Wysłany: Pon Maj 04, 2009 15:44 Mandat, punkty a zatrzymanie prawka
Hej,
W piątek zatrzymała mnie policja. Klasycznie z suszarka. Na ograniczeniu do 70km/h miałem 151km/h Byłem przekonany ze dostane 500 PLN + 10 punktów czyli najwyzszy wymiar kary, ale oni chcieli mi zatrzymac prawo jazdy i skierowac sprawe do sadu grodzkiego, poniewaz "mają taki nakaz od komendanta" gdy ktos przekracza prędkośc ponad dwukrotnie. Czy mogą tak?
Skończyło sie w miare pozytywnie. Przekazałem chlopakom nieopodatkowana dotacje w wysokosci 300 PLN i udali ze mnie nie widzieli a ja ich, ale nurtuje mnie czy na serio moga zatrzymac prawo jazdy za takie coś.
_________________ .: Podpis użytkownika wymaga
edycji :.
SPAMU¦
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 15:44 Post o charakterze reklamowym. Każde Twoje kliknięcie zwiększa nasze szanse przeżycia ;)
Przekazałem chlopakom nieopodatkowana dotacje w wysokosci 300 PLN
Ja bym radził uważać, bo niezły kwas może być potem...
A z tego, co wiem to przy rażących wykroczeniach mogą skierować sprawę do sądu z racji na zagrożenie bezpieczeństwa publicznego... Mogę się mylić.
Moim zdaniem zrobili wałek, chcieli ewidentnie kesz...
Mogłeś odmówić mandatu.
Taryfikator ewidentnie ustala co i ile płacisz.
Mylisz się.
Jest jeszcze Kodeks Karny, a dokładniej art. 174 oraz art. 42 par. 1 KK oraz art. 135 par. 1 ust. 2) PoRD.
Mieli absolutne prawo do takiego zachowania.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Dokładnie.
Zależy od kwalifikacji czynu, a tą robi policjant na miejscu.
_________________ Pozdrawiam, Maciek (podWawa - WPR)
Obecnie MX-5 NC '07, XC60 'Słoń 2' i wózek na zakupy (Fabia III)
Były 2*R623Si Lux '95 LPG, R827Si '93 LPG, R416 Si '99 LPG, MX-5 '92 i kilka innych nieroverków
Pomógł: 38 razy Dołączył: 26 Lut 2007 Posty: 1182 Skąd: Przejdź do mapy
Wysłany: Pon Maj 04, 2009 17:46
llygas gratuluję... odwagi Potrafić przekazać
llygas napisał/a:
chlopakom nieopodatkowana dotacje w wysokosci 300 PLN
w dzisiejszych czasach to istna sztuka i bynajmniej z mojej strony podziw dla Ciebie A to dla tego: pierwszy lepszy link z google
A co do 151/70 to cóż... bywa - u nas znak 50 nawet na autostradach nie dziwi...
Jest jeszcze Kodeks Karny, a dokładniej art. 174 oraz art. 42 par. 1 KK oraz art. 135 par. 1 ust. 2) PoRD.
...aczkolwiek jest to prawo mocno naciągane. W oparciu o art. 135 ust. 1 pkt. 2 PoRD w związku z art. 86 § 1 i 3... na podstawie przepisu: "Kto, nie zachowując należytej ostrożności, powoduje zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym"
Niezachowanie należytej ostrożności i spowodowanie zagrożenia w ruchu drogowym można by przypisać każdemu, kto przekracza prędkość - nawet o 10km/h...
llygas napisał/a:
"mają taki nakaz od komendanta" gdy ktos przekracza prędkośc ponad dwukrotnie
Wg mnie to bardzo zmyślna próba skorzystania ze swoich uprawnień nie do końca zgodnie z duchem prawa
Przy okazji, gdyby mnie zatrzymali jadącego 65km/h na ograniczeniu 30 km/h (np. niezdjętym po zakończonych robotach drogowych), też chcieliby mi zatrzymać prawo jazdy?
Przy okazji, gdyby mnie zatrzymali jadącego 65km/h na ograniczeniu 30 km/h (np. niezdjętym po zakończonych robotach drogowych), też chcieliby mi zatrzymać prawo jazdy?
Nie porównuj... przy 150 km/h byle studzienka i można spowodować karambol
No i wszytko jasne. Dzieki. Dobrze wiedziec takie rzeczy na przyszłość.
Dam-Kam napisał/a:
llygas gratuluję... odwagi Potrafić przekazać llygas napisał/a:
chlopakom nieopodatkowana dotacje w wysokosci 300 PLN
w dzisiejszych czasach to istna sztuka i bynajmniej z mojej strony podziw dla Ciebie A to dla tego: pierwszy lepszy link z google
Co tu duzo mówic... Wystarcza chęci z obu stron. A chlopakom checi nie brakowało bo nawet wskazali mi droge do najblizszego bankomatu.
wild_weasel napisał/a:
Dobre pytanie, tez mi przyszło do głowy jak mi tłumaczyli dlaczego chca zatrzymac prawo jazdy, ale stwierdzilem ze nie bede wdawal sie w bezsensowne dyskusje.
ja tam sie dziwie tym policjantom, po przeczytaniu pierwszego posta w tym temacie.
właśnie dlatego że on się pojawił moim zdaniem powinieneś byc ukarany jak nalezy.
ja tam sie dziwie tym policjantom, po przeczytaniu pierwszego posta w tym temacie.
właśnie dlatego że on się pojawił moim zdaniem powinieneś byc ukarany jak nalezy.
Post pojawił sie tylko aby rozwiac moie watpliwosci i jak widac nie tylko moje czy w takim przypadku jest mozliwe zatrzymanie prawa jazdy.
a ja mam wątpliwości co do tego jak się rozpisujesz o tym że wręczyłes komuś korzyść majątkową i on ją przyjął. smutne to. szczególnie jesli wziac pod uwagę fakt że zarówno ty jak i policjanci są do ustalenia. W policyjnym systemie zpisuje się kto i kiedy był legitymowany jak karany, jakie były czynnosci i przez kogo wykonane.
wątpliwość można było wyjaśnic bez tych szczegółów. o braku anonimowości w necie zapewne nie muszę cię pouczać.
Moge zyczyc powodzenia kazdemu kto chciałby cos mi lub policjanotm "których nie spotkałem" udowodnic. Jesli juz o tym mowa to nie sprawdzali w systemie ani mnie ani auta. Nic nie zostalo zapisane i z chyba z góry zakladali ze zarobia na grilla bo nic nie zapisali.
Panna_Migotka napisał/a:
jakie były czynnosci i przez kogo wykonane
nic nie zostalo wykonane.
Nic do nich nie mam, przekroczylem predkosc, nalezala mi sie kara, a czy zaplace i trafi to do skarbu panstwa a tam zlodzieje-politycy i tak to rozkradna czy zaplace policjantowi to mi wszytko jedno. Dla mnie kara jest strata 300 PLN i mi to wystarczy aby przez jakis czas jezdzic wolniej. Mógłbym podac numer rej radjowozu, dokładny czas i kilomter drogi na której stali, mógłbym sie upierac ze wymusili na mnie łapówke, mógłbym narobic im kłopotów ale po co?? jak moim zdanie w tym momencie i wilk syty i owca cała.
Panna_Migotka napisał/a:
o braku anonimowości w necie zapewne nie muszę cię pouczać.
Nie popadajmy w jakas manie przesladowcza i nie dopatrujmy sie wszedzie ludzi czychajacych na na takie wyznania w necie. Bo dojdzie do tego ze bedziesz musiała zmienic nick poniewaz własciciel praw autorskich do "Muminków" poda Cie do sądu.
A manii przesladowczej raczej nie mam. po prostu wiem jak działa polska policja i wiem ze takimi bzdurnymi wpisami mozesz komus przyłozyc gwóźdź do trumny. Z własnego doświadczenia.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum