Wysłany: Pią Paź 02, 2015 12:13 Odszkodowaniem za opóźniony lot - przepisy UE
Gdyby ktoś miał spóźnienie powyżej 3h opóźnienia lotu, który startował lub lądował na terenie UE to służę pomocą - właśnie Lot mimo początkowego, niezgodnego z prawem oporu (posunęli się do kłamstwa i oszustwa) napisał mi, że 'rozpatrzył ponownie' moją reklamację i wypłaci odszkodowanie zgodnie z przepisami UE (jest o co walczyć, bo to jest 250 Euro za spóźnienie powyżej 3h lotu poniżej 1500 km, na większe odległości to jest jeszcze więcej).
Kolega, który był w tym samym samolocie i wysyłał kopie moich pism, zmieniając tylko nazwisko też dostał pismo o pozytywnym 'ponownym rozpatrzeniu'.
I nie dajcie się nabrać - wszystkie linie kantują, odrzucają pierwszą reklamację tłumacząc się 'przyczynami technicznymi', a to nie jest wg UE żadne tłumaczenie - od tego mogą się ubezpieczyć.
I dotyczy to również wakacyjnych czarterów!!!
Szczegółami służę, jeśli ktoś będzie miał podobny problem.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
SPAMU¦
Wysłany: Pią Paź 02, 2015 12:13 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Mieliśmy kiedyś na lotnisku Okęcie 18h opóźnienie. Dali nam jedzenie, dali nam hotel. Zjawiła się jakaś Pani z firmy prawniczej i wywalczyła dodatkowo po 900 zł odszkodowania.
Nie był to lot kursowy tylko z biura podróży.
pietka, gdybyś to sam załatwiał, to jest 250 Euro (no mi na razie wypłacili 242 przez róznice kursowe, ale jeszcze będę się nad nimi znęcał).
Rozumiem, że pani wzięła 10% za usługę - da radę, jak nie chcesz się sam bawić - nie da się ukryć że ze 4-5 godzin grzebania w internecie i pisania mi to zajęło, dlatego proponuję pomoc, bo pisma są przygotowane tak, że wystarczy zmienić dane wysyłającego.
Przepisu UE nie rozróżniają, czy to lot czarterowy, czy rejsowy - odszkodowanie się zawsze należy, a im większa odległość tym większe.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum