłem do kilku innych urzędów i to samo mi powiedzieli.. i to nie jest podatek od wzbogacenia tylko dochodowy.taki mi powiedzieli w US i tak jest napisane w ustawie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum